NavMenu

Stvaraju se preduslovi za razvoj luksuznog turizma u Ulcinju - Mijenja se planska dokumentacija za prostor od 6,6 ha u blizini Starog grada

Izvor: eKapija Petak, 07.04.2023. 10:03
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/ALEXEY KOIMSHIDI)
Donijeta je odluka o izradi izmjena i dopuna Državne studije lokacije Stari grad Ulcinj, a osnovni cilj ovog dokumenta je obezbjeđivanje planskih preduslova za razvoj turizma visoke kategorije na ovom području.

To će se, kako je pojašnjeno, realizovati putem sveobuhvatnog i racionalnog sagledavanja značaja lokacije i utvrđivanje optimalnog opsega izgradnje, a na osnovu planskih opredjeljenja, smjernica i kriterijuma sadržanih u planskoj dokumentaciji višeg reda.

Kako je saopšteno iz Vlade, zahvatom DSL-a je obuhvaćen prostor sektora 63 Prostornog plana posebne namjene za Obalno područje Crne Gore - zona morskog dobra od oko 6,6 ha i obuhvata stjenovitu obalu, makiju, izgrađenu obalu oko zidina Starog grada sa pristaništem, privezište Kacemu, Malu plažu - postojeće zaštićeno prirodno područje, naseljsku strukturu i površine za turizam.

- Imajući u vidu da je prostor, obuhvaćen DSL-om, kao i njegovo zaleđe, u najvećoj mjeri izgrađen i da bi kao takav mogao da predstavlja resurs za razvoj ovog područja, potrebno je planirati njegovu dokategorizaciju ka ekskluzivnoj turističkoj namjeni - navodi se u saopštenju.

Kroz izradu izmjena i dopuna DSL će se, u skladu sa planskom dokumentacijom višeg reda, planirati turistički sadržaji, uz poštovanje svih ograničenja kako sa aspekta zaštite kulturnih dobara, imajući u vidu da se taj prostor nalazi u neposrednom okruženju kulturno-istorijske urbane cjeline Starog grada i jedinstvene ambijentalne vrijednosti, tako i sa aspekta zaštite životne sredine i drugih ograničenja (klimatske promjene, erozija, seizmika...), u cilju očuvanja ambijenta, identiteta i osobenosti po kojima je ovo područje prepoznatljivo.

Vlada je na sjednici usvojila i odluku o određivanju rukovodioca izrade izmjena i dopuna Državne studije lokacije Stari grad Ulcinj, kao i visini naknade za rukovodioca i stručni tim.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.