NavMenu

Nastavlja se skok cijena zemljišta na planini Jelovici - Za ar i do 12.000 EUR

Izvor: RTCG Srijeda, 15.11.2023. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/RIVstock)
Cijene zemljišta na planini Jelovici kod Berana, kuda prolazi novi put prema Kolašinu, nastavile su da rastu, tako da je u odnosu na samo prije tri mjeseca cijena ara skočila za 20% i sada dostiže i 12.000. To su Portalu RTCG potvrdili neki od vlasnika i onih koji već na ovoj planini imaju ugostiteljske objekte.

- Cijena ara trenutno se kreće od najniže 6.000 do 12.000 EUR. Dobar dio zemljišta je već prodat, a većinu do sada prodatog zemljišta kupili su građani Podgorice koji bi ovdje gradili ili već grade vikendice - kazao je jedan od ugostitelja.

On je objasnio da se skok cijene zemljišta dešava od kada se najavljuje završetak puta i puštanje u funkciju tunela Klisura, koji je od Jelovice udaljen manje od tri kilometra.

- Onda imate još 2,8 kilometara dug tunel, iz kojeg izlazite na skijalište Jezerine. Pošto je sa te tamo strane tunela, na teritoriji opštine Kolašin, odavno sve rasprodato, Podgoričani su počeli da kupuju zemljište na Jelovici, čija se valorizacija tek sada očekuje - kazao je taj sagovornik.

Istovremeno sa skokom cijena, ove jeseni je, kako smo mogli saznati, počela intenzivnije i gradnja vikednica, ali je državna Urbanističko građevinska inspekcija nedavno stopirala gradnju jednom broju vlasnika koji nisu imali kompletnu dokumentaciju, odnosno nisu do kraja završili proces dobijanja dozvola za gradnju.

Portal RTCG krajem ljeta je pisao o tome da su cijene zemljište na planini Jelovici počele vrtoglavo da rastu početkom ove godine. U prošloj godini cijena ara se kretala oko 1.000 eura, a samo nekoliko godina ranije, jedan ar mogao se kupiti i za tek 300 do 400 eura. Tako su bivši ruski vlasnici pred sam kraj 2019. godine, crnogorskoj kompaniji Osmanagić prodali i hotel Jelovica i više od četiri hektara zemljišta oko tog hotela za svega 158.000 EUR. Trenutno po najnižoj cijeni od šest hiljada, cijena samo zemljišta sada košta 2,4 miliona, a po najvećoj cijeni od 12.000, zemljište bez objekta hotela vrijedi blizu pet miliona, odnosno preciznije 4,8 mil EUR.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa, sa većim brojem skijaških staza i uspinjača.

Sagovornici Portala RTCG koje su tokom praznika bili na Jelovici očekuju da će cijene i dalje da rastu kada počne bolja valorizacija ove planine. Naime, osim starog hotela koji je kupila kompanija Osmanagić i koji nije u funkciji, na Jelovici trenutno ima samo još jedan ranije izgrađeni hotel, u kojem su smješteni radnici preduzeća Euroasfalt koji rade na dionici puta prema Kolašinu od ulaza u planinu Jelovicu zaključno sa izgradnjom tunela, koji je u svemu i najozbiljniji posao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.03.2024.  |  Finansije

Top Business Montenegro: Poslovna 2023. biće godina rekordnih prihoda za mnoga crnogorska preduzeća

Inicijativa Top Business Montenegro (TBM) najvjerodostojniji je promotor crnogorske ekonomije jer ističe izuzetnost u poslovanju, profesionalnost i odgovornost u finansijskom izvještavanju, a time i odgovoran odnos i brigu prema zajednici. To je saopšteno na konferenciji za novinare na kojoj je promovisano drugo izdanje ove značajne poslovne Inicijative. Značaj TBM-a ponovo je, kao institucionalni partner, prepoznala Privredna komora Crne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.