NavMenu

Rebec 2023: Novac najbolje uložiti u kancelarijski prostor - Razvoj IT kompanija pozitivno utiče i na građevinski sektor

Izvor: eKapija Srijeda, 21.06.2023. 12:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LI CHAOSHU/shutterstock.com)Ilustracija
Ukoliko imate novac najbolje je da ga uložite u nekretnine i kancelarijski prostor, jer je to tržište u porastu, moglo se čuti na panelu Office development in SEE region u okviru konferencije Rebec 2023.

Prema riječima Ljubice Ralević, koja je ispred kompanije SF1 Group govorila o ulasku ove kompanije iz druge oblasti na tržište nekretnina, poseban izazov za njih predstavlja investicija koju trenutno razvijaju, a u pitanju je Brankov biznis centar.

- Ono što je drugačije u ovom projektu je da smo tu investitori, ali u okviru projekta sarađujemo sa drugim kompanijama. MPC vodi ovaj projekat koji ima 10.500 m2, a pomenuto iskustvo se u našem slučaju pokazalo kao pozitivno i ovakav scenario bih preporučila svima, jer smo mi imali svega 3 projekta, pa smo krenuli da sarađujemo sa kompanijama koje imaju veći portfolio i za sada smo zadovoljni kako teče saradnja. U pitanju je zanimljiva lokacija, u centru grada, ali novina je i to što je u pitanju rekonstrukcija objekta, ne gradi se "od nule". Tržište nekretnina ovog tipa se tek razvija i dobija na značaju - rekla je Ljubica Ralević.

Kako je dodala, na šestom spratu planirana je velika zelena terasa, a pogled sa zgrade dosezaće do Beograđanke, Ušća, Knez Mihailove pa sve do Kalemegdana.

- Kad je u pitanju parking prostor, tu nemamo mnogo prostora jer je ipak u pitanju sam cenatar grada i kao i u svim većim gradovima u Evropi, parking u centru predstavlja izazov, ali u blizini se nalaze 3 javne garaže, pa se time povećavaju i mogućnosti u tom segmentu - dodala je ona.

Prema riječima Bojana Jevtića iz kompanije Coreside Savills Srbija, naše tržište je još uvijek mlado.

- Ukoliko želite biti još uspješniji, važno je shvatiti da je potrebno da sarađujete sa kompanijama koje imaju više iskustva od vas u pomenutoj industriji. Kad poredimo BIGZ i Brankov biznis centar, BIGZ je završen gotovo 90% i završetak je planiran u avgustu. Ali su u pitanju dvije različite građevine - dodaje Jevtić i napominje da u našu zemlju dolazi sve više investitora, a ono što je takođe dobro za rezultate koje ostvaruje građevinski sektor je i činjenica da su rente otišle "na gore".

Kako ističe, najčešći zakupci su kompanije iz IT sektora ili Tech kompanije.

Da je IT zajednica jedan od glavnih činilaca podstreka građevinske industrije stav je i Bojana Jevremovića iz kompanije MPC Properties.

- Većina naših saradnika je iz Tech industrije. Postoje i druge kompanije multinacionalne, imamo banke, duvanske industrije. Ovih dana primjećujemo porast broja farmaceutskih kompanija i firmi iz oblasti gejming industrije. IT sektor je i dalje dominantan, kad su u pitanju korisnici kancelarijskog prostora. U drugim zemljama u regionu nemamo ovakav porast IT industrije i to je naša prednost - pojasnio je on.


Koji su trendovi i sa kim možemo da se poredimo?

S obzirom da Beograd predstavlja veliko tržište kad su nekretnine u pitanju, na pitanje koji su trendovi i sa kojim gradovima regiona možemo da se poredimo, Bojan Jevtić napominje da je poređenje sa Zagrebom i Ljubljanom prevaziđeno.

- To su tržišta koja se ne razvijaju uporedo sa nama i prerasli smo ih. Veliki je broj kvadrata iznajmljenih u Sofiji, zatim, tu je u Bukurešt, sa kojim možemo povući neku paralelu, dok su Češka ili Holandija daleko iznad nas. Kad su u pitanju kompanije iz Rusije, primijetan je porast kompanija iz IT sektora, a sad imamo i Yandex. Ovo je svakako dobar trend za tržište nekretnina, jer sad više ne zavisi ni od Ukrajine, nego uspeva samo sve da "svari" i da zabilježi rast - istakao je Jevtić.

Kad je u pitanju interesovanje korisnika za nekretnine, Bojan Jevremović ističe da razičiti klijenti traže različite nekretnine.

- Nekima zbog prirode poslovanja i kolektiva više odgovaraju poslovni prostori u centru grada, dok su neki više opredijeljeni za građevine na Novom Beogradu. Kompanije sa mlađim kolektivom traže lokacije gdje zaposleni mogu da koriste bicikl i da idu na posao i sa posla biciklom - dodaje Jevremović i ističe da je veliki prostor za rast ovog tržišta.


Kolike transakcije bilježi tržište poslovnog prostora?

S obzirom da je tržište nekretnina još uvijek mlado, postoji svega oko petnaestak godina, zato i nema velikih transakcija kaže Bojan Jevremović.

- Svakako vjerujem da će se tržište razvijati. Imamo investitore i mislimo da će u budućnosti taj sektor samo rasti. Na primjer sve je više građevina koje predstavljaju hotele sa tržnim centrima. Svemu tome svakako doprinosi i razvijena infrastruktura, kao što je metro. Takođe je bitna i sve prisutnija energetska efikasnost i zelena gradnja - dodaje on.

Prema riječima Ljubice Ralević, u okviru Brankov biznis centra primjenjivaće se i standardi energetske efikasnosti.

- Srbija danas ima značajno više zelene gradnje nego što je to bio slučaj pre 10 godina - rekla je ona.

Kad je zelena gradnja u pitanju, primijetni su i sve veći zahtjevi kompanija.

- Sve je više interesovanja za održive trendove i ko se ne bude držao toga gubiće poslove. Investitorima je to svakako sve više bitno - dodao je Bojan Jevtić i naglasio da je i dalje Beograd dominantno tržište kad su nekretnine u pitanju.

Beograd ima 90% tržišta nekretninama, mada, iako je zabeležen veliki broj stranih kompanija, primetno je da stranci često koriste coworking poslovne prostore i ne ističu se kao glavne kompanije koje rentiraju.

Medijski partner konferencije je eKapija.

S. Maričić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.