NavMenu

Stanovi na primorju skuplji i do 25% - U kotorskom Starom gradu kvadrat 4.000 EUR

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 22.09.2022. 07:43
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tania_pl)
Na tržištu nekretnina i dalje je veliko interesovanje za stanovima, ali mala ponuda, rekli su Pobjedi predstavnici agencija za nekretnine. Prema njihovim podacima, cijene stanova su u Podgorici porasle 13 do 15, a u primorskim opštinama 20 do 25 odsto. Oni ne očekuju dalji rast cijena, a pojedini prognoziraju da će nakon stagnacije doći i do pada.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović očekuje u narednom periodu smanjenje investicija u sektoru stanogradnje, kao i potražnje za stanovima.

- Ne očekujemo dalji rast cijena tim prije što ni tražnja nije više u zenitu kao prije par mjeseci. Očekivanja su da će se održati na ovom nivou osim, ukoliko ne dođe do nekih značajnijih negativnih ekonomskih kretanja u Evropi i svijetu, kao što je situacija koja se predviđa sa energentima, a koja nas ne može zaobići s obzirom da smo uvozno-zavisna zemlja, pa se sve te posljedice prelivaju i na našu ekonomiju, ali je u ovom trenutku to nezahvalno prognozirati - kazao je Pobjedi vlasnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković.

On je naveo da je u Podgorici došlo do blagog rasta cijena od početka godine od pet do sedam odsto, dok je u odnosu na prošlu godinu rast od 13 do 15%, posmatrajući prosječnu cijenu na godišnjem nivou.

- Iz našeg ugla gledajući, cijene su dostigle nivo nakon kojeg ne očekujemo dalji rast, tim prije što je rast u ovoj godini više bio uslovljen inflacijom, nego potražnjom - smatra Mišković i ističe da su brojni razlozi rasta cijena.

- Prvo, i dalje je veća tražnja od ponude. Drugo, stopa inflacije je veća od deset odsto od početka rata u Ukrajini, pa je veliki broj ljudi ulaže u nekretnine nastojeći da sačuvaju vrijednost novcu. Treće, veliki broj stranaca dolazi u Crnu Goru i odlučuje se za kupovinu ili iznajmljivanje nekretnine i četvrto, program Evropa sad je povećanjem zarada proširio bazu kupaca koji mogu iz kreditnog zaduženja da riješe stambeno pitanje - naveo je Mišković.

Govoreći prvenstveno o situaciji u Podgorici, ocijenio je da je trenutna situacija na tržištu specifična.

- Najtraženije nekretnine je teško pronaći na tržištu ili ih je moguće pronaći samo u fazi izgradnje sa rokom završetka od 12 do18 mjeseci - saopštio je Mišković i dodao da su najtraženiji stanovi, manje kuće, dok je potražnja za placevima "negdje između".

- S obzirom na veliki građevinski bum, postoji manjak građevinskih parcela i ogromna tražnja za njima - istakao je Mišković.

Naveo je da se raspon cijena u novogradnji kreće od 1.300 do 2.500 eura po kvadratu.

- Cijena je uslovljena brojnim faktorima, a najznačajniji su lokacija, kvalitet gradnje i reputacija investitora - kazao je Mišković i dodao da se kvadrat na lokacijama udaljenijim od centra grada prodaje za 1.300 eura, dok se oko tržnih centara, u centru i dijelu grada Preko Morače kvadrat kreće oko 1.800 eura.

- U starogradnji je taj raspon od 900 do1.500 eura, opet zavisno od lokacije i stanja nekretnine - precizirao je Mišković.

On navodi da se obim posla agencija za nekretnine iz godine u godinu povećava, s tim da bilježe pad u prodaji za račun investitora.

- Veći investitori imaju svoje prodajne timove, ali je ogroman broj nekretnina izgrađenih u Podgorici u posljednjih par godina doveo do povećanja obima posla u dijelu rentiranja stanova - pojasnio je Mišković.


Nema pojeftinjenja

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović naveo je da je interesovanje za kupovinu stanova palo posljednjih mjeseci.

