NavMenu

Katastar Rusima zamrznuo stanove i kuće u Budvi i na Žabljaku

Izvor: Dan Srijeda, 27.07.2022. 13:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Uprava za katastar i državnu imovinu počela je sa upisima u katastar zamrznute imovine ruskih državljana u Crnoj Gori, a do sredine ovog mjeseca bila je upisana jedna takva zabilježba na teritoriji Budve, dok je paralelno provođen jedan upravni posupak u vezi sa zamrzavanjem imovine jednog ruskog državljanina na Žabljaku.

- Imajući u vidu odluke o uvođenju restriktivnih mjera, saglasno svojim nadležnostima, Uprava za katastar i državnu imovinu upisala je upis zabilježbe ograničenje raspolaganja i sticanja sredstava i/ili druge imovine (zamrzavanje): Opština Budva - Bashirov Mart, KO Bečići, LN 432; Opština Žabljak - u toku je upravni postupak za jedno lice i do konačnog završetka postupka, podatke ne možemo dostaviti - naveo je direktor uprave Koča Đurišić u dopisu od 18. jula ove godine Ministarstvu vanjskih poslova, u koji je Dan imao uvid.

Taj dopis je Ministarstvu vanjskih poslova upućen kao odgovor na zahtjev o slobodnom pristupu informacijama Akcije za socijalnu pravdu, koja je početkom ovog mjeseca tražila "listu svih državljana Ruske Federacije u odnosu na koje je donijeta odluka o zabrani raspolaganja njihovom imovinom, odnosno kojima je zamrznuta imovina koju posjeduju u Crnoj Gori". Ministarstvo vanjskih poslova je usvojilo zahtjev ASP-a i dostavilo ovu informaciju od Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je takođe poslala i izvod lista nepokretnosti.

- Međutim, kako se u dostavljenom listu nepokretnosti, osim podataka o ruskom državljaninu, navode podaci i drugih vlasnika nepokretnosti, Ministarstvo vanjskih poslova cijeneći ove okolnosti, a saglasno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ne može kao sastavni dio informacije dostaviti list nepokretnosti - navodi se u rješenju ministarstva, koje potpisuje državna sekretarka Dragica Anđelić.

U ASP-u kažu za Dan da "izgleda da u ministarstvu nijesu upoznati sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje daju mogućnost da se ukloni dio podataka iz informacije, što bi u konkretnom bili podaci o drugim vlasnicima neruskog državljanstva", ali da se neće žaliti na ovakvo rješenje.

- Prosto se radi o tome da je katastar javna evidencija, a izgleda da ni to nije poznato nadležnima u Ministarstvu vanjskih poslova, a koji je ustanovljen kao javni registar radi zaštite interesa svih lica (uključujući naročito treća lica), koja žele na neki način da raspolažu nepokretnostima. To je opšti pravni standard u svim iole razvijenim demokratskim zemljama - dodaju u ASP-u.

Kako preciziraju, takođe je opštepoznato da čak i prosječno informisani novinar, civilni aktivista ili građanin sa nekoliko klikova u javnoj evidenciji može pronaći podatke, koji ga interesuju.

Uvidom u tu evidenciju, može se uočiti da se radi o nekoliko stranih državljanki koje imaju susvojinu nad 83 kvadrata stambenog prostora, da se 128 kvadrata nestambenog prostora vodi na stranog državljanina, dok postoji ograničenje na još 33 kvadrata stambenog prostora, a za sve te nekretnine su u dijelu tereta stavljene zabilježbe po osnovu Vladine odluke o restriktivnim mjerama.

Vlada je odluke o restriktivnim mjerama protiv državljana Ruske Federacije i zamrzavanju njihove imovine donijela u aprilu ove godine, kada je veći broj tih mjera i objavljen u Službenom listu.

Podsjetimo, Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika advokata Marka Ivanovića, predao je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članova 18 i 19 Zakona o restriktivnim mjerama iz 2018. godine, na osnovu kojeg se Rusima ograničava pravo raspolaganja imovinom, navodeći da se tim aktom krše Ustav i Evropska konvencija o ljudskim pravima i da zbog ograničenja raspolaganja imovinom Crnoj Gori prijete milionske tužbe.


Ranije tvrdnje bile "trčanje pred rudu"

U medijima je prije mjesec objavljen spisak ruskih državljana za zamrzavanje imovine, pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obznanilo da su zamrznute 44 nekretnine u vlasništvu 34 Rusa, kojima su prethodno uvedene sankcije, sa najavom da lista nije konačna. MUP je tada saopštio da je imovina zamrznuta, iako je i pravnim laicima jasno da zabrana raspolaganja nekretninama može proizvoditi pravno dejstvo tek kada se zvanično upiše u katastar.

- Iz odgovora Uprave za katastar i državnu imovinu, a posebno imajući u vidu činjenicu da je do sada, ako su tačne ove tvrdnje uprave, samo u jednom slučaju došlo do upisa u katastar zbog zamrzavanja raspolaganja imovinom, ne može se sa sigurnošću zaključiti da li se u konkretnim slučajevima provodi primjena domaćih propisa, kako bi se izbjegle potencijalne štete po državnu kasu zbog mogućih pravnih postupaka, koje bi inicirali ruski državljani. Ako je to slučaj, u narednim mjesecima se može očekivati veći broj upisa u katastar o zamrznutoj imovini - smatraju u ASP-u.

Mnogi pravni stručnjaci i advokati u zemlji u poslednje vrijeme naglašavaju da Ustav, ali i relevantne međunarodne konvencije garantuju pravo svojine, te da je od presudne važnosti da država zadovolji primjenu domaćih propisa u svim pojedinačnim slučajevima kako bi izbjegla potencijalne sporove i moguće plaćanje naknada šteta.

U donošenju restriktivnih mjera Crna Gora se kao kandidat za članstvo u Evropsku uniju pozvala na odluke Unije, koje su donijete zbog rata u Ukrajini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.