NavMenu

U planu gradnja novog stambenog kompleksa u Kolašinu - Zgrada će imati 36 stanova i poslovne prostore u prizemlju (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 21.04.2021. 14:42
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Kalos)
U okviru DUP-a Centar u Kolašinu predviđena je gradnja stambeno-poslovnog objekta, na parceli površine 915 m2. Investitor projekta je Jovana Vujošević iz Podgorice, a glavni državni arhitekta dao je saglasnost na idejno rješenje objekta, za koje je bio zadužen studio Kalos iz Budve.

Kako je navedeno u dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na parceli se nalazi stambena porodična zgrada koja će biti srušena. Gradiće se novi stambeno-poslovni objekat spratnosti 2G+P+3+Pk.

U prizemlju će biti smješten ulazni dio - vjetrobran sa hodnikom, stepeništem, liftom i dva poslovna prostora.

Na prvom, drugom i trećem spratu predviđeni su hodnik, stepenište, lift i devet stanova. Projektom je planirano da na spratovima budu smještena dva studio apartmana, pet jednosobnih i dva dvosobna stana.

U potkrovlju će biti smješteni hodnik, stepenište lift i još devet stanova - takođe Potkrovlje - hodnik, stepenišni prostor, lift i devet stanova - takođe dva studio apartmana, pet jednosobnih i dva dvosobna stana.

To znači da će u sklopu stambeno poslovnog objekta imati ukupno 36 stanova, a predviđeno je da svi stanovi imaju terasu.

Projektom je predviđeno da glavni kolski pristup do garaže objekta bude rampa na jugoistočnoj strani objekta, koja se nadovezuje na saobraćajnicu na sjeveroistočnoj strani parcele. Do ulaza u stambeni dio objekta dolazi se pješačom stazom koja se nadovezuje na saobraćajnicu na sjeveroistoku i pruža se uz sjeverozapadnu stranu objekta. Ulaz u lokale je planiran sa sjeveroistočne strane prizemlja objekta.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Kalos)
Parkiranje je planirano u dvije etaže garaže (G2 i G1), kao i na samoj parceli. Prema idejnom rješenju, u podzemnoj garaži na obje etaže je moguće parkirati ukupno 36 vozila (18 PM u nivou G2 i 18 PM u nivou G1), a na urbanističkoj parceli još pet vozila, ispred lokala uz sjeveroistočnu stranu objekta. To je, dakle, 41 parking mjesto, pa je na ovaj način je obezbijeđen dovoljan broj parking mjesta kako bi bio zadovoljen zahtev iz UT uslova.

Projektom je predviđeno da se obje garaže sastoje od parking prostora za po 18 vozila, stepeništa, lifta, hodnika, jedne tehničke prostorije i protivpožarnog predprostora - tampon zone.

Nesmetan pristup objektu obezbijeđen je i osobama smanjene pokretljivosti i licima sa invaliditetom, i to sa kote trotoara oko objekta do samog ulaza u objekat kao i kroz nivoe garaže. Vertikalna komunikacija je omogućena liftovima, a dva od ukupno 36 garažnih parking mesta, kao i jedno od pet parking mjesta ispred lokala predviđeno je za lica sa smanjenom pokretljivošću.

Idejnim rješenjem predviđeni su pješački i kolski prilazi objektu i garažnom parking prostoru. Na kolski prilaz tj. planiranu saobraćajnicu se nadovezuje kolska rampa koja vodi do ulaza u garažu. Rampa je planirana kao asfaltirana na podlozi od nabijenog šljunka i betona.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Kalos)
Pješačke komunikacije su popločane neklizajućim pločama od prirodnog kamena položenih u lijepku preko betonske podloge a ostatak čine travnate površine koje su predviđene za sadnju visokog i niskog žbunastog rastinja. S obzirom na to da je dio travnatih površina projektovan iznad ploče garaže, neophodno je izraditi sve drenažne slojeve, barijeru za korijenje i hidroizolaciju, kako bi se omogućilo efikasno odvodnjavanje i zaštitio garažni prostor ispod zelenih površina.

Objekat je planiran kao slobodnostojeći na parceli. Parterno zelenilo je kombinovano sa žbunastim zasadima i drvećem. Primat imaju lavanda, ruzmarin, kadulja, žukva, maslina. Travnjaci treba da su otporni na sušu i gaženje. Prisutan je i urbani mobilijar u vidu drvenih klupa za odmor, kanti za otpatke, kandelabara i spoljne rasvete na podzidima i žardijerama.

Sve pješačke i kolske površine na parceli planirane su sa potrebnim nagibima radi odvodnjavanja. Prilazna saobraćajnica je ivičnjacima odvojena od pješačkih i zelenih površina, pri čemu će ivičnjaci biti postavljeni tako da se atmosferska voda ne zadržava na kolskim i pješačkim površinama.


Fotogalerija
Stambeno-poslovni objekat Kolašin
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.