Izvor: eKapija | Srijeda, 22.09.2021.| 11:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na Luštici u planu gradnja još jednog objekta mješovite namjene - Na više od 4.000 m2 niču stanovi i poslovni prostori

(Foto: Opština Tivat/Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu)
Kompanija Luštica Development planira izgradnju stambeno poslovnog objekta u mjestu Radovići na poluostrvu Luštica, na prostoru nekadašnje kasarne Milan Spasić.

Naime, na sajtu Opštine Tivat objavljeno je da je kompanija Luštica Development podnijela zahtjev za davanje saglasnosti na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za objekat mješovite namjene - stambeni objekat sa poslovnim sadržajima 3A-1,2, na dijelu urbanističke parcele UP3, u obuhvatu Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana Donji Radovići Centar.

Kako je navedeno u elaboratu, šira lokacija planiranih objekata predstavlja novoplanirano naselje Luštica Centrale, a master planom su u komplesku predviđeni apartmani, luksuzne vile, gradske kuće, golf tereni, gradski komercijalni i stambeni centar, te prateći infrastrukturni i saobraćajni sadržaji.

U okruženju objekta nalaze se izgrađeno stambeno-poslovni objekti kolektivnog i individualnog stanovanja. Na udaljenosti od 500 metara nalazi se naselje Luštica Bay koje se između Radovića, Pržna i Oblatna fazno gradi od 2013. godine. Morska obala je od lokacije udaljena oko 550 metara.

Na urbanističkoj parceli 3 planirana je gradnja tri objekta, ali je predmet ovog elaborata samo objekat 3A-1,2.

Parcela je sa sjevera oivičena novoplaniranom servisnom saobraćajnicom, sa zapada i istoka novoplaniranim lokalnim saobraćajnicama, dok je sa južne strane novoplanirana uređena javna površina - centralni trg, kao i postojeći objekat koje je planiran za adaptaciju.

Kako je već navedeno, objekat 3A-1,2 čini samo dio kompleksa od ukupno tri stambena objekta. Površina UP3 iznosi 3.852 m2.

(Foto: Opština Tivat/Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu)
Na ovoj lokaciji planirana je fazna izgradnja objekata pri čemu je u okviru prve faze predviđena gradnja objekta 2A1, u okviru druge faze gradiće se objekat 2A2, u okviru treće faze zgrada 3A-1,2, dok četvrta faza predviđa izgradnju trga. Kako je opisano, prva dva objekta će imati prizemlje sa poslovnim prostorima i apartmane na spratu, dok će objekat 3A-1,2 imati podrum, suteren, prizemlje i dva sprata.

Ukupna bruto površina objekta 3A-1,2 iznosi 4.420 m2, od čega se 1.797 m2 odnosi na poslovne prostore.

U podrumu objekta planirano je garažiranje, a planom je predviđeno ukupno 20 parking mjesta. U ostatku podrumske etaže biće smještene tehničke prostorije. U suterenu i prizemlju planirani su poslovni prostori s manjim tehničkim prostorijama, sa mogućnošću pregrađivanja i fleksibilnom namjenom.

Na prvom spratu planirano je šest stanova u etaži 3A1 - tri jednosobna i tri studioa apartmana, dok će u etaži 3A2 biti pet stanova, četiri jednosobna i jedan dvosoban.

Drugi sprat će takođe biti podiljen na dvije etaže, pa će u prvoj imati četiri jednosobna stana, dok su u drugoj etaži planirani jedan jednosoban i tri dvosobna stana. Dnevne zone većih stanova orijentisane su ka planiranom trgu na koji izlazi objekat, dok su jednosobni orijentisani ka istoku. Sve etaže međusobno su povezane unutrašnjim stepeništem i liftom.

Kako je navedeno u elaboratu, oblikovanost objekta uslovljena je ambijentalnom sredinom i uklapa se u prostor postojećeg i novog naselja. Prepoznatljivi elementi i materijali sa Luštice primijenjeni su i na ovom objektu.

Arhitetktura je prilagođena okruženju i klimatskim uslovima područja, kao i tradicionalnom pristupu organizacije spoljnjeg i unutrašnjeg prostora, te tradicionalnom estetikom karakterističnom za područje Boke Kotorske. Jedan od koncepta oblikovanja objekta je i upotreba lokalnih materijala i boja karakterističnih za mediteransko područje, pa je predviđeno oblaganje cjelokupnog prizemlja kamenim pločama, kao i lođe sa lučnim otvorima koja je u prvom planu.

Elaborat će na javnom uvidu biti do 20. oktobra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE