NavMenu

Predstavljamo nagrađena rješenja za uređenje prostora u zahvatu DUP-a Ulcinjsko polje (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.02.2021. 15:19
Komentari
Podeli
Prvonagrađeno rješenje (Foto: Opština Ulcinj)Prvonagrađeno rješenje
Na konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja u zahvatu DUP-a Ulcinjsko polje koji je raspisala opština Ulcinj stigla su ti rada, a komisija je prihvatila sva tri rješenja. Kako je navedeno u samom konkursu, izrada rješenja odnosi se na urbanističke parcele UP1, UP2, UP3, UP4, UP5 i UP6 zona A, podzona 1 DUP-