NavMenu

Ovako će izgledati Cortex selo - Na 12.500 kvadrata stanovi, fitnes i community centar, park i dječije igralište (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 26.04.2023. 13:13
Komentari
Podeli
Idejno rješenje Cortex selo (Foto: A12 Project)Idejno rješenje Cortex selo
U okviru Cortex sela, koje predstavlja projekat stambenog obezbjeđenja za zaposlene u IT industriji, biće izgrađeno pet zgrada sa 115 stambenih jedinica i 12.500 kvadrata nadzemne površine. Gradiće se uz obalu Morače na prostoru nedaleko od tržnih centara City Mall i BIG Shopping, u okviru detaljnog urbanističkog plana Titex u Podgorici, a osim stanova imaće i zelene površine, podzemnu garažu, parking, fitness centar, park, dječije igralište, community centar, te prostore za djecu.

To je saopšteno tokom predstavljanja ovog projekta u hotelu CUE u Podgorici.

Projekat stambenog obezbjeđenja iniciralo je 19 IT kompanija, koje će pružiti potpunu podršku za svojih 115 zaposlenih i njihovih porodica u riješavanju jednog od važnih životnih pitanja. Na ovaj način, ICT Cortex, članice klastera, kao i partneri na projektu, daju svoj doprinos u kreiranju ambijenta koji će smanjiti odlazak IT stručnjaka iz Crne Gore i omogućiti im ljepšu i sigurniju budućnost u svojoj zemlji, poručili su ICT Cortexa, prenosi Mediabiro.

Cilj projekta je da donese brojne nematerijalne vrijednosti i više uključiti vrijednosti selo u gradskoj sredini, rečeno je prilikom prezentacije.

(Foto: A12 Project)
Cijelom projektu je doprinijela je arhitektonska firma A12 koja je ponudila idejno rješenje koje je oduševilo sve uključene.

- Mi smo jako ponosni na ovaj projekat koji će ubrzo ugledati svjetlo dana i koji će početi da se realizuje na zadovoljstvo cijelog tima. Kompleks će se sastojati od pet stambenih objekata i šestog koji će biti Community Centar u srcu kompleksa, vodilo se računa da se obezbijedi dosta slobodnih površina za žitelje tog kompleksa. Mi smo cijelu priču zaokružili oko kompleksa, te možemo da kažemo da smo napravili neko baš dobro djelo - istakao je izvršni direktor A12, Slobodan Petrović.

Ideju su prepoznali i investitori, građevinska firma Eurozox, koja je kao društveno odgovorna kompanije kroz ovaj projekat odlučila da pokaže standard gradnje.

- Zahvaljujući podršci partnetra na projektu NLB banci i Eurozox stvoreni su uslovi da zaposleni u ICT-u riješe svoje stambeno pitanje uz značajne uštede i brojne druge povoljnosti. Glavni cilj ovog projekta jeste briga o zaposlenima i stvaranje ljepšeg i kvalitetnijeg ambijenta u Crnoj Gori iz koje mladi ljudi neće odlaziti - kazala je predstavnica ICT Cortex, Natalija Hidić.

(Foto: A12 Project)
Upravo iz razloga što stručnjaci iz ICT sektora u potrazi za novim znanjima i većim prihodima odlaze u inostranstvo, ICT Cortex je odlučio da ponudi rješenje stambenog pitanja kako bi pokazali koliko cijene svoj kadar i učvrstili saradnju u budućnosti.

- Ponudili smo rješenje stambenog obezbjeđenja gdje su kompanije članice prihvatile da u periodu trajanja kredita, koji će trajati od 20 do 25 godina za zaposlene koji su zainteresovani, preuzmu na sebe plaćanje svih kamata, da obezbjede mjernice prema bankama, prema Eurozox-u i da pokušamo na svaki način pomognemo našim kolegama da sebe i svoje porodice zbrinu i na taj način ih trajnije vežemo za naše kompanije i Crnu Goru - istakao je Predsjednik UO klastera ICT Cortex, Vladan Tabaš.

