Izvor: Mina | Petak, 03.01.2020.| 13:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pokretanje startapa podrazumijeva ozbiljan rad - Nedostatak IT kadra i privlačenje investicija otežavaju razvoj

(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Osnivanje startapa koji je konkurentan na svjetskom ili evropskom tržištu zahtijeva ozbiljan rad, pogotovo imajući u vidu administrativne prepreke i manjak investitora u Crnoj Gori, rekao je suosnivač startapa Talkini, Marko Lekić.

On je agenciji Mina-business kazao da u osnivanju startapa ima dosta otežavajućih okolnosti, ali daleko od toga da je nemoguće.

- Prije svega, to su jako interesantni poslovi za koje je potrebno dosta truda - rekao je Lekić, koji je i tehnički direktor dizajn studija Fleka iz Podgorice.

Lekić je objasnio da je Talkini platforma za video pozive, koja dozvoljava njihovu naplatu i zakazivanje.

- To je kao neka varijanta Skype-a, gdje konsultanti, psiholozi ili ljekari mogu da naplate vrijeme koje provode sa klijentima u toku video poziva - naveo je Lekić.

On je kazao da su startap osnovali u Estoniji, koja dozvoljava elektronsko prebivalište pomoću kojeg ljudi mogu da otvore firmu.

- Estonija je u Evropskoj uniji (EU), što nam otvara put ka klijentima u zemljama članicama EU. Kasnije smo osnovali društvo sa ograničenom odgovornošću u Podgorici, tako da funkcionišemo sa te dvije firme koje sarađuju između sebe - objasnio je Lekić i dodao da je to malo nezgodno, ali da je takva situacija trenutno u Crnoj Gori.

On je rekao da mu nije poznato postoje li startapi koji su isključivo registrovani u Crnoj Gori.

- To je jedan od načina da se zaobiđu neke administativne prepreke ili kad su u pitanju banke i online naplate. Nemamo prodavnice aplikacija za telefone, a i naše banke uzimaju velike provizije za bilo kakve transakcije - precizirao je Lekić.

On je dodao da usluge ne mogu da se naplaćuju preko Pay Pala, a ne radi ni Stripe, ni slični servisi za naplatu online usluga. To, kako smatra Lekić, nije dobro i cilj je da se omogući da to funkcioniše u Crnoj Gori.

- Administrativne prepreke nam predstavljaju problem sa investitorima, kojih u Crnoj Gori nema. Oni iz inostranstva se još plaše da ovdje investiraju, jer nemaju iskustva - kazao je Lekić.

Još jedan problem je, prema njegovim riječima, kadar. IT industrija u Crnoj Gori je prilično mlada i nije bilo vremena da se razvije neki ozbiljan kadar.

- To se, na sreću, iz godine u godinu popravlja - ocijenio je Lekić.

On smatra da će situacija biti mnogo bolja kada jedan od startapa napravi nešto ozbiljnije.

- Nadamo se da će se tu nešto desiti i da će investitori početi da se uključuju, jer se bez njih ne može stvoriti neki ozbiljniji eko sistem - rekao je Lekić.

On smatra da je najbitnije da se pokušaju dovesti ozbiljni investitori i da se ubijede da ovdje može nešto da se napravi.

- To sve zavisi i od kadra, jer su nam potrebne ozbiljne ekipe kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu - dodao je Lekić.

On je kazao da se dosta trude da rade sa mladim ljudima kroz konsultacije, razna takmičenja, organizacije i Digitalizuj.me i da im prenesu entuzijazam.

- Najbitnije u vezi startapa je da se radi - smatra Lekić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.