NavMenu

Cijena kvadrata u Budvi - Koliko košta nekretnina u omiljenom crnogorskom ljetovalištu?

Izvor: Promo Petak, 10.03.2023. 11:52
Komentari
Podeli
(Foto: Pexels/Alexander Nadrilyanski)
Uvijek dinamična Budva sa svojom centralnom pozicijom na crnogorskom primorju je i dalje jedna od najpoželjnijih lokacija za one koji su u potražnji za kupovinom nekretnina u Crnoj Gori.

Upiti koji svakodnevno stižu su iz Evrope, naročito Njemačke, ali i ostalih zemalja čiji stanovnici prepoznaju Budvu kao internacionalnu sredinu sa predivnom prirodom i plažama, a opet dovoljno ostalih sadržaja koji im daje osjećaj urbane sredine na koju su navikli.

Za sve one koji se interesuju za nekretnine i cijene kvadrata u Budvi, u nastavku teksta odgovorili smo na pitanja vezana za cijenu u zavisnosti od lokacije nekretnine, kao i koje su nekretnine najtraženije u Budvi.


Kupovina nekretnine u Budvi kao sigurna investicija

Zadnjih godinu dana vrlo je česta je potražnja za stanovima kao investicijom. Mnogima je takva varijanta idealna ako se nekretnina nalazi unutar kompleksa koji nudi održavanje i uslugu izdavanja. Takva vrsta nekretnina daje kupcima slobodu i odabira datume kada borave oni sami a kada žele da nude boravak na raznim platformama za izdavanje.

Između ostalog, takođe su u potražnji kuće koje su malo izdvojene od gužvi ali i dalje u blizini svih sadržaja potrebnih za svakodnevicu. Osim za življenje, neki klijenti traže i nekretnine u Budvi u koje planiraju preseljenje za stalno.


Cijena kvadrata u Budvi u zavisnosti od mikrolokacije

Ponudu Budvanskog regiona možemo podijeliti u više mikrolokacija koje se međusobno razlikuju geografski, cjenovno i infrastrukturno.

Koje lokacije imaju najveće cene kvadrata u Budvi?

Stari Grad je najatraktivniji u toplije doba godine međutim i zimi dobro kotira. Iako je ovde najzastupljenija prodaja stanova Budva u svojoj ponudi sadrži i veliki izbor poslovnih postora, a cena kvadrata ovih nekretnina se kreće od 3.200 EUR/m2 do 3.700 EUR/m2, u zavisnosti od stanja nekretnine, odnosno od toga da li je potrebna renovacija.

Uži centar Budve koji obuhvata zonu uz glavni bulevar, takođe ima cijenu oko 3.500 EUR /m2 za starogradnju, dok se cijena za novogradnju kreće od 4.000 EUR/m2 do 4.500 EUR/m2. Ekskluzivnije novogradnje bliže šetalištu kao što su condo-hoteli dosežu sa svojom cijenom čak do 7.000 EUR/m2 te nude povraćaj profita na investiciju ili mjesto za odmor koje im je uvijek na raspolaganju.

Nataša Nikolić, Montenegro Prospects (Foto: Montenegro porspects)Nataša Nikolić, Montenegro Prospects
Kada je prva linija u pitanju, kao i za ostale nekretnine na moru u Crnoj Gori, zaista nema pravila za cijenu jer se gleda vrijednost koju lokacija ima i komoditet koji dozvoljava - da se ne koriste kola i pritom izbjegne sav saobraćaj. Takođe, vrlo je malo takvih ponuda pa je cijena visoka i zbog ograničenog izbora.

Bečići i Rafailovići su postali gotovo produžetak Budve pošto nude sav gradski sadržaj, ali sa ipak malo manjim gužvama nego u centru Budve. Možemo reći da su kombinacija rezidencijalno - turističke zone gdje ima mješovito i turista i onih koji tamo imaju stalno stanovanje.

Cijene polaze od 1.900 EUR/m2 za starogradnju, pa do 4.000 EUR/m2 za novogradnju. Lokacija se može podijeliti u Ivanoviće i dio uz magistralu odnosno plažu. Ova zona je često odabir osoba koje žele ipak malo tišu lokaciju ali da se ne odriču blizine plaže.

Nekretnine na potezu Pržno - Sveti Stefan - Reževići su uglavnom odabir klijenata koji preferiraju priorodu i mir pošto nudi i blizinu Miločerskog parka, atraktivnih plaža a ujedno živahnu lokaciju ljeti sa svom ponudom restorana, kafića i sportskih aktivnosti. Ponuda ovdje obuhvata stanove i kuće, malo više autentičnog stila gradnje. Cijene se kreću od 2.000 EUR/m2 do 3.500 EUR/m2.


Lokacije koje imaju najpovoljnije cijene kvadrata u Budvi

Trenutno najpovoljnija zona u budvanskoj regiji je iznad plaže Jaz koja obuhvata zonu Seoce - Prijevor. Na ovoj lokaciji mogu se pronaći ponude kuća i stanova čija se cijena kreće od 1.000 EUR/m2 do 2.500 EUR/m2. Razlog još uvijek niske cijene je činjenica za zonu još nije donesen DUP - detaljni urbanistički plan. Uprkos tome, neki kupci se odlučuju za nekretninu tamo zbog udaljenosti od direktnog saobraćaja i panormskih pogleda koji još uvijek nisu zaklonjeni drugim gradnjama.

(Foto: Pexels/Ender Vatan)
Zona Petrovac - Buljarica je preferirana zasad više kao ljetnja destinacija za porodični/miran odmor, iako ima i svoje stalne stanovnike. Takođe, ova lokacija je čest odabir ljudi koji vole prirodu i manji intenzitet saobraćaja od Budve. U ponudi se nalaze i stanovi i kuće, te se cijene kreću od 1.600 EUR/m2 do 2.500 EUR/m2. Dodatan plus je i što Petrovac nudi većinu sadržaja, stanovnici ne zavise od blizine Budve već mogu i da računaju na Bar kao prvi gradski centar.

Zona uz obilaznicu je nešto povoljnija, tako da na lokacijama Dubovice, Golubovine, Rozina, Gospoština, Mainskog puta i Adoka možemo pronaći cijene u rasponu od 2.500 EUR/m2 do 3.500EUR/m2. Za starije i manje pristupačne zgrade se može pronaći cijena i za 1.500 EUR/m2, međutim često s neispravnom upotrebnom ili građevinskom dozvolom. Povoljnija cijena je očekivana za naselje Lazi i Podkošljun.

Sve navedene cijene za nekretine u Crnoj Gori naravno variraju u zavisnosti od godine gradnje, stanja dokumenata u katastru, pogleda, prilaza, privatnosti, mogućnosti parkinga i potencijala koje nekretnina ima. Na kraju se odluka i izbor uvijek svode na preference samog pojedinca, pošto svako ima drugačiju viziju svoje idealne nekretnine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.