NavMenu

U podgoričkom naselju Zagorič u planu gradnja zgrade sa 54 stana i četiri poslovna prostora (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.11.2021. 12:43
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Soha Architects/Idejno rješenje/Printscreen)
Preduzeće Adam Holding iz Podgorice planira izgradnju stambeno-poslovne zgrade pvršine cca 5.300 m2 u podgoričkom naselju Zagorič.

Investitor je dobio i saglasnost glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje objekta za čiju izradu je bio zadužen studio Soha Architects.

U dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, navedeno je da se na parceli površine 1.465,15 m2 nalazi dotrajali stambeni objekat koju će investitor srušiti i na sredini placa graditi novoplanirani objekat sa dva nivoa podzemnih garaža, prizemljem i šest stambenih etaža.

Osnovni sadržaj je višeporodično stanovanje, koje se razvija kroz etaže od prvog do šestog sprata. U podzemnim etažama, na dva nivoa, projektovane su garaže, tehničke prostorije do kojih silazi i stepenišna vertikala sa liftovima. Garaža na niovu -2 ima 36, dok je planirano da garaža na nivou -1 ima 37 parking mjesta. To ukupno predstavlja 73 mjesta za parkiranje.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Soha Architects/Idejno rješenje/Printscreen)
Kako se može vidjeti u projektu, najveća površina prizemlja predviđena je za poslovne sadržaje. Projektovana su četiri poslovna prostora koji se organizaciono mogu ukrupnjivati u veće površine, ukoliko to bude zahtjev korisnika. Poslovni sadržaji su predviđeni da budu površine dovoljene da se u njima može organizovati nemetano funkcionisanje. Poslovni prostori su projektovani kao "siva faza", pa će se organizacija sadžaja u njima prilagoditi zahtjevima korisnika. Ulazak u poslovne prostore obezbijeđen je direktno sa fasadne strane objekta.

U ulaznom dijelu objekta projektovana je i recepcija sa kontrolom pristupa stanovima. Stepenišna vertikala sa dva lifta projektovana je kao unutrašnje centralno postavljeno stepenište, koje omogućava najkraću moguću vezu stambenih jedinca na svim etažama, kao i sa ulazom koji se nalazi na prizemlju objekta. Na nivou prizemlja, obezbijeđen je i izlazak u fino uređeno dvorište i direktan pristup javnim pješačkim saobraćajnicama.

Planirani stambeni prostori organizovani su tako da se na nivou svake stambene etaže nalazi po devet stambenih jedinica. Na svakom spratu se nalazi po jedan trosoban, po dva dvosobna i po šest jednosobnih stanova. Ista organizacija se ponavlja na svim spratovima u objektu. To ukupno predstavlja 54 stana.

- Stanovi su opremljeni sadržajima kao što su dnevna soba sa trpezarijskim prostorom, kuhinjom, kupatilom i spavaćim sobama. Sve prostorije su organizovane kvalitetnom i jednostavnom organizacionom šemom i kapacitetima koji zadovoljavaju potrebe života u savremenom društvu - navodi se u idejnom rješenju.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Soha Architects/Idejno rješenje/Printscreen)
Na lokaciji su na nivou partera predviđene samo uređene pristupne staze ispred poslovnih prostora i uređene zelene površine, tako da je u potupunosti obezbijeđeno parkiranje u garažama objekta.

S obzirom na to da je zgrada projektovana kao moderan višeporodični objekat, jednostavan ritam na fasadi je dobijen sa balkonima koji su istih dimenzija i koji se ravnomjerno ponavljaju. Ovim ritmom je spoljašnji izgled objketa prilagođen već postojećim izgrađenim zgradam u neposrednoj blizini lokacije. Dvorišni prostori su predviđeni sa svih strana objekta.

Na jugozapadnoj strani je postojeća javna saobraćajnica iz koje je idejnim rješenjem predviđen saobraćajni pristup podzemnim garažama koje se nalaze na nivou -2 i -1. Ulazak u garažu se predviđa preko dvosmjernog kolskog pristupa, gdje se razdvajaju ulazi za garaže na oba nivoa. Pješački ulaz u objekat je predviđen sa postojeće javne dvosmjerne saobraćajnice sa pješačkim trotoarima, koja se nalazi sa jugoistočne strani parcele.

Pješački pristup poslovnim sadržajima na nivou prizemlja je omogućen poločanjem oko objekta, tako da posjetioci poslovnih prostora ne remete ulaz stanarima u ovaj višeporodični stambeni objekat.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.