NavMenu

Građevinske kompanije ove godine ne očekuju pad cijena nekretnina - Investitori većinu stanova prodaju prije završetka izgradnje

Izvor: Pobjeda Utorak, 12.03.2024. 10:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Građevinske kompanije očekuju da cijene nekretnina neće padati ove godine, već najavljuju njihov rast. Investitori većinu stanova prodaju prije završetka izgradnje stambeno-poslovnih objekata, saopšteno je Pobjedi iz najvećih crnogorskih građevinskih kompanija. Investitori smatraju da će buduća potražnja umnogome zavisiti od uslova za dobijanje stambenih kredita, odnosno od visine kamatnih stopa.

- Uglavnom se 60 do 70% stanova, u objektima koje gradimo, proda prije završetka gradnje - kazao je Pobjedi vlasnik Zetagradnja Blagota Radović i dodao da njegova kompanija trenutno gradi stanove u Podgorici i sprema se da počne gradnju na Primorju.

Iz Bemaksa su saopštili da trenutno izvode radove na stambeno-poslovnom objektu u Podgorici (370 stanova), kao i na stambeno-poslovnim objektima u Budvi (500 stanova).

- U Podgorici je do sada prodato 55% stambeno-poslovnih jedinica, a u Budvi dva odsto. Sve ove stambene jedinice su prodate prije završetka izgradnje objekata - rekli su iz Bemaksa.

I iz kompanije Čelebić poručili su da većinu stanova prodaju prije završetka gradnje objekta. U njihovim objektima u izgradnji u Podgorici prodato je trenutno 30% stanova.

Naveli su da u Podgorici grade naselje Verde Village sa 630 stanova, dva trga sa stambenim zgradama i podzemnim garažama, dva javna parkinga, 77 vila koje čine indvidualne i vile sa tri i devet apartmana, sve povezano pješačkim stazama.

- U prvoj fazi projekta, koja se trenutno realizuje, u ponudi je 16 individualnih vila, 166 stanova i 22 poslovna prostora na trgu, 1.300 parking mjesta u podzemnoj garaži i 52 stana u vilama sa tri i devet apartmana – kazali su iz Čelebića.

U Čanju, opština Bar, Čelebić gradi Amma Resort sa hotelom sa pet zvjezdica sa 198 hotelskih jedinica i osam objekata sa 242 apartmana namijenjenih prodaji i rentiranju. Van Crne Gore su upravo završili gradnju stambene zgrade u Ljubljani (RB Elipsa) sa 64 apartmanske jedinice, poslovnim prostorima i podzemnom garažom.

Radović je kazao da Zetagradnja prodaje stanove u Podgorici po cijeni od 1.700 do 2.400 EUR po kvadratnom metru.

- Na početku ove godine u prva dva i po mjeseca je došlo do blagog smanjenja interesovanja na tržištu nekretnina, ali ništa drastično - rekao je Radović i dodao da će situacija na tržištu nekretnina zavisiti od stanja ekonomije u Evropi i Crnoj Gori.

- Ako dođe do rasta kamatnih stopa, sigurno će pasti tražnja za nekretninama - saopštio je Radović i ocijenio da ne očekuje promjenu cijena u ovoj i narednoj godini, jer nema preveliku intenzivnu gradnju.

Dodao je da Zetagradnja sarađuje sa sa svim bankama u Crnoj Gori, koje kreditiraju kupce stanova.

- Kamatne stope su malo porasle u zadnje vrijeme. Stanje sa svjetskog tržišta se prelilo malo i kod nas, ali nijesu sad nešto ekstremno visoke - rekao je Radović.

U Podgorici se cijena stanova, koje prodaje Bemaks, kreće od 1.800 do 3.000 EUR po kvadratu, a u Budvi od 8.000 EUR. Kažu da je trenutna situacija na tržištu nekretnina ista kao i u prethodnom periodu, te da je potražnja za stanovima skoro nepromijenjena.

- Smatramo da će doći do povećanja cijena stanova, a da će potražnja ostati na istom nivou, a umnogome će zavisiti od uslova za dobijanje stambenih kredita kod banaka - kazali su iz Bemaksa i dodali da izgradnju finansiraju dijelom iz sopstvenih sredstava, a dijelom iz kredita banaka. Najavili su da su u pripremi projekti koje će raditi sa novim partnerima u Ulcinju, Baru i Tivtu.

Iz firme Čelebić su precizirali da stanove u Podgorici nude za 1.800 do 2.200 eura po kvadratu, zavisno od spratnosti i pozicije, dok se u Čanju cijene kreću od 3.630 do 5.000 eura, zavisno od objekta i pozicije apartmana.

- Budući da se radi o dva jedinstvena i nesvakidašnja projekta, interesovanje i prodaja su na zadovoljavajućem nivou - saopšteno je iz firme Čelebić.

Navode da kretanje cijena zavisi od više faktora (od ponude i tražnje, cijene materijala, cijene rada i slično).

- Cijene materijala nijesu u padu, kao ni cijena rada, pa očekujemo da cijene nekretnina neće padati. S obzirom na kvalitet naših projekata, cijene će rasti, a kako nudimo jedinstvene proizvode za tržište Podgorice i Bara, očekujemo stabilnu tražnju targetiranih grupa kupaca - istakli su iz firme Čelebić i dodali da će se projekat u Podgorici graditi iz tri faze narednih nekoliko godina.

- Projekte Verde Village u Podgorici i Amma Resort u Čanju, kao i RB Elipsa u Ljubljani, finansiramo iz sopstvenih sredstava i aranžmana sa AIK i Gorenjskom bankom – rekli su iz ove firme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina

Za dvije škole tenderi vrijedni preko 650.000 EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na objektu JU OŠ Janko Bjelica u Crkvicama, na teritoriji opštine Nikšić. Cilj ovog tendera je izabrati kvalifikovanog izvođača koji će izvršiti radove na školskom objektu kako bi obezbijedili što kvalitetnije odvijanje nastavnog procesa i stvorili bolje uslove za obrazovanje djece. Vrijednost radova je 156.000 EUR sa uračunatim PDV-om. Tender je otvoren do 6.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.