Izvor: Promo | Petak, 10.03.2023.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Cijena kvadrata u Budvi - Koliko košta nekretnina u omiljenom crnogorskom ljetovalištu?

(Foto: Pexels/Alexander Nadrilyanski)
Uvijek dinamična Budva sa svojom centralnom pozicijom na crnogorskom primorju je i dalje jedna od najpoželjnijih lokacija za one koji su u potražnji za kupovinom nekretnina u Crnoj Gori.

Upiti koji svakodnevno stižu su iz Evrope, naročito Njemačke, ali i ostalih zemalja čiji stanovnici prepoznaju Budvu kao internacionalnu sredinu sa predivnom prirodom i plažama, a opet dovoljno ostalih sadržaja koji im daje osjećaj urbane sredine na koju su navikli.

Za sve one koji se interesuju za nekretnine i cijene kvadrata u Budvi, u nastavku teksta odgovorili smo na pitanja vezana za cijenu u zavisnosti od lokacije nekretnine, kao i koje su nekretnine najtraženije u Budvi.


Kupovina nekretnine u Budvi kao sigurna investicija

Zadnjih godinu dana vrlo je česta je potražnja za stanovima kao investicijom. Mnogima je takva varijanta idealna ako se nekretnina nalazi unutar kompleksa koji nudi održavanje i uslugu izdavanja. Takva vrsta nekretnina daje kupcima slobodu i odabira datume kada borave oni sami a kada žele da nude boravak na raznim platformama za izdavanje.

Između ostalog, takođe su u potražnji kuće koje su malo izdvojene od gužvi ali i dalje u blizini svih sadržaja potrebnih za svakodnevicu. Osim za življenje, neki klijenti traže i nekretnine u Budvi u koje planiraju preseljenje za stalno.


Cijena kvadrata u Budvi u zavisnosti od mikrolokacije

Ponudu Budvanskog regiona možemo podijeliti u više mikrolokacija koje se međusobno razlikuju geografski, cjenovno i infrastrukturno.

Koje lokacije imaju najveće cene kvadrata u Budvi?

Stari Grad je najatraktivniji u toplije doba godine međutim i zimi dobro kotira. Iako je ovde najzastupljenija prodaja stanova Budva u svojoj ponudi sadrži i veliki izbor poslovnih postora, a cena kvadrata ovih nekretnina se kreće od 3.200 EUR/m2 do 3.700 EUR/m2, u zavisnosti od stanja nekretnine, odnosno od toga da li je potrebna renovacija.

Uži centar Budve koji obuhvata zonu uz glavni bulevar, takođe ima cijenu oko 3.500 EUR /m2 za starogradnju, dok se cijena za novogradnju kreće od 4.000 EUR/m2 do 4.500 EUR/m2. Ekskluzivnije novogradnje bliže šetalištu kao što su condo-hoteli dosežu sa svojom cijenom čak do 7.000 EUR/m2 te nude povraćaj profita na investiciju ili mjesto za odmor koje im je uvijek na raspolaganju.

Nataša Nikolić, Montenegro Prospects
Nataša Nikolić, Montenegro Prospects (Foto: Montenegro porspects)
Kada je prva linija u pitanju, kao i za ostale nekretnine na moru u Crnoj Gori, zaista nema pravila za cijenu jer se gleda vrijednost koju lokacija ima i komoditet koji dozvoljava - da se ne koriste kola i pritom izbjegne sav saobraćaj. Takođe, vrlo je malo takvih ponuda pa je cijena visoka i zbog ograničenog izbora.

Bečići i Rafailovići su postali gotovo produžetak Budve pošto nude sav gradski sadržaj, ali sa ipak malo manjim gužvama nego u centru Budve. Možemo reći da su kombinacija rezidencijalno - turističke zone gdje ima mješovito i turista i onih koji tamo imaju stalno stanovanje.

Cijene polaze od 1.900 EUR/m2 za starogradnju, pa do 4.000 EUR/m2 za novogradnju. Lokacija se može podijeliti u Ivanoviće i dio uz magistralu odnosno plažu. Ova zona je često odabir osoba koje žele ipak malo tišu lokaciju ali da se ne odriču blizine plaže.

Nekretnine na potezu Pržno - Sveti Stefan - Reževići su uglavnom odabir klijenata koji preferiraju priorodu i mir pošto nudi i blizinu Miločerskog parka, atraktivnih plaža a ujedno živahnu lokaciju ljeti sa svom ponudom restorana, kafića i sportskih aktivnosti. Ponuda ovdje obuhvata stanove i kuće, malo više autentičnog stila gradnje. Cijene se kreću od 2.000 EUR/m2 do 3.500 EUR/m2.


Lokacije koje imaju najpovoljnije cijene kvadrata u Budvi

Trenutno najpovoljnija zona u budvanskoj regiji je iznad plaže Jaz koja obuhvata zonu Seoce - Prijevor. Na ovoj lokaciji mogu se pronaći ponude kuća i stanova čija se cijena kreće od 1.000 EUR/m2 do 2.500 EUR/m2. Razlog još uvijek niske cijene je činjenica za zonu još nije donesen DUP - detaljni urbanistički plan. Uprkos tome, neki kupci se odlučuju za nekretninu tamo zbog udaljenosti od direktnog saobraćaja i panormskih pogleda koji još uvijek nisu zaklonjeni drugim gradnjama.

(Foto: Pexels/Ender Vatan)
Zona Petrovac - Buljarica je preferirana zasad više kao ljetnja destinacija za porodični/miran odmor, iako ima i svoje stalne stanovnike. Takođe, ova lokacija je čest odabir ljudi koji vole prirodu i manji intenzitet saobraćaja od Budve. U ponudi se nalaze i stanovi i kuće, te se cijene kreću od 1.600 EUR/m2 do 2.500 EUR/m2. Dodatan plus je i što Petrovac nudi većinu sadržaja, stanovnici ne zavise od blizine Budve već mogu i da računaju na Bar kao prvi gradski centar.

Zona uz obilaznicu je nešto povoljnija, tako da na lokacijama Dubovice, Golubovine, Rozina, Gospoština, Mainskog puta i Adoka možemo pronaći cijene u rasponu od 2.500 EUR/m2 do 3.500EUR/m2. Za starije i manje pristupačne zgrade se može pronaći cijena i za 1.500 EUR/m2, međutim često s neispravnom upotrebnom ili građevinskom dozvolom. Povoljnija cijena je očekivana za naselje Lazi i Podkošljun.

Sve navedene cijene za nekretine u Crnoj Gori naravno variraju u zavisnosti od godine gradnje, stanja dokumenata u katastru, pogleda, prilaza, privatnosti, mogućnosti parkinga i potencijala koje nekretnina ima. Na kraju se odluka i izbor uvijek svode na preference samog pojedinca, pošto svako ima drugačiju viziju svoje idealne nekretnine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE