NavMenu

Stanovi za godinu skuplji 28% - Prosječna cijena kvadrata u novogradnji 1.790 EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.02.2024. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
Prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnju u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.790 EUR, pokazuju preliminarni podaci Monstata. To je devet procenata više u odnosu na treći kvartal, i čak 28% više u odnosu na isti period 2022.

Posmatrano prema regionima, podaci Monstata pokazuju da su stanovi i dalje najskuplji u Podgorici, gdje je prosječna cijena kvadrata u novogradnji iznosila 1.862 EUR. Podsjetimo, u trećem kvartalu stanovi je za kvadrat u glavnom gradu bilo potrebno izdvojiti 1.700 EUR, što je skoro 10% više. U odnosu na godinu ranije, stanovi i Podgorici poskupili su 26%.

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji na primorju je iznosila 1.771 EUR, što je 12% više u odnosu na treći kvartal. Kvadrat na sjeveru zemlje je u četvrtom kvartalu koštao 1.091 EUR i bilježi pad od 15% u odnosu na treće tromjesečje. Cijene u središnjem regionu iznosile su 915 EUR, pa je u odnosu na treći kvartal primijetan rast od čak 38%.

Kako su naveli iz Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

- Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća - pojasnili su.

Dodaju i da su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u kategorijama privredna društva (prosječna tržišna cijena) i solidarna stambena izgradnja.

Tako je prosječna tržišna cijena kvadrata u novogradnji iznosila je 1.795 EUR, što je 9% više u odnosu na treći kavrtal, odnosno 27% više u odnosu na četvrti kvartal 2022. Kvadrat u kategoriji solidarna gradnja iznosio je 589 EUR.

Iz Monstata pojašnjavaju da u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

- Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti - poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora - zaključuju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.