NavMenu

Cijene stanova u novogradnji porasle kao dio opšte inflacije - Malo vjerovatan podatak da su kvadrati najskuplji na sjeveru

Izvor: Beta Srijeda, 23.02.2022. 15:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Nikguy)Ilustracija
Ekonomski stručnjak Vasilije Kostić izjavio je da je podatak da je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji veća nego cijena u Podgorici zbunjujući i malo vjerovatan.

- Moguće je da u izolovanoj transakciji bude tako, ali to nikako ne može biti relevantno niti referentno. Vjerovatno da slična mogućnost može biti ostvariva u budućnosti ali u ovom momentu i na kratak rok je to malo vjerovatno - kazao je on u izjavi agenciji Beta.


U istom periodu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici iznosila je 1.232 eura, u primorskom regionu 1.370 EUR.

Najniža cijena bila je u središnjem regionu i iznosila je 610 evra.

Vasilije Kostić, koji je i predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca objašnjava da je cijena stanova u novogradnji porasla kao dio opšteg rasta cijena - inflacije koja uzroke ima u monetarnom popuštanju u prošlosti nastalom kao posledica potrebe za oporavkom svjetske ekonomije, rastu cijene energenata, nedovoljnom svjetskom produkcijom pogodjenom pandemijom korona virusom i isprekidanim lancima snabdijevanja koji su rezultirali i znatnim rastom cijene transporta.


- Ipak, treba reći i to, ne znači da ovi procesi nužno zavrašavaju rastom cijena, već je za to potreban i adekvatan nivo platežno sposobne tražnje za šta bi se moglo zaključiti da u ovom momentu postoji u Crnoj Gori, imajući u vidu rast o kome govorimo - kazao je on.

Prosečna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.161 EUR i manja je za 2,8% u odnosu na treći kvartal, dok je za 15,3% veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, saopštili su iz Uprave za statistiku Monstat.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.