Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 18.07.2022.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šire se smještajni kapaciteti u okviru naselja Luštica Bay - Planirana gradnja stambeno-poslovnih objekata i trga (FOTO)

Planirani izgled trga na UP 3
Planirani izgled trga na UP 3 (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Enforma/Idejno rješenje/Printscreen)
Kompanija Luštica Development planira širenje smještajnih kapaciteta i izgradnju više stambnih objekata u okviru luksuznog naselja Luštica Bay. To se može vidjeti u idjenom rješenju na koje je saglasnot dao i glavni državni arhitekta, a za čiju izradu je bio zadužen kotorski studio Enforma.

Kako se može vidjeti u dokumentu, gradnja je planirana na urbanističkim parcelama 3 i 10. Šira lokacija planiranih objekata predstavlja novoplanirano naselje Luštica Centrale. Master planom su u kompleksu predviđeni apartmanski sadržaji, luksuzne vile, gradske kuće, golf tereni, gradski komercijalni i stambeni centar, prateći infrastrukturni i saobraćajni sadržaji itd.

- Na urbanističkoj parceli 3 projektovan je kompleks od ukupno tri stambena objekta-2A1, 2A2 i 3A-1,2, međutim predmet ove tehničke dokumentacije samo je objekat 3A-1,2, kao i uređenje terena, odnosno trga - objašnjeno je u idejnom rješenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Kako je objašnjeno, objekti 2A1, 2A2 već se grade, predstavljaju prvu i drugu fazu realizacije projekta, već imaju saglasnost na idejno rješenje, revidovani glavni projekat i prijavu građenja.

Objekat 3A2-1,2 sa stanovima i poslovnim prostorima
Objekat 3A2-1,2 sa stanovima i poslovnim prostorima (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Enforma/Idejno rješenje/Printscreen)
Za objekat 3A-1,2 parkiranje je predviđeno u garaži objekta (podrumska etaža) - potrebnih 20 parking mjesta za stambeni dio objekta. Za posjetioce poslovnih prostora parking je predviđen u okviru javne garaže na UP6, koja je predviđena DUP-om, kako bi se rasteretio saobraćaj na ovom području.

Spratnost objekta je podrum, suteren, prizemlje i dva sprata. Funkcijom objektao bezbijeđen je visok nivo komfora kako u stanovanju tako i u poslovanju.

U podrumu objekta projektovane su garaža i tehničke prostorije. Na suterenskoj etaži i prizemlju predviđene su manje tehničke prostorije uz poslovne prostore, sa mogućim pregrađivanjima i fleksibilnom namjenom. U zavisnosti od budućeg zakupca, prostor će biti prilagođen namjeni - prodavnica, restoran, kafe i sl.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Enforma/Idejno rješenje/Printscreen)
Objekat 3A-1,2 imaće ukupno 16 stambenih jedinica. Na prvom spratu predviđene su etaža u 3A1 dijelu koja sadrži četiri stana i to - jedan jednosobni, jedan studio i dva dvosobna apartmana, kao i etaža u 3A2 koja sadrži pet stanova i to - četiri jednosobna i jedan dvosobni stan.

Na drugom spratu u 3A1 dijelu etaže predviđena su tri stana i to - jedan dvosobni i dva jednosobna apartmana, dok su u 3A2 dijelu planirana četiri stana - jedan jednosobni i tri dvosobna stana. Sve etaže su međusobno povezane unutrašnjim stepeništem i liftom.

Na urbanističkoj parceli 10 projektovan je kompleks od ukupno četiri stambena objekta - 7A1, 7A2,7A3 i 7A4 koji će ukupno imati 57 stanova. Svi ovi objekti su predmet tehničke dokumentacije.

U podrumskim etažama ispod 7A1 i 7A3 objekata omogućeno je garažiranje na dva nivoa, sa kapacitetom od ukupno 60 parking mjesta. U ovoj garaži objezbijeđen je parking za korisnike objekata 7A1 (16 potrebih mjesta), 7A2 (svih 19 potrebnih parking mjesta), 7A3 (13 potrebnih parking mjesta).

Kompleks na UP 10
Kompleks na UP 10 (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Enforma/Idejno rješenje/Printscreen)
Korisnici objekta 7A4 na raspoloaganju će imati 12 mjesta u ovoj garaži, dok je ostalih osam parking mjesta predviđeno u okviru parkinga na samoj parceli, što čini ukupno potrebnih 20 parking mjesta.