- To nije interesovanje kao unazad četiri - pet mjeseci i nije to više nikakva trka nego stabilno tržište. A ono ranije je bilo stampedo, to nije bilo normalno - kazao je Radović komentarišući ogromnu tražnju do prije nekoliko mjeseci.

Zetagradnja stanove prodaje od 1.350 do 1.900 eura po kvadratu.

- Sigurno nećemo smanjivati cijene, jer nećemo imati interes da investiramo ako ne zadržimo ovaj nivo cijena. Sad hoće li druge kompanije morati zbog finansijskih okolnosti da idu na smanjenje cijena stanova, to već ne znam - rekao je Radović, koji očekuje smanjenje investicije u stanogradnji.

- Sve zavisi od situacije u svijetu. Njemačka je zvanično u recesiji, što nije dobar znak. Mislim da će investicije biti manje, a time i interesovanje za kupovinu stanova - istakao je Radović i dodao da će on sigurno manje investirati.

Ističe da su se cijene građevinskog materijala i radne snage stabilizovale zadnja dva mjeseca.

- Za očekivati je da dođe i dalje do blagog povećanja radne snage, a mislim da su se cijene materijala stabilizovale - rekao Radović.

Izvršni direktor agencija za nekretnine Montenegro Prospect Ivan Dašić očekuje da će cijene nekretnina na moru stagnirati, a zatim padati.


- Rast kamatnih stopa, inflacija, recesija i generalna neizvjesnost će uticati na smanjenje kupovne moći. Ipak, postoji vjerovatnoća da će nakon teške i skupe zime, najviše zbog dramatičnog skoka cijene energenata u Evropi, porasti interes za relokaciju zemlje sa povoljnom klimom, nižim životnim i poslovnim troškovima, što bi unekoliko moglo ublažiti uticaj globalne recesije na naše tržište nekretnina - rekao je Dašić Pobjedi.


U igru ušli Njemci

Naveo je da kvadrati u primorskim opštinama poskupili 20 do 25%, ali da je manji rast cijena u posljednjih nekoliko mjeseci.

- Strance su stimulisale niske kamatne stope i strah od inflacije u posljednijh 12 mjeseci, a domaće rast zarada i pojačanog zaduživanja kod banaka - kazao je Dašić i istakao da je tržište nekretnina i dalje prilično aktivno, te da je interes Ukrajinaca i Rusa nadomješten većim interesovanjem kupaca iz EU, naročito iz Njemačke.

- Agencije koje su primarno bile orijentisane na tržište bivšeg SSSR-a su morale da traže alternativne izvore potencijalnih kupaca. Kupci iz regiona, primarno Srbije, tradicionalno imaju značajan udio na našem tržištu nekretnina - saopštio je Dašić.

Naveo je da se cijene kvadrata u Bokokotorskom zalivu kreću od 2.500 do 3.000 eura, a blizu mora i u kotorskom Starom gradu i do 4.000 eura.

- U Budvi je prosječna cijena 2.300 eura, stanovi u Baru se kreću od 1.200 do 1.800 eura za novogradnju, a u Herceg Novom u prosjeku 2.000 eura - precizirao je Dašić i dodao da je nezahvalno koristiti prosječne cijene jer postoje velika odstupanja u zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje.


IT stručnjaci iz Rusije i Ukrajine podigli najamnine

Stefan Mišković je naveo da je došlo do povećanja tražnje za iznajmljivanjem nekretnina od početka sukoba u Ukrajini.

- Dio Ukrajinaca i veći broj Rusa, uglavnom iz IT sektora, je izabrao Crnu Goru kao destinaciju za život i zakupili su dugoročno značajan broj stanova. S obzirom na platežnu moć i povećanje tražnje, skoka inflacije, došlo je i do rasta cijena rente na nivou od 15 do 20 odsto - kazao je Mišković.

Precizirao je da se garsonjere rentiraju po cijenama od 200 do 270 eura, jednosobni stanovi od 280 do 500 eura (neke super luksuzne varijante čak i do 700 eura), dvosobni stanovi od 450 do 800 eura, a trosobni od 700 do 2.500 eura.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.