NavMenu

Potražnja za nekretninama veća od ponude - Do stana mogu samo oni sa debljim novčanikom

Izvor: RTCG Subota, 02.03.2024. 09:46
Komentari
Podeli
(Foto: creator12/shutterstock.com)
Interesovanje za nekretninama u Crnoj Gori raste iz godine u godinu, pa je sada, kako kažu u Odboru za građevinarstvo Privredne komore, zabilježena veća potražnja od punude, što je glavni uslov vrtoglavog rasta cijene kvadrata u svim gradovima. Da su cijene rasle potvrđuju i u agencijama za nekretnine. Do stana pod takvim uslovima mogu samo oni sa debljim novčanikom.

I dok mi sanjamo o Evropi, evropske standarde smo, bar u cijeni nekretnina, davno dostigli. No, Evropa je doživjela pojeftinjenje stanova, ali ne i mi.

- U prošloj godini došlo je do pada cijena u Evropi, ali ne u Crnoj Gori. Paralela, prvi kvartal 1.460, a u posljednjem 1.790, došlo do povećanja cijene po 450 EUR po metru kvadratnom kazao je Veselin Radulović iz agencije za nekretnine.

Iako nam se čini da zgrade niču na svakom ćošku, potražnja je mnogo veća.

- Potražnje ima, stanovi se kupuju, ali nema stanova na tržištu i mislim da je osnovni problem inflacija. Inflaciju novca a onda malu, nedovoljnu ponudu stanova koja bi zadovoljila tražnju prvenstveno kupaca sa strane. Po ovim cijenama domaće stanovništvo može teško sebi da priušti stan - kazao je predsjednik Odbora za građevinarstvo Privredne komore Mile Grujić.

Situaciju još više otežavaju i kamate koje su pratile rast cijene kvadrata.

- Ono što treba istaći jeste da u prošloj godini je kupovina stanova bila iz kredita, a kamate su rasle što svakako nije išlo na ruku ljudima koji su željeli da kupe stan - kazao je Radulović.

Da bi do stana mogli i crnogorski građani, neophodna je reakcija države.

- Veća ponuda stanova, da banke na neki način sa kamatama regulišu situaciju i država sa aranžmanom kao sa 1000 plus nadomjesti dio stanova po povoljnim uslovima bi dovelo do smirivanja cijena stanova - kazao je Grujić.

Takva prognoza ne postoji, kaže Grujić.

- Izgleda demantujemo sve, malo je tržište, svaki značajniji priliv kapitala sa strane kod nas se odrazi na povećanje cijena nekretnina - kazao je Grujić.

Cijena kvadrata stana rasla je linearno od sjevera prema jugu. No i to se promijenilo, pa osim velike potražnje stanova u Podgorici i na moru, Kolašin je postao najpopularniji.

- Idu od 1.500 pa čak i do 3.000 po metru kvadratnom - kazao je Radulović.

- U Kolašinu se kvadrat stana kreće i do 3000 eura - kazao je Tiho Rakočević iz agencije za nekretnine.

I dok svi čekamo da se zaustavi rast cijena stanova, sagovornici TVCG kažu da je to neizvjesno. Izvjesno je samo da će se ovakvo stanje zadražati sve dok stranci kupuju skupe stanove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.04.2024.  |  Saobraćaj

Evo kako izgleda Sun Princess, najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru (FOTO i VIDEO)

U Bar je juče uplovio "Sun Princess", najveći kruzer koji je ikad posjetio Crnu Goru. Riječ je o plovilu dužine 345,28 metara i teškom 177.882 tona, izgrađenom u Italiji. Princess Sun je najnoviji kruzer u floti kompanije Princess Cruises, a u februaru je imao svoje prvo komercijalno putovanje. Veliki ponos što Bar iz godine u godinu biva prepoznat kao sve atraktivnija i popularnija kruzing destinacija kazala je potpredsjednica Opštine

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.