- Prostor na parceli UP10 ima kapacitet od 24 parking mjesta, od čega je osam predviđeno za stanare objekta 7A4, osam za stanare objekta 2A1 i osam za stanare objekta2A2 - objašnjeno je u idejnom rješenju.

Na parceli UP10 ispod objekata 7A1 i 7A3 predviđeno je garažiranje na dva nivoa. Ulaz u garažu predviđen je na sjeverozapadnoj strani parcele, a komunikacija između podruma -2 i podruma -1 predviđena je rampom, kao i stepeništem i liftom. Sem garažiranja, ove podrumske etaže sadrže i neophodne tehničke prostorije.

Objekat 7A1 koncipiran tako da sadrži zajedničko garažiranje na 2 nivoa ispod samog objekta 7A1 i objekta 7A3. Samim tim spratnost je 2Po+P+3.

Kompleks na UP 10
Kompleks na UP 10 (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Enforma/Idejno rješenje/Printscreen)
Na prizemlju, prvom i drugom spratu projektovana su po četiri stana i to dva jednosobna, jedan studio i jedan dvosobni stan. Na trećem spratu predviđen je jedan trosoban stan. Sve etaže su međusobno povezane unutrašnjim stepeništem i lift.

Objekat 7A2 se naslanja na objekat 7A1, ali je dilatiran i koncipiran kao zasebna cjelina u funkcionalnom i organizacionom smislu. Spratnost objekta je P+2. Na prizemlju predviđeno je pet stanova, i to tri jednosobna, jedan studio i jedan dvosobni stan. Dio prizemlja je ostavljen kao prolaz između objekata 7A1 i 7A2. Na prvom i drugom spratu predviđeno je po šest stanova - dva jednosobna, dva dvosobna i dva studija.

Objekat 7A3, kako je već navedeno, sadrži zajedničko garažiranje na 2 nivoa sa objektom 7A1, pa je spratnost 2Po+P+2. Na prizemlju su predviđena četiri stana - dva dvosobna i dva studija. Prvi sprat će imati četiri stana, od čega dva jednosobna, jedan studio i jedan dvosobni stan. Drugi sprat će imati tri stana - jedan dvosobni, jedan studio i jedan trosobni stan.

Poslednji objekat 7A4 imaće prizemlje i tri sprata. Na prizemlju je predviđeno je 5 stanova, tri jednosobna, jedan dvosoban i jedan studio. Na prvom i drugom spratu biće po pet stanova, i to dva jednosobna, dva dvosobna i jedan studio. Na trećem spratu predviđen je jedan trosobni stan.

Kompleks na UP 10
Kompleks na UP 10 (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Enforma/Idejno rješenje/Printscreen)
Kada je riječ o uređenju terena oko objekata, na urbanističkoj parceli tri je, prema planskom dokumentu i UT uslovima, predviđen trg, odnosno piazza. Manji dio zelenila predviđen je i na slobodnom tlu - novoprojektovano i zatečeno zelenilo koja se čuva, dok je ostatak predviđen na krovu objekta 3A-1,2.

U okviru UP 10 predviđeno je unutrašnje dvorište sa intezivnim zelenilom. Takođe, parking mjesta koja su predviđena na parceli projektovana su kao Guttagarden travna rešetka.

U dokumentu se navodi da je za parcele UP3 i UP10 planirana fazna gradnja, i to po sledećem rasporedu:
  • Stambeni objekat sa poslovnim sadržajima 2A1- Faza 1 (objekat je već u izgradnji)
  • Stambeni objekat sa poslovnim sadržajima 2A2- Faza 2 (objekat je već u izgradnji)
  • Stambeni objekat sa poslovnim sadržajima 3A-1,2- Faze 3, 4, 5
  • Uređenje terena, trga - Faza 6
  • Podrumske etaže 7A1 i 7A3 - Faza 7
  • Stambeni objekat 7A1 - Faza 8
  • Stambeni objekat 7A3 - Faza 9
  • Stambeni objekat 7A2 - Faza 10
  • Stambeni objekat 7A4 - Faza 11
Faze 3-11 su predmet ove tehničke dokumentacije.

Fotogalerija
Stambeno-poslovni objekti na Luštici

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE