NavMenu

Garsonjere u Podgorici do 350, jednosobni stanovi do 900 EUR - Stabilizacija tržišta sledeće godine

Izvor: Cafe Del Montenegro Srijeda, 18.01.2023. 08:07
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Glavni grad Podgorica/Screenshot)
Cijene zakupa stanova dosegle su neslavne visine. Prošla godina uzdrmala je budžete domicilnog stanovišta koje rentira stan, jer se cijene zakupa garsonjere u Podgorici kreću i do nevjerovatnih 350 EUR, a jednosobnog stana, vjerovali ili ne, i do 900 EUR, u državi u kojoj je prosječna zarada nešto malo iznad 700 EUR. Ipak, očekivanja su da će doći do pada cijena zakupa, a pravo "hlađenje" od "bezobrazno" velikih cijena tek 2024.

Stefan Mišković iz podgoričke agencije Multitask nekretnine za CdM kaže da se prosječne cijene garsonjera kreću oko 250 eura. U manje atraktivnim djelovima grada taj raspon je od 200-250 eura, dok su u više traženim djelovima grada, te cijene na nivou oko oko 280, do čak 350 eura. Prosječan jednosoban stan se izdaje oko 420 eura.

- Tu imamo najveći raspon cijena od 250 do čak 900 eura, zavisno od lokacije, stepena opremljenosti stana i objekta u kojem se stan nalazi. Tako da stanovi u blizini Capital plaze, ispod Gorice, i zoni oko BIG fashion centra imaju nešto veću cijenu i tu teško da može da se pojavi jednosoban stan ispod 500 eura, a oni luksuznije opremljeni su na nivo od 600 do 700 eura. Dvosoban stan se kreće od 450 do 1000 eura, opet zavisno od lokacije i stepena opremljenosti. Prosječno, oko 700 eura - ističe Mišković.

Skuplje za 31%

Prema njegovim riječima, cijene kirija za jednosoban stan u Podgorici u posljednjem kvartalu 2022. iznosile u prosjeku 414 EUR, što je čak 31% više nego godinu ranije, kada su bile na nivou od 315 EUR. Porasle su i prodajne cijene u istom periodu, sa 1.300 na 1.450 EUR po kvadratu, što je rast od nešto preko 11%.

Mišković kaže da je prošlu godinu karakterisao cjenovni bum zbog više razloga, a glavni je dolazak ruskih i ukrajinskih državljana i njihova potražnja za nekretninama, prije svega za potrebe zakupa.

- Kao prilično malo tržiste, 15.000 stranih državljana sa boravkom su ozbiljno uticali na tražnju i rast cijena na tržištu, uz opšti rast cijena i inflaciju od gotovo 20% - navodi on.

Ne očekuje se dalji rast

Mišković napominje da je trenutna situacija na tržištu u dijelu rentiranja stanova dostigla neki zenit i ne očekuje dalji rast cijena zakupa.

- U posljednjih tridesetak dana se tržište normalizuje u smislu da imamo blagi pad u tražnji i nešto bolju ponudu koja je u periodu prije toga bila na jako niskom nivou i rentiralo se bukvalno sve što bi se našlo u ponudi. S obzirom da cijene rente ne prate i životni standard i prosječne plate u Crnoj Gori, ne očekujem da će se održati na ovom nivou, tim prije što se većina stanova koji se prometuju uglavnom kupuju kao investicione nekrentine za dalju rentu, pa očekujem da u toku 2023. godine, a naročito u toku 2024. uđemo u neku mirniju fazu kada su cijene u pitanju, i da će doživjeti neki pad, tj. usklađivanje sa životnim standardom - navodi on.

Mišković navodi da je ovo nezahvalno prognozirati jer smo malo tržište, te i najmanja pomjeranja na geopolitičkom planu imaju jake implikacije i kod nas.


- Tako da niko nije mogao predvijeti ni COVID krizu, kao ni kako će posljedice rata u Ukrajini uticati na tržište nekrentina u Crnoj Gori - smatra sagovornik CdM-a.

Što se tiče prodajne cijene nekrentina, Mišković smatra da će se održati na ovom nivou u narednih 12-24 mjeseca. Dalje će zavisiti od tražnje i obima investicija u ovaj sektror, tj. da li će se nastaviti sa ovim trendom rast u gradnji ili će investicije usporiti. Dodaje da, s obzirom na rast kamata, očekivanje je da se obim investicija smanji.


Smirivanje tržišta

Mišković najavljuje da je, s obzirom na to da je u Podgorici u toku nekoliko velikih građevinskih projekata na više lokacija, sa više hiljada kvadrata, očekivanje da će se tržište, nakon njihovog okončanja, smiriti.

- Mislim da nakon toga ulazimo u fazu gdje nemamamo dalji prostor za rast, a to je već 2024. Tada se završavaju svi veliki projekti i kada se to isporuči tržištu, sigurno ulazimo u mirniju fazu i što se tiče i zakupnih i prodajnih cijena - navodi.

Dodaje da se stanovi sada prodaju po prosječnim cijenama od oko 1.450 do 1.500 EUR po kvadratu.

- Neke nove firme koje se probijaju na tržište nude stanove i po 1.300, 1.350 eura. Dio grada od Hrama, Vezirovog mosta do BIG fashion centra u novogradnji je na nivou od oko 2000 EUR po metru kvadratnom. Prosječna cijena na nivou grada nije mjerodavan podatak iz razloga što cijena značajno zavisi od lokacije pa imamo odudaranja do čak 600 eura po m2 u okviru Podgorice za isti kvalitet gradnje - zaključio je Mišković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.