NavMenu

Martex invest planira izgradnju stambenog kompleksa na Cetinju - U dvije lamele 98 stanova i poslovni prostori (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.04.2024. 13:16
Komentari
Podeli
(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Dokumentacija/Printscreen)
Preduzeće Martex invest sa Cetinja planira izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u tom gradu. Gradiće se dvije lamele spratnosti dvije podrumske etaže, prizemlje, četiri sprata i potkrovlje, sa ukupno 98 stanova.

Objekat je planiran u zahvatu DUP-a Aerodrom, zona B. Ukupna bruto površina kompleksa je 13.396 m2.

To se može vidjeti u zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu koji je investitor podnio Agenciji za zaštitu životne sredine.

Lokacija se nalazi u blizini Jabučke ulice koja povezuje Mojkovačku ulicu i Bulevar crnogorskih junaka. U neposrednoj blizini se pretežno nalaze objekti individualnog i kolektivnog stanovanja.

Kako stoji u dokumentu objavljenom na sajtu Agencije, oko prizemlja objekta planirana je parterna površina sa pristupnim trotoarima, platoom i parking prostorom. Na platou se nalaze zelene zone i parkovski uređene površine sa klupama i žardinjerama. Parking prostor je predviđen u podzemnim etažama i u segmentisanim trakama oko objekta. Do podzemne garaže se dolazi iz saobraćajnog priključka Jabučke ulice preko rampe u sjeveroistočnom dijelu parcele.

Projektovana bruto površina nadzemnih djelova objekta je 8.738,88 m2, gdje je 7.473,90 m2 opredijeljeno za stanovanje, a 1.264,98 m2 za poslovne objekte.

Ostvareno je ukupno 160 parking mjesta, pri čemu se većina nalazi u podzemnim garažnim etažama, dok je dio smješten u parteru. Za lica sa smanjenom pokretljivošću obezbijeđeno je osam parking mijesta.

Na lokaciji je predviđena gradnja tri objekta (objekat A, objekat B i objekat C). Objekti A i B su uzidani sa jedne strane tj. čine dvojni objekat pa ih iz tog razloga nazivamo lamelama. Objekat C je potpuno nezavisan i nije tretiran kroz ovu dokumentaciju.

Na lokaciji predviđenoj za gradnju već postoji trgovački objekat, te je realizacija projekta planirana kroz dvije faze. U prvoj fazi predviđena je izgradnja lamele B, uz zadržavanje supermarketa. Nakon izgradnje prvog objekta, supermarket će biti premješten, a potom će krenuti realizacija druge faze, odnosno uklanjanje postojećeg objekta i gradnja lamele A.

Planom i UT uslovima urbanistička parcela je planirana za izgradnju objekta kolektivnog stanovanja srednjih gustina sa centralnim djelatnostima. Uz te mogućnosti projektovano je rješenje sa jasno diferenciranim namjenama površina u vertikalnom i horizontalnom prostornom planu. U vertikalnom planu objekat je podijeljen na podzemni, garažni dio
nadzemni stambeni dio.

Stambeni dio objekta se razvija kroz dvije simetrične lamele, u kojoj se na svakom spratu organizuje 7 jednosobnih stanova, 2 dvosobna stana i 1 trosoban, s izuzetkom potkrovlja u kojem se reorganizacijom dobija 6 jednosobnih, 1 dvosobni i 2 trosobna. Po lameli se ostvaruje 34 jednosobna stana, 9 dvosobnih i 6 trosobnih, ukupno 68 jednosobnih, 18 dvosobnih i 12 trosobnih.

(Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Dokumentacija/Printscreen)
Stanovi se orijentišu prema atraktivnim vizurama: zapad prema Lovćenu, istok i jug sa pogledom na grad i gradske repere.

- Prizemlje je predviđeno za poslovne djelatnosti. Ovim rješenjem se predviđa fazna gradnja, kroz koju se postojeći objekat trgovine zadržava do završetka faze jedan, kada se prebacuje trgovinska namjena u prizemlje izgrađene faze, a kompletiranjem objekta se ostvaruje poslovni prostor i za druge djelatnosti - navodi se u dokumentu.

Prizemlje je uvučeno u odnosu na sprat, ili, sprat se konzolno ispušta u odnosu na prizemlje stvarajući nadstrehu parterne površine. Natkriveni dio je koristan u pogledu atmosferskih uticaja, a s aspekta ugođaja se dobija veći slobodni prostor partera.

Parter se rješava na više načina - dijelom se ostavlja kao uređena parkovska površina, dijelom kao parking prostor uz pristupne interne saobraćajnice. Plato parkovskog uređenja se javlja u atrijumskom dijelu objekta prema saobraćajnici i predstavlja otklon objekta od iste. Na ovaj način se dobija intimniji i dekorativni prostor dvorišta koji je ivicama natkriven konzolnim ispustima na fasadi. Parking se rješava u odvojenim trakama uz saobraćajnicu.

- Investitor nije težio maksimalnim kapacitetima, pa se, u odnosu na parametre i sam izgled parcele, dobija slobodni prostor koji nije iskorišćen kao parking ili kao ulica. Težilo se da se u mogućnostima dobije osjećaj doma od pristupa sa ulice kroz uređeno dvorište, kroz organizaciju stambenih jedinica i ostvarenih vizura, do rješavanja arhetipskog izgleda kuće sa sve dimnjakom - pojašnjeno je u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

Kako je poslovalo 15 najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori - Prihodi padali, Bemax i dalje lider

Najvećih 15 kompanija iz oblasti građevinarstva ostvarilo je tokom 2023. godine manje ukupne prihode i manju ukupnu dobit nego u 2022, a te kompanije su smanjile i broj radnika. Tako su za 15 najvećih kompanija ukupni prihodi bili 414 mil EUR u 2023. godini, ili 16,9% manje nego godinu ranije, kada je istih 15 kompanija imalo ukupne prihode od 484,49 mil EUR. Kako pokazuje analiza portala Bankar, pao im je i neto rezultat, sa 39,1 mil EUR iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.