NavMenu

Nekretnine tokom krize skuplje i do 30% - Očekuje se ekspanzija u Kolašinu, investitori traže parcele i lokacije za gradnju

Izvor: Vijesti Utorak, 26.10.2021. 10:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mosher/shutterstock.com)Ilustracija
Po podacima Monstata, kvadrat stana nakon kovid krize skuplji je od 10 do čak 30% nego ranije. Tome je doprinijelo značajno poskupljenje građevinskog materijala ali iako su cijene porasle, tražnje je više nego ponude, kažu agenti za nekretnine. Najtraženiji su manji jednosobni stanovi i njih je na tržištu najviše. Cijene, kada je riječ o Podgorici, variraju u zavisnosti od lokacije.

- Kada govorimo o City kvartu i tom dijelu oko Delta sitija, u novogradnji se taj kvadrat kreće od 1300 pa do 1400, 1450 EUR. Dio grada Preko Morače od 1400 do 1600 što se tiče novogradnje, u starijim zgradama je ta cijena otprilike od oko 1100,1150 iz razloga što ti stanovi u starogradnji iziskuju manje-više kompletnu rekonstrukciju - kazao je Stefan Mišković, agent za nekretnine.

Na nivou Crne Gore, najskuplje nekretnine su u Tivtu gdje kvadrat košta i po nekoliko hiljada eura, a najjeftinije u Ulcinju i na sjeveru.

- Na sjeveru, kako nam se čini, malo se gradi, malo se i kupuje. Nešto malo u Bijelom Polju, nešto ima na Žabljaku da se radi, neki objekat i u Kolašinu - kazao je Mile Gujić iz Udruženja građevinarstva Crne Gore.

Međutim, kada je o Kolašinu riječ, agencije za nekretnine očekuju da će doći do ekspanzije gradnje.

- Traže se urbanističke parcele i lokacije za gradnju. Mislim da je to uslovljeno i sa investicijama koje su u posljednje vrijeme napravljene, konkretno se tiču skijališta i vidim da investitora ima sve više - kazao je Mišković.

Snižavanje cijena stanova za kupovinu, po mišljenju gostiju Boja jutra na TV Vijesti, nije nešto što se realno može očekivati.

- Teško je očekivati da će sam građevinski materijal koji je glavni input za cijenu stanova, poći nazad - kazao je Gujić.

Sada, poručuju sagovornici, nije pravi momenat za kupovinu nekretnine i potrebno je sačekati stabilizaciju cijena na tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.