NavMenu

Cijene nekretnina u odnosu na prošlu godinu porasle 40% - Kvadrat u Budvi i Kolašinu od 2.200 do 8.000 EUR

Izvor: Pobjeda Petak, 09.12.2022. 06:22
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/rhythmuswege)
Cijene kvadrata stanova i apartmana u Crnoj Gori kreću se od 1.600 EUR u novogradnji u Podgorici do 8.000 u Ski-centru na Bjelasici. Nakon šestomjesečnih skokova, cijene ipak stagniraju pred praznike.

Na sjeveru, pogotovo nakon otvaranja auto-puta u Kolašinu, cijene kuća, stanova i apartmana višestruko su povećane. Tako kuću u prvoj zoni grada od 75 kvadrata ne možete kupiti ispod 150.000 EUR, dok u kondo hotelima na Bjelasici apartman od 35 kvadrata košta ni manje ni više nego 250.000 EUR. Apartmani, poslovni prostori u objektima koji su pri kraju izgradnje su, kako nezvanično saznajemo, skoro rasprodati.

U Podgorici ponuda manjih stanova, koji se najviše traže, je mala. Kako su kazali iz agencije As nekretnine, cijena kvadrata stana u Podgorici u izgradnji za tržište su od 1.400 do 1.800 ne računajući sindikalne stanove.

- Mi takvu informaciju imamo, iako izbjegavamo da prodajemo stanove koji nijesu uknjiženi. Što se tiče starijih stanova, imamo u ponudi veće kvadrature dok je malih vrlo malo. Garsonjere i jednosobni stanovi su poskupili drastično, tako da kvadrat stana u Central pointu i Siti kvartu nemate ispod 2.200 EUR - kažu iz ove agencije.

Smatraju da se cijene neće stabilizovati u skorije vrijeme, niti da će doći do pada cijene.

- Sumnjamo da će pasti cijene značajno s obzirom na događanja na svjetskom tržištu i inflaciju - kažu iz As nekretnina.

Na primorju cijene su stagnirale pred novogodišnje praznike i kupci, prema riječima sagovornika Pobjede, čekaju šta će se destiti na globalnom tržištu. Ranije su cijene nekretnina bile "najjače" u Tivtu, dok su sada izjednačene u Boki i Budvi.

Međutim, kako je kazao Tomislav Ranković, vlasnik agencije Kamin nekretnine, potražnja je i dalje veća od ponude.

- Cijene su kao u proteklih šest mjeseci, kada su rasle cijene, a sada je došlo do stagnacije. Drže se. Kada uporedimo sa prošlom godinom, veće su za 30 do 40%. Sad se malo stabilizovalo, kao i uvijek pred kraj godine - kazao je Ranković Pobjedi.

Napominje da je cijena kvadrata stana u Budvi u prosjeku 2.100, ali da ide i do 7.000 EUR.

- U centru Budve je od 6.500 do 7.000 kvadrat. Oko autobuske stanice ima novije gradnje i cijena se kreće od 2.100 do 2.200 EUR po kvadratu. U Boki je potpuno isto - kaže Ranković i dodaje da je godinu dana u Budvi bio moratorijum za gradnju kao i u Bečićima, što je jedan od razloga rasta cijena.

- Sada kada se "otvorila" gradnja, svi čekaju ponudu, pa nema neke ekstremne kupovine. Što se tiče Tivta, ista je situacija kao i u Kotoru. U Tivtu je sve manje placeva, tako da su sada cijene izbalansirane za Budvu, Tivat, Kotor - navodi Ranković.


Kupci

Ističe da najviše prodaju stanove našoj dijaspori, Poljacima, Njemcima, Turcima i našim ljudima, koji su najoprezniji i čekaju pad cijena. Ukrajinci su, navodi, ograničeni transakcijama i ne mogu da podignu u evropskim bankama više od 40.000 do 50.000 EUR, tako da oni mnogo ne kupuju.

Na oglasima u Kolašinu, međutim, cijene su enormne. Recimo, u kondo hotelu Thyme, pored Ski centra Kolašin 1600, garsonjera od 35 kvadrata košta ni manje ni više nego 250.000 eura. Taman koliko treba uložiti na sjeveru da bi se dobilo ekonomsko državljanstvo. Osim toga, treba platiti još 100.000 EUR za opštinu i 100.000 za Fond za inovacije.

Objasnili su da je ta garsonjera u stvari apartman visoke kategorije, a u potkrovlju nude nekoliko premium jednosobnih dupleks apartmana od 52 kvadrata po cijeni od 285.000 EUR. Budućim vlasnicima će, kažu, na raspolaganju biti restorani i SPA centar. Vlada Crne Gore odobrila je rezidenciji Thyme da bude dio programa ekonomskog državljanstva, koji se završava do kraja godine. Odmaralište se nalazi tik uz ski stazu, samo 12 kilometara od centra Kolašina i 60 kilometara od Podgorice.


Ko nije na listi, prodaje na kredit i daje popust

Kako je kazao Pobjedi Marko Čanović, izvršni direktor BB investa koji gradi Wolf Condominium kompleks u Kolašinu, interesovanje za ekskluzivne apartmane je veliko. Ovaj kompleks nije na listi za ekonomsko državljanstvo.

- Od samog starta, kada smo u junu ove godine najavili naš projekat, te krenuli sa aktivnom prodajom, interesovanje za kupovinu rezidencijalnih jedinica u okviru kompleksa ne samo da ne jenjava, već je svakim danom sve veće, kako privatnih kupaca, tako i onih koji su poslovno orijentisani. U prilog tome govori podatak da su poslovni apartmani u potpunosti prodati. Do kraja godine krećemo sa prodajom hotelskih jedinica u sklopu kondo hotela, što će biti naročito zadovoljstvo, jer već sada razgovaramo sa potencijalnim kupcima, koji imaju želju za više od jedne jedinice - napominje Čanović.

Kondo jedinice se, kako ističe, prodaju namještene u skladu sa projektom enterijera, koji zadovoljava najviše standarde i estetske kriterijume.

- Naši kupci su uglavnom domaći, te dijaspora koja je prepoznala ogroman potencijal kako našeg kompleksa, tako i samog sjevera Crne Gore sa akcentom na Kolašin, koji je novim auto-putem idealno povezan sa aerodromom, što je umnogome doprinijelo da se investicije u Kolašinu vide kao sigurne i isplative. Osim toga, sa više od 40 kilometara postojećih ski-staza, te planiranih još 20 kilometara, Kolašin posjeduje najveći potencijal za razvoj na cjelokupnom sjeveru - naglašava Čanović.

On je time, kako navodi, idealna zimska destinacija za sve ljubitelje sportova na snijegu, ali i dobar ljetnji odabir mjesta za odmor.

Što se tiče kupovine, imaju definisan prepayment plan, na način da se obezbijedi jednokratno učešće od 30 od ukupnog iznosa, a ostatak u ratama do završetka izgradnje, kao i mogućnost kupovine jedinica po nižoj cijeni, uz plaćanje 80% od ukupnog iznosa prilikom kupovine i ostatka u toku izgradnje objekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.