Izvor: eKapija | Srijeda, 27.10.2021.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Budvi niče turističko naselje Mljekavica - Planirana gradnja kompleksa sa šest vila, manjim apart hotelom, bazenom i podzemnim garažama (FOTO)

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio Project/Idejno rješenje/Printscreen)
Kompanija Arkon Estate Mont iz Budve planira gradnju turističkog naselja Mljekavica u budvanskom naselju Reževići. To se može vidjeti u idejnom rješenju za čiju je izradu bio zadužen Studio Project iz Podgorice, a za koje je investitor dobio saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Izgradnja kompleksa planirana je na nekoliko urbanističkih parcela u okviru zone F LSL Mljekavica, na KO Reževici I u Budvi. Kako je objašnjeno u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, dio katastarskih parcela nalazi se u vlasništvu kompanije Suntime, sa kojim je dogovoreno da se, u skladu sa smjernicama iz LSL Mljekavica, sve parcele tretiraju kao jedan jedinstveni turistički kompleks, funkcionalno i vizuelno uvezan u cjelinu.

Planirani kompleks sastoji se od šest turističkih vila postavljenih kaskadno na različitim nivoima u okviru urbanističkih parcela, te centralnog apartmanskog objekta, odnosno manjeg hotela - apart vile, sa dva nivoa podzemnih garaža.

Turističke vile su identične, postavljene u okviru svojih urbanističkih parcela, a na različitim nivoima kako to teren nalaže sa prilagođenim parternim uređenjem. Objekti vila su spratnosti P+2 i imaju ravne zelene krovove. Ukupna bruto površina vila iznosi 453,4 m2.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio Project/Idejno rješenje/Printscreen)
U okviru prizemlja nalaze se po dvije smještajne jedinice sa po dvije spavaće sobe, sa zasebnim ulazima i dvorištima kojima se pristupa sa nivoa prizemlja. Na prvom spartu nalaze se još dvije dvokrevetne smještajne jedinice koje imaju zasebne ulaze na zadnjoj istočnoj strani, na kojoj je uređenje terena na istom nivou. Na drugom spratu nalazi se jedna velika jedinica koja zauzima cijelu površinu etaže sa tri spavaće sobe.

Parking mjesta apartmanskih vila su obezbijeđena u okviru centralnog apartmanskog objekta u dva nivoa garaže. Gornji nivo garaže ima pristup centralnoj šetnici odakle se pješački prilazi vilama.

Centralni apartmanski objekat je pozicioniran na UP 37 i spratnosti je 2G+P+2. Ukupna bruto površina nadzemnih etaža objekta iznosi 1.359 m2, dok sa podzemnim etažama bruto površina objekta iznosi 3.341,12 m2.

U okviru dvije podrumske etaže nalazi se garaža sa 45 parking mjesta. Takođe, tu su smještene i tehničke prostorije kao i ostave za stanare. Kolski pristup garaži omogućen je kroz podzemni koridor koji je smješten ispod platoa bazena i ima direktnu vezu sa nivoom planirane saobraćajnice u najnižoj zapadnoj strani kompleksa.

Nivou -2 garaže pristupa se direktno, dok se nivou -1 pristupa autoliftom. Komunikacija garaže sa ostalim nivoima objekta omogućena je centralnim stepeništem i liftom. Pješački izlaz iz garaže omogućen je u nivou -1 garaže koji je sa tri strane ukopan u teren, dok je prednja fasada u nivou centralne šetnice na koju pristupa.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio Project/Idejno rješenje/Printscreen)
Objekat posjeduje 16 smještajnih jedinica različite strukture. U okviru prizemlja objekta nalazi se šest smještajnih jedinica i to dva dvosobna, dva jednosobna i dva studio apartmana. Apartmani imaju pristup dvorištu, a ulaz je iz centralnog hodnika. Na prvom spratu planirano je sedam smještajnih jedinica, i to dva dvokrevetna, jedan jednokrevetni i četiri studio apartmana. Apartmanima se pristupa sa zadnjeg platoa koji je u nivou prvog sprata.

