NavMenu

Cijene nekretnina u Crnoj Gori i dalje visoke - Kupci iz inostranstva oblikuju domaće tržište

Izvor: Dan Petak, 18.08.2023. 10:27
Komentari
Podeli
Podgorica (Foto: Shutterstock/Predrag Jankovic)Podgorica
Visoke cijene nekretnina već duži period odlika su crnogorskog tržišta, a od dolaska velikog broja državljana Rusije i Ukrajine nakon početka sukoba, cijene zakupa ili kupovine stana znatno su porasle. Kakva je trenutno situacija i šta nam tek slijedi i dalje je nezahvalno prognozirati jer veliki broj faktora utiče na tržište.

To je u razgovoru za Dan istakao Jasmin Jusuf Ličina, izvršni direktor agencije za nekretnine Manzil home nekretnine.

- Trenutna situacija na tržištu nekretnina, što se tiče interesovanja, potražnje i prodaje, veoma je aktivna i u posljednjem periodu nepromjenjiva, a po sudeći iskustvu i radu sa terena naših agenata, mišljenja smo da se to stanje neće promijeniti ni u narednom periodu - kazao je Ličina.

On kaže da se kupci trenutno najviše interesuju za nekretnine u Podgorici, Tivtu, Budvi i Baru.

- Kada je riječ o glavnom gradu, najveće interesovanje vlada za djelove grada oko tržnog centra BIG Fashion (Siti kvart, Master kvart, Central point), blizina Atlas kapital centra, Preko Morače, a u poslednjem periodu interesovanje drastično raste za naselja Stari aerodrom i Zabjelo - navodi Ličina.

Što se tiče eventualnog snižavanja cijena, ili takozvanog hlađenju tržišta, sagovornik Dana ističe da odgovor na ovo pitanje zavisi od dosta faktora.

- Jedan od tih faktora jeste i da li će se nastaviti rast broja stranaca koji dolaze u Crnu Goru radi ostvarivanja prava na boravak i rad po osnovu kupovine nekretnine ili osnivanja kompanija, kao i rast cijena građevinskog materijala, ali i visine prosječnih plata. Mišljenja sam da se ovo stanje neće mijenjati najmanje još dvije godine - rekao je Ličina.

Kada je riječ o potražnji nekretnina u starogradnji i novogradnji, on kaže da je potražnja i dalje visoka, iako su cijene starogradnje u rasponu od 1.300 pa do 1.600 eura po kvadratu, dok se cijene u novogradnji kreću u rasponu od 1.700 do 2.500 eura, u zavisnosti od lokacije.

- Ove cijene su bazirane na osnovu Podgorice, jer tu najviše i djelujemo. Cijena izdavanja stanova na teritoriji Podgorice za jednosobne stanove varira, u zavisnosti od lokacije i opremljenosti, od 350 do 600 eura, dok su cijene za dvosobne stanove od 500 pa do 1.200 eura, a u 80 odsto slučajeva su stranci ti koji rentiraju stanove sa visokim cijenama - kazao je Ličina.

Žabljak i Kolašin najskuplji na sjeveru, Boka na jugu

Kada su u pitanju regije, Ličina kaže da treba istaći da je i sjeverna regija u određenim gradovima, kao što su Kolašin i Žabljak, doživjela rast cijena nekretnina.

- U novogradnji imamo cijene stanova od 1.400 do 2.200 EUR po kvadratu, dok je to u drugim gradovima na sjeveru mnogo manje. Južna regija dosta varira sa cijenama, sve u zavisnosti od grada, luksuznosti i pozicije stembenog kompleksa. Trenutno najjeftinija novogradnja može se naći u opštini Ulcinj, gdje cijena varira od 1.250 pa do 1.800 eura po kvadratu, dok u novogradnji u gradovima kao što su Bar, Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi cijene počinju od 2.000 pa do 11.000 eura po kvadratu (lokacije poput: Dukley gardens, Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi…). Kada je riječ o Podgorici, cijene kvadrata u novogradnji variraju od 1.600 do 2.500 eura po kvadratnom metru, u zavisnosti od lokacije objašnjava Ličina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.09.2023.  |  Vijesti

Od ponedeljka nastavak akcije "Stop inflaciji" - Više od 100 proizvoda na sniženju do 31. decembra, vrijednost korpe manja za 130 EUR

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je u saradnji sa predstavnicima trgovačkih lanaca, maloprodajnim i veleprodajnim trgovinama, distributerima, kao i drugim zainteresovanim subjektima, dogovorilo nastavak akcije "Stop inflaciji" pod nazivom "Stop inflaciji 100+" koja ima za cilj zaštitu životnog standarda građanja i smanjenje inflacije. Kako je saopšteno, prethodna akcija "Stop inflaciji" koja je trajala od kraja marta do kraja juna

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.