NavMenu

Izmjena DUP-a Industrijska zona KAP - Mijenjaju plan za prostor gdje je kolektor

Izvor: Dan Nedjelja, 12.03.2023. 12:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/mwitt1337)Ilustracija
Vlada je pokrenula proceduru za izradu izmjena i dopuna DUP-a Industrijska zona KAP koji pokriva prostor od 483,68 hektara. U pitanju je planski dokument kojim je pokriven prostor na kojem je Glavni grad planirao da gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a protiv čega se bune stanovnici Botuna.

U programskom zadatku piše da je cilj izrade izmjena i dopuna DUP-a stvaranje pretpostavki za organizaciju i uređenje ovog prostora u smislu zadovoljavanja potreba korisnika i Glavnog grada Podgorice.

Kako je Dan ranije objavio Opština Zeta je tražila promjene Prostorno urbanističkog plana Podgorica kako bi se kolektor dislocirao sa parcela koje su na njihovoj teritoriji. I pored svih nastojanja iz Dana nisu uspjeli saznati da li ove izmjene DUP-a Industrijska zona KAP imaju bilo kakve veze sa gradnjom kolektora.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i ekologije navode da je izmjenama plana predviđeno da se preispita parcelacija.

- Mi smo pokrenuli izmjene ovog planskog dokumenta. Ono što je bilo inicijalno za promjenu plana jeste da se taj prostor može privesti namjeni za neke investitore – saopštili su iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Za rukovodioca izrada izmjena plana Vlada je odredila Anu Tošić Jokić, kojoj će zajedno sa stručnim timom biti isplaćeno 6.000 EUR. Novac će biti opredijeljen iz budžeta države, a rok za izradu izmjena i dopuna DUP-a je 11 mjeseci od dana potpisivanja ugovora bsa rukovodiocem.

U programskom zadatku za izradu izmjena i dopuna DUP-a su naznačeni ciljevi zbog čega se plan mijenja se navodi da je shodno razvojnim potrebama potrebno je preispitivanje cjelokupnog obuhvata i iznalažanje urbanističkog rješenja koje bi omogućilo otklanjanje određenih nedostataka koji su konstatovani tokom sprovođenja plana, a koje utiču na njegovu funkcionalnu primjenu.

U dokumentu su predviđene i obaveze rukovodioca izrade izmjena plana.

- Rukovodilac će nadležnom ministarstvu dostaviti nacrtm DUP-a kako bi se u zakonskom roku sprovela procedura njegovog utvrđivanja. Takođe, rukovodilac izrade je dužan da u predlogu PUP-a, a nakon sprovedenog postupka javne rasprave i stručne ocjene, ugradi sve predloge i mišljenja nadležnih organa - piše u odluci o izradi izmjena i dopuna DUP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.