Sama ideja započeta je prije više od godinu dana, u tom trenutku nije bilo jasno koje će sve vrijednosti donijeti ovaj projekat, ali se vremenom pokazalo da donosi mnoštvo benefita zahvaljujući podršci partnera projekta.

- Kada su u pitanju konkretni finansijski benefiti postoje tri ključna. Jedan je izrazito konkurentna cijena za dobar kvalitet koji je ponudila kompanija-izvođač Eurozox, ekstremno povoljni uslovi kreditiranja stambenih kredita koji su ponuđeni od strane NLB banke i kao treća stvar subvencija kamatne stope koje su ponudile neke od kompanija za svoje zaposlene - objasnio je projektni menadžer ICT Cortexa, Aleksandar Drekalović.

(Foto: A12 Project)
Zahvaljujući takva tri čvrsta stuba na kojima je projekat građen, uspostavljena je mogućnost za kreiranje ambicioznog projekta Cortex selo koje ne slijedi klasičan primjer rješavanja stambenog pitanja za zaposlene.

- Projekat za cilj ima da stvara neke nove vrijednosti, humanost, zajedništvo, sinergiju, interakciju, socijalizaciju, edukaciju, te da tako zapolenima, odnosno budućim stanarima pruži jedan potpuno novi i zdravijii stil života. Kada su u pitanju odabir lokacije, ono što je nama zadovoljilo sve kriterijume jeste zona u sklopu detaljnog detaljnog urbanistička plana Titex. Lokacija je izrazito longitudna u pravcu sjever-jug i omogućila nam je značajno bolje pozicioniranje objekata. Jako nam je bilo važno koncentrisarti gradnju i omogućiti što više slobodnih površina za smještaj raznih zabavnih, sportsko-rekreativnih i drugih površina - pojasnio je projektni menadžer Cortex sela, Miloš Laković.


- Vjerujemo da će projekat Cortex selo u narednom periodu značajno transformisati neposredno okruženje, a samim tim i percepciju stanovanja na nivou cijele Podgorice, a i šire - rekao je izvršni direktor Eurozox-a, Zoran Drobnjak.

Projekat je značajnu podršku dobio i od NLB banke koja je ponudila izuzetno povoljne stambene kredite.

- Na najbolji mogući način smo osmislili strukturu finansiranja budućeg rješavanje stambenog pitanja i možemo vam biti garancija ne samo sada, već i u narednih 25 godina. Osim cijene, iskoristili smo svoje iskustvo i znanje kao lider na tržištu stambenog finansiranja u Crnoj Gori, kako bismo strukturirali finansiranje na najbolji mogući način. Ovaj projekat će postaviti nove standarde koji se odnose na održivost stambene izgradnje, ali i podstaći ukupni inovacioni kapacitet Crne Gore. On je vizionarski projekat, ne samo za Crnu Goru, a NLB Banka je ponosna da je njegov dio, čime smo pokazali svoju izrazitu društvenu odgovornost. Za nas je čast biti dio ovog tima - u obraćanju je napomenuo predsjednik upravnog odbora NLB banke, Martin Leberle.

Snažnu podršku projektu Cortex selo od samog početka je pružila i kompanija Coinis. Izvršni direktor Coinis- a Dejan Petković svjedoči da je početak bio izazovan, ali je izrazio zadovoljstvo što se sada nalaze u fazi projekta kada je njegova uspješna sudbina već izvjesna.

- Ja vjerujem da je ovaj projekat samo početak, za manje od dvije godine koliko Cortex postoji se već formirala zajednica i sinergija između svih kompanija. Toliko sam srećan i motivisan jer Crna Gora je lider u regionu, ali i daleko šire od toga, jer realizovati ovakav projekat je zaista nevjerovatno - kazao je Petković.



Fotogalerija
Cortex selo
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.