NavMenu

Stranci kupili nekretnine za više od 370 mil EUR - Najveći broj kupaca iz Njemačke, Rusije i Srbije

Izvor: Mina Utorak, 17.01.2023. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Strani građani i inostrane firme kupile su prošle godine za period od januara do oktobra nekretnine u Crnoj Gori u vrijednosti od 370 mil EUR, što je značajno više nego i jedne godine ranije, pokazuju podaci Centralne banke.

Podaci o prodaji nekretnina za novembar i decembar prošle godine biće poznati u martu, ali bi prema očekivanjima promet u tim mjesecima mogao iznositi još oko 60 do 70 miliona, pa bi ukupna vrijednost prodatih nekretnina strancima mogla dostići i iznos od 430 do 440 mil EUR, pišu Vijesti.

U cijeloj 2021. godini stranci su za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori potrošili 278 mil EUR, u 2020 - 116 miliona, 2019 - 178 miliona, u 2018 - 182 miliona. U posljednjih pet godina stranci su kupili crnogorskih nekretnina za 1,2 mlrd EUR.

Na rast prodaje nekretnina strancima prošle godine, prema riječima sagovornika Vijesti iz ove oblasti, najviše je uticalo sprovođenje programa ekonomskog državljanstva, gdje su kupovinom nekretnina - apartmana u turističkim centrima na jugu za 450 hiljada EUR i na sjeveru i u nerazvijenim opštinama za 250 hiljada sticali pravo na dobijanje državljanstva.

List piše da je drugi razlog što se u periodu inflacija, kao što je bila prošle godine, mnogi odlučuju za kupovinu nekretnina kao jednog od sigurnijih načina da njihov novac neće izgubiti na vrijednosti.

Crna Gora je strancima bila interesantna kao zemlja u razvoju sa velikim turističkim potencijalima i zbog velikog broja ekskluzivnih turističko-stambenih projekata poput Porto Montenegra, Portonovog, Luštice bay, jer očekuju da cijene tih nekretnina neće padati, odnosno da mogu samo da rastu sa razvojem tih projekata.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, ukupna vrijednost prometa nekretnina u 2021. godini iznosila je 400 mil EUR, a tada su prema podacima CBCG stranci kupili nekretnine u vrijednosti od 278 mil EUR, što je 69% ukupnog prometa. Ovaj odnos je takav što stranci većinom kupuju luksuzne apartmane i vile, koje koštaju koliko desetak običnih stanova.

Jedan dio ovog prometa je sakriven od zvanične statistike, jer građevinari često stan u izgradnji unesu kao osnivački kapital neke firme, a onda prodaju tu firmu najčešće strancima. Tako je kupac indirektno vlasnik nekretnine preko te firme, a promet formalno nije nekretnina već firma.


Najviše nekretnina prošle godine su, prema podacima CBCG, kupili njemački građani i firme iz te države - u vrijednosti od 57 mil EUR, dok su iza njih Rusi koji su u nekretnine uložili 50 miliona. Na trećem mjestu su građani i firme iz Srbije sa 42 miliona, a na četvrtom mjestu su kupci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa 32 mil EUR.

Na petom mjestu su investitori iz Turske sa 30 miliona, a zatim slijede Ukrajinci i Švajcarci sa po 15 miliona, potpom građani Bosane i Hercegovine sa 14 miliona, Britanci sa 12 miliona, Austrijanci i kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa po osam miliona, Kanađani sa 6,7 miliona, Francuzi sa 6,3 miliona, Poljaci sa 5,3 miliona, kupci iz Hrvatske i sa Kosva sa po 5,2 miliona, Česi sa pet miliona, Holanđani sa 4,2 miliona, Slovenci sa 3,1 milion, Luksemburžani sa 2,9 miliona i kupci iz Singapura 2,8 miliona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.