NavMenu

Skup građevinski materijal doveo do rasta cijena stanova - Smanjeno i interesovanje investitora za gradnju stambenih objekata

Izvor: Dan Petak, 08.10.2021. 17:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
U Crnoj Gori na tržištu nekretnina dogodio se poremećaj sa cijenama stanova u izgradnji s obzirom na to da su u poslednjih nekoliko mjeseci drastično uvećane cijene građevinskog materijala. Prema tvrdnjama predstavnika tog biznis sektora, danas je sve teže pronaći kupca za stan ili poslovni prostor. Ipak, očekuje se uskoro i stabilizacija cijena.

Aleksandra Radonjić iz agencije Most nekretnine kazala je da je povećanje cijena građevinskog materijala uticalo na odluke ne samo pojedinih investitora koji prodaju stanove u izgradnji već i na prodavce stanova koji prodaju već završene, odnosno izgrađene stanove.

- To je dovelo do određenog rasta cijena. Kod svih agencija je došlo do tendencije rasta cijena stanova u izgradnji po kvadratu i to se naravno odrazilo i na prodaju stanova ranije izgrađenih, sa kojima mi radimo. Otprilike došlo je do povećanja cijena od nekih 50 eura po kvadratu - rekla je Radonjić.

Navela je da bi u narednom periodu cijene na tržištu nekretnina morale da se stabilizuju.

- Čak i ove sadašnje cijene su dosta visoke za naše uslove u Crnoj Gori - istakla je Radonjić.

Mediji u Crnoj Gori i regionu već mjesecima izvještavaju kako cijene građevinskog materijala rastu. Krajem prošlog mjeseca objavljeno je i to da je situacija dodatno zabrinjavajuća jer analitičari prognoziraju dalji rast cijena. Iz tog razloga došlo je i do smanjenja interesovanja investitora za gradnju građevinskih objekata.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat), prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.233 eura i veća je za 1,1% u odnosu na prvi kvartal 2021. godine, dok je za čak 23,3% veća u odnosu na drugi kvartal 2020. godine.

- Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u znatnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti znatno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća. Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.234 eura, u primorskom regionu je iznosila 1.298 eura, u središnjem regionu 660 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 958 eura... Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u drugom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.242 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 735 eura - piše u saopštenju koje može da se pronađe na sajtu Monstata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.