Izvor: eKapija | Petak, 13.05.2022.| 05:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kolašin dobija novi turistički kompleks - Planirana gradnja eko hotela 4* sa bazenom i sedam vila (FOTO)

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen)
Kolašin bi mogao da dobije novi turistički kompleks sa eko hotelom kategroije četiri zvjezdice i vilama. To se može vidjeti u idejnom rješenju planiraninh objekata koje je izradio arhitektonski studio Business Art, a na koje je saglasnost dao i glavni državni arhitekta.

U dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, navedeno je da će kompleks biti izgrađen u zahvatu PUP-a Kolašin, na dvije parcele površine 7.016 m2, KO Smailagića polje.

Kako je objašnjeno, parcele se nalaze na nadmorskoj visini od 1026 m do 1050 m, a poseban kvalitet daju mu planine koje ga okružuju.

- Sa lokacije za građenje, iznad krošnji gustog drvoreda jele i bukve, pruža se nesmetan pogled na brdski pejzaž. Planirani objekti su izdignuti u odnosu na glavnu saobraćanicu 50 m, što kompleks čini izolovanom i privlačnom destinacijom integrisanom u prirodni ambijent koji pruža brojne mogućnosti - navodi se u idejnom rješenju.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen)
Ukupna bruto građevinska površina kompleksa iznosi 2.198 m2, a osim eko hotela 4* gradiće se i sedam vila. Kompleks će se graditi fazno, što će biti definisano glavnim projektom.

Eko hotel je pozicioniran uz sjevernu granicu lokacije na površini podparcele od 2.535 m2, dok su vile pozicionirane uz južnu granicu. Vile čine zonu stanovanja, uz pripadajuću površinu podparcele od minimum 600 m2 po vili. Svaka stambena jedinica je orijentisana prema gustom drvoredu jele i bukve koji se nalazi na lokaciji i imaju južnu i jugozapadnu orijentaciju. Duž sjeverne granice podparcela vila formirana je pješačka staza kojom je omogućen pristup do svake vile.

Sa parkinga koji je planiran na platou ispred glavnog ulaza u eko hotel ostvaren je direkan pristup hotelu. Sama forma hotela je razvijena kroz dva bloka koje razdvaja parterno stepenište. Parterno stepenište povezuje plato ispred hotela sa pješačkom stazom uz vile i na taj način se omogućuje korisnicima vila pristup hotelu i korišćenje njegovih sadržaja.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen)
Spratnost hotela biće Po/S+P+Pk. U njegovom desnom bloku na prizemlju predviđen je hol gdje je smještena recepcija sa pratećim sadržajima - prostor za sjedenje uz kamin, te prostorija za odlaganje prtljaga. Iz hola, kao i sa terase koja se nalazi uz fasadu pruža se nesmetan pogled na pejzaž.

Dvokrako stepenište projektovano u prostoru povezuje hol sa tehničkom etažom i sa suterenom gdje je smješten restoran koji je povezan servisnim liftom sa kuhinjom, a koja se nalazi u podrumu desnog bloka. Kapacitet restorana je proširen otvorenom terasom. U podrumu desnog bloka takođe se nalaze i tehničke prostorije vezane uz kuhinju.

Konekcija desnog i lijevog bloka hotela ostvarena je na nivou prizemlja i suterena lijevog krila. U prizemlju lijevog bloka nalaze se smještajne jedinice hotela, tri apartmana i tri dupleks apartmana koji su povezani stepeništem u okviru apartmana sa potkrovljem lijevog bloka objekta. U hotelu će biti ukupno šest smještajnih jedinica sa 18 ležajeva. U suterenu lijevog bloka nalaze se SPA centar, teretana, bazen i tehničke prostorije kojima se pristupa sa bočne strane lijevog krila.

Stambene jedinice, odnosno vile podijeljene su u dva tipa.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen)
Vila tip A (A1+A2) je objekat veličine 100 m2. Dnevna i noćna zona tipa A1 i A2 su podijeljene po etažama, a predviđeno je pet objekata ovog tipa.

Projektom je predviđeno da površina vila tipa B bude 99 m2. U prizemlju je planirana dnevna zona sa jednom spavaćom sobom i kupatilom. Na spratu je planirana spavaća soba sa kupatilom. Predviđena su dva objekta ovog tipa.

Pristup objektima obezbijeđen je preko planirane saobraćajnice koja se nastavlja na postojeći nekategorisani put. Pristup glavnom ulazu hotela ostvaren je takođe preko navednog nekategorisanog puta. Parking je obezbijeđen u okviru lokacije i biće ukupno 12 parking mjesta.

Objekti su planirani tako da ne ugrožavaju zatečeni ambijent. Na lokaciji za gradnju zelenilo je pristuno uz južnu-jugozapadnu granicu parcele koja je prekrivena gustom listopadnom i zimzelenom šumom. Stoga se, radi većeg ugođaja korisnika, pejzažnim uređenjem predviđaju žbunaste autohtone biljke.

Kao investitor projekta naveden je Vlado Jeknić.
Fotogalerija
Eko hotel 4* sa vilama u Kolašinu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE