NavMenu

Novo turističko naselje u Budvi prostiraće se na više od 18.000 kvadrata - Planirana gradnja hotela i devet vila sa bazenima (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.08.2022. 07:27
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Green House/Idejno rješenje/Printscreen)
Podgorička kompanija Knjaz planira izgradnju turističkog naselja u Budvi, u zahvatu DUP-a Kamenovo Vrijesno, na dijelu parcele UP 8, KO Sveti Stefan. U okviru novog kompleksa predviđena je izgradnja hotela i devet vila apartmanskog tipa. Ukupna bruto površina svih objekata kompleksa naselja je 18.143,66m².

- Kompleks predstavlja urbanu kompoziciju koja se sastoji od glavne hotelske zgrade sa pratećim sadržajima i devet pojedinačnih apartmanskih vila. Svi objekti su međusobno povezani parternim uređenjem - navodi se u idejnom rješenju koje je izradio Green House iz Podgorice, a na koje je saglasnot dao i glavni državni arhitekta.

U dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma navedeno je da će ukupan kapacitet kompleksa biti 142 smještajne jedinice, od čega 53 dvokrevetne hotelske sobe, 67 hotelska apartmana, kao i 18 smještajnih jedinica - apartmana u sastavu vila. Ukupan broj predviđenih gostiju je 454.

U sjevernom dijelu lokacije, na ulasku u kompleks, smještena je glavna zgrada spratnosti Po+P+3+Pk, sa prilaznim platoom sa kojeg se pristupa ulazima u objekat - glavni ulaz, ekonomski ulaz, pristup stepeništu za podzemni prolaz i podrumsku etažu, kao i pristup otvorenom bazenu i kolski pristup rampi koja vodi do podzemne garaže ispod tipskih vila.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Green House/Idejno rješenje/Printscreen)
U prizemlju glavne zgrade nalaze se prateći hotelski društveno-ekonomski sadržaji kao i jedno krilo sa devet smještajnih jedinica na zapadu. Iz prostranog ulaznog hola direktno se pristupa recepciji sa propratnim administrativnim kancelarijama, kafe baru sa pripadajućom terasom, sali za doručak, restoranu, kongresnoj sali i glavnom prizemnom sanitarnom čvoru.

Sala za doručak i restoran imaće i otvorene kapacitete, odnosno terase na južnoj strani na popločanom platou. Glavni hol je indirektno povezan komunikacijama sa prizemnim smještajnim krilom na zapadnoj strani zgrade. Ovaj smještajni blok sadrži osam smještajnih jedinica, dvije hotelske dvokrevetne sobe sa terasama i šest dvosobnih apartmanskih jedinica sa terasama.

Na podrumskoj etaži funkcionalno se izdvaja pet cjelina - blok tehničkog dijela kuhinje, blok sa vešerajem, magacinima, radionicama i pomoćnim prostorijama, blok sa smještajnim kapacitetima za radnike i blok spa i wellness centra.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Green House/Idejno rješenje/Printscreen)
- Blok spa i wellness centra sadrži teretanu sa zasebnim ulazom, recepciju, frizerski salon, saune, prostorije za masaže, hidromasažni bazen, zatvoreni bazen sa pratećim sadržajima, sanitarni čvor, kafe bar. Zona zatvorenog bazena i kafe bar direktno su povezani sa otvorenim bazenom, sa koga je preko terase kafe bara na prizemlju omogućen stepenišni pristup do ulaznog platoa ispred zgrade - objašnjeno je.

Na spratovima glavnog objekta nalaze se smještajni kapaciteti, i to tipske hotelske sobe i apartmanske jedinice sa jednom ili dvije spavaće sobe. Svaka od navedenih jedinica ima pripadajuću terasu.

Gabaritno se na etažama mogu razaznati tri krila, pri čemu zapadno krilo sadrži apartmanske jedinice i hotelske sobe, centralno krilo isključivo apartmanske jedinice, dok istočno krilo sadrži isključivo hotelske sobe. Zapadno krilo je niže za jednu etažu u odnosu na ostala dva. Ukupan kapacitet smještajnih jedinica u okviru hotela je 53 dvokrevetne hotelske sobe i 67 hotelska apartmana.

Jugozapadno od glavne zgrade, ispod njenog glavnog južnog platoa, smještene su apartmanske vile. Svaka vila je zaseban samostojeći objekat, koji sadrži po dvije apartmanske jedinice. Ukupan kapacitet vila je 18 apartmanskih dvokrevetnih jedinica smještenih u ukupno devet vila.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Green House/Idejno rješenje/Printscreen)
Prvu grupaciju čini šest pravolinijski i paralelno sa glavnom zgradom raspoređenih tipski organizovanih vila spratnosti Po+P+1, (dva objekta Vile 1 i četiri objekta Vile 2) kaskadno spuštenih za dvije etaže u odnosu na prizemlje glavne zgrade i njen plato. U prizemlju svake apartmanske jedinice ove skupine nalazi se dnevna zona sa sanitarnim čvorovima, dok se na spratu formira noćna zona sa dvije spavaće sobe i kupatilom.

Ispod ove grupacije vila nalazi se podzemna garaža sa 80 parking mjesta, do koje se dolazi rampom sa zapadne strane glavnog objekta. Ova etaža je horizontalnim i vertikalnim komunikacijama povezana sa svim etažama glavnog objekta, a ima i direktnu parternu vezu sa samostojećim vilama u oba nivoa.

Drugu grupu vila čine tri vile spratnosti P+1 - Vile 3 - koje su postavljene pravolinijski i paralelno sa gornjom grupacijom vila i glavnom zgradom, a spuštene za dvije etaže u odnosu na gornju grupaciju vila. Ulaz u ove tri vile je omogućen sa sjeverne strane na prvom spratu, sa otvorenog hodničkog dijela. Na ovoj etaži u svakoj apartmanskoj jedinici je organizovana dnevna zona sa kuhinjom i toaletom, odakle se stepeništem spušta na prizemlje, gdje se nalazi noćna zona sa dvije sobe i kupatilom.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Green House/Idejno rješenje/Printscreen)
Svaka od devet vila ima pripadajući bazen sa pratećim mobilijarom u okviru okolnog popločanog platoa, koji se nalazi na koti prizemlja vila i ujedno služi kao terasa za svaki apartman. Krovovi svih vila su riješeni kao ravni i ozelenjeni, pri čemu dodatno oplemenjuju parterni prostor pri kaskadnom sagledavanju.

Kompletna lokacija će se ograditi kombinacijom zidane ograde koji se kaskadno spuštaju na bočnim stranama lokacije i zelene ograde. Parterno se izdvajaju tri popločana i djelimično ozelenjena kaskadna platoa, od kojih dva sa otvorenim bazenima ispred vila. Ovakvom kompozicijom zasebnih objekata - glavne hotelske zgrade i pojedinačnih apartmanskih jedinica vila i njihovim međusobnim povezivanjem, fluidno se formiraju interne šetačke zone - šetališta sa propratnim mobilijarom i zelenilom.

Postojeći pejzaž i okolina imaju naglašenu sliku odsutnosti bujne vegetacije i prisutnosti niske prirodne vegetacije. Samim tim naglašen je pristup u načinu rješavanja pejzažne arhitekture ka autentičnosti ozelenjavanja lokacije. Odabrane vrste zelenila u projektu su biljke koje pripadaju primorskomdijelu gdje se nalazi sama lokacija, kao što su drvo masline, datulja, odnosno drvo palme, lavanda, ruzmarin, majčina dušica, pelin.


Fotogalerija
Turističko naselje u Budvi - Hotel sa devet vila
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.