NavMenu

Crnoj Gori neophodan Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti - Država od neprijavljenih provizija gubi milione eura

Izvor: eKapija Subota, 08.05.2021. 14:00
Komentari
Podeli
(Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
Crnoj Gori je neophodno uređenje tržišta nekretnina i usvajanje Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, zaključeno je na sjednici Grupacije za trgovinu nekretninama Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Privrednici su istakli da slobodno tržište donosi nelojalnu konkurenciju koja ugrožava registrovane posrednike damping cijenama usluga, za šta se mora naći rješenje.

- Neophodno je urediti tržište, jer se posredovanjem u prometu nekretnina sada bave svi, često bez ikakve licence ili registracije. Država gubi milione eura od neprijavljenih provizija na poslove posredovanja u prodaji nekretnina, te je neophodno propisati da se ovim poslom mogu baviti samo oni koji su registrovali, makar kao pretežnu djelatnost, posredovanje u prometu nekretnina - saopšteno je iz PKCG.

Advokatica Marija Kalezić iz agencije Pennyworth Consultancy predstavila je na sjednici inicijativu za izradu Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

U Inicijativi se ističe da se trižište nekretnina u Crnoj Gori, kao i aktivnosti u prometu nepokretnosti rapidno razvijaju u posljednjih 15 godina. Razvoj pojedinih djelatnosti pratilo je unapređenje regulative, međutim posredovanje u prometu nepokretnosti je ostalo prepušteno nekolicini generalnih propisa, koji, iako formalno normiraju ovu materiju, ne zadovoljavaju sve potrebe učesnika na tržištu. Adekvatna regulativa bi stvorila uslove za razvoj i unapređenje djelatnosti, po uzoru na pozitivne primjere drugih država.

Crnogorski zakonodavni okvir kojim se regulišu odnosi ugovornih strana u pogledu posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti je trenutno pretežno ograničen na Zakon o obligacionim odnosima (Glava XXVI - Posredovanje), Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja (kojim se definiše zabrana obavljanja privredne djelatnosti bez prethodne registracije kod nadležnog registra), Zakon o privrednim društvima i sl.

- Ne možemo negirati da se djelatnost posredovanja može obavljati u postojećem sistemu, ali smatramo da je od izuzetnog značaja da joj se posveti poseban set zakonskih i podzakonskih akata kojim bi se jasno definisali uslovi za pružanje usluga posredovanja, uključujući obavezu kontinuirane edukacije posrednika, i identifikovali i zaštitili interesi učesnika u posredovanju - navodi se u inicijativi.

Inicijatori zakona smatraju neophodnim da preduslov za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti bude polaganje stručnog ispita, kao i da se formira registar posrednika. Takođe se zalažu za ugovorni odnos između posrednika i vlasnika/sticaoca prava na nepokretnosti (ili njihovih opunomoćenika). Predviđena je polisa osiguranja od profesionalne odgovornosti koja se ugovara u cilju pokrića štete koja nastaje kao posljedica obavljanja profesionalnih aktivnosti osiguranika, za učinjenu profesionalnu grešku, nesavjestan ili nestručan postupak, odnosno propust, koji za posljedicu ima direktnu ili indirektnu finansijsku štetu, odnosno troškove ili gubitak profita.

Predlažu da se kaznene odredbe podijele u dvije grupe - lakše i teže povrede, kojima se postavlja razlika između proceduralnih i materijalnih propusta, odnosno grubih zloupotreba posrednika prilikom obavljanja djelatnosti i u skladu sa time definišu pravne posljedice.

Na sjednici su se čuli predlozi da se propiše minimalna i maksimalna provizija za posrednike u prodaji nekretnina. Međutim, ocijenjeno je da to nije u skladu sa međunarodnim obavezama Crne Gore.

- Mi možemo da u zakonu definišemo proviziju, ali ćemo, kao što su to i Hrvati prije nas, morati da to uklonimo zbog pristupanja Evropskoj uniji - kazao je predsjednik Grupacije Veselin Dragaš.

Sa njim se složio i predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja Dragan Vukčević.

- Regulisanje cijena nije dozvoljeno zbog toga što je Crna Gora članica Svjetske trgovinske organizacije, pa će i ovaj zakon kada ga pripremimo ići kod njih na mišljenje. Nama su potrebni strani investitori i u ovoj oblasti, a da bismo ih privukli moramo da budemo harmonizovani sa njihovim zakonima, što podrazumijeva slobodno formiranje cijena - rekao je on.

Dodaje da se prilikom izrade ovog akta moraju poštovati Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o obligacionim odnosima i Zakon o svojinsko-pravnim odnosima.

Privrednici su predložili da se definiše obrazac ugovora o posredovanju i potvrda o razgledanju nekretnina, kao i neka vrsta legitimacije za registrovane posrednike, koje je takođe, ako uredno izmiruju obaveze prema državi, potrebno poreski stimulisati.

Poseban i veliki problem koji su privrednici istakli tokom sjednice je oglašavanje neregistrovanih privrednih subjekata i fizičkih lica za prodaju i zakup nepokretnosti. Riječ je, kako navode, o "fantomskim firmama" i "divljim agentima" čije je djelovanje intenzivirano naročito tokom pandemije. Oni su tražili da se u okviru zakonskih mogućnosti stane na kraj ovoj pojavi i nađe model adekvatnog sankcionisanja.

Potpredsjednica Komore Nina Drakić pozvala je nadležne da se uključe u rješavanje problema oglašavanja neregistrovanih posrednika u prometu nekretnina, s obzirom na to da oni sve više koriste digitalne platforme za svoje aktivnosti. Predstavnice Uprave za inspekcijske poslove Marina Radulović i Dragica Aleksić istakle su da je najveći problem u tome što ova oblast nije adekvatno pravno uređena kao i da je njima otežano da kontrolišu fizička lica koja se bave ovim poslom i provjeravaju objekte gdje oni djeluju.

Zaključeno je da će Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti doprinijeti rješavanju i problema pomenutog oglašavanja. Iz Ministarstva su pozvali predstavnike Grupacije da pomognu u izradi zakona tako što će u radnoj verziji dostaviti predloge konkretnih rješenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.