Na drugom spratu predviđene su tri smještajne jedinice i to dva velika trosobna i jedan jednosoban apartman. Apartmanima se pristupa iz centralnog hola koji je vezan za stepenište i lift.

Za kompleks je obezbijeđen dovoljan broj parking mjesta, koja su pozicionirana u dvije etaže garaže u okviru apartmanskog objekta. Planom je predviđeno 1,1 parking mjesto po jedinici sto u krajnjem iznosi 45 parking mjesta koliko je projektovano u garaži. Takođe u okviru najnižeg dijela ulice na zapadnoj strani planirano je dodatnih 12 parking mjesta.

Ispred centralnog objekta u nižem nivou planiran je bazen sa teretanom na otvorenom, koji predstavlja zonu za rekreaciju i opslužuje cijelo naselje. Između dva reda turističkih vila prožima se centralno šetalište funkcionalno povezano se centralnim platoom, bazenom i zonom za rekreaciju.

- Cijelo turističko naselje je koncipirano kao zona bez automobila, tako da je saobraćajni pristup organizovan iz najniže tačke lokalne saobraćajnice na zapadnoj strani prema moru, kojim se kroz podzemnu komunikaciju ispod platoa prilazi do garaže centralnog apartmanskog objekta koja ima dva nivoa, pri čemu je najniži u nivou sa pristupnom ulicom - navodi se u dokumentu.

Kako je teren u padu, a s obzirom da je planirana izgradnja bazena (armirano betonska konstrukcija) i potporni zidovi koji bi omogućili poravnanje parcele kako bi se privela namjeni iz plana, ova pozicija je predstavljala dobro rješenje za formiranje podzemnog prilaza garaži. Prilaz-tunel postavljen je uz samo AB korito bazena a njegova krovna ploča omogućila je formiranje platoa uz bazen.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Studio Project/Idejno rješenje/Printscreen)
- Ovaj prostor mora biti tertiran potpornim zidovima i nasipom kako bi se teren zaravnao, tako da je na ovaj način omogućeno objedinjavanje obje funkcije - formiranja rekreativne zone i sobraćajnog pristupa garaži. Automobili u najnižoj tački na samoj granici kompleksa ulaze u podzemni prolaz i na taj način se anulira sav površinski saobraćaj i parkiranje na parceli, a cio kompleks postaje zona bez automobila. Uklanjanje parking prostora i saobraćajnica sa parcele omogućilo je formiranje više slobodnih površina pod zelenilom, šetnicama i platoima, i prihvatljivije uklapanje u postojeći ambijent - objašnjeno je u idejnom rješenju.

Pješački pristupi u okvir naselja omogućeni su na velikom broju mjesta sa planirane saobraćajnice, a kompleksom dominiraju dva velika stepeništa koja povezuju najnižu i najvisočiju tačku planiranog puta. Sa podesta pomenutih stepeništa se pristupa stazama i platoima postavljenim horizontalno na različitim nivoima.

Sve vile u okviru kompleksa su rađeni u modernom stilu pravilnih kubičnih oblika i linija. U skladu sa modernim stilom, kao rješenje za sve objekte izabran je ravni zeleni krov.

- Objekti sa ravnim krovovima imaju manju visinu i ne zaklanjaju vizure ostalim vilama. Ozelenjavanjem krovova omogućeno je bolje uklapanje objekata u prirodni ambijent gdje krovovi podsjećaju na zelene kaskade koje se javljaju u uređenju terena. Uz uklanjanje saobraćaja i saobraćajnica, formiranje zelenih krovova omogućilo je otvaranje dodatnih površina za zelenilo i stapanje kompleksa sa prirodnim okruženjem - navodi se u objavljenom dokumentu.


Fotogalerija
Turističko naselje Mljekavica u Budvi

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE