NavMenu

Prosječna cijena kvadrata u novogradnji 1.399 EUR - Stanovi najskuplji u Podgorici

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.02.2023. 14:22
Komentari
Podeli
(Foto: ImageFlow/shutterstock.com)
Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.399 eura i bila je oko pet odsto veća u odnosu na prethodno tromjesečje, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Najskuplji stanovi u novogradnju bili su u Podgorici, gdje je cijena za kvadrat dostigla 1.477 EUR.

- Cijena kvadrata u primorskom regionu iznosila je 1.387 EUR, a u centralnom dijelu zemlje 673 EUR. Kvadrat stana na sjeveru u četvrtom kvartalu je koštao 1.268 EUR - naveli su iz Monstata.

U saopštenju se navodi da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje.

- Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća - pojasnili su.

Iz Monstata dodaju i da su u saopštenju prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema kategorijama privredna društva, odnosno prosječna tržišna cijena i solidarna stambena izgradnja.

- Prosječna tržišna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u iznosila je 1.409 eura, dok je 589 eura iznosila u kategoriji solidarna stambena izgradnja - zaključuju iz Monstata.


Prema metodologiji istraživanja "Cijene stanova u novogradnji", u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

- Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokretnosti: poslovni objekti, zemljište i drugo. Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora - stoji u saopštenju Uprave za statistiku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.