NavMenu

Stanovi skuplji skoro 12% - Prosječna cijena kvadrata u novogradnji 1.500 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 22.08.2023. 15:23
Komentari
Podeli
(Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu znosila je 1.500 EUR, pokazuju preliminarni podaci Monstata. To je gotovo 12% više u odnosu na prvi kvartal, kada je kvadrat u novogradnji u prosjeku koštao 1.341 EUR.

Stanovi su i dalje najskuplji u Podgorici, gdje je cijena kvadrata u novogradnji iznosila 1.581 EUR.

- U primorskom regionu stanovi su koštali 1.413 EUR, u središnjem regionu 714 EUR, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.280 EUR - naveli su iz Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

- Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća - pojasnili su iz Monstata.

Dodaju da su u saopštenju prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema kategorijama privredna društva, odnosno prosječna tržišna cijena i solidarna stambena izgradnja.

- Prosječna tržišna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u drugom kvartalu iznosila je 1.502 EUR, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 589 EUR - stoji u saopštenju.

Iz Monstata su ukazali da se prema metodologiji istraživanja cijene stanova u novogradnji, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

- Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokrenosti: poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora - naveli su.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  IT, Telekomunikacije

Masovne žalbe korisnika na novi iPhone 15

Apple (Epl) je nedavno pustio u prodaju svoj najskuplji telefon do sada. Iako bi mnogi pomislili da se radi i o najboljem, žalbe korisnika pljušte na sve strane. Kupci su se žalili na više problema sa najnovijim Ajfonima, uključujući pregrijavanje, bagove, savijanje, krhkost kućišta i promenu boje titanijumskog okvira. Dvije najskuplje opcije u seriji - Ajfon 15 Pro i Pro Maks, čije cijene dostižu nevjerovatnih 1.600 EUR, izgleda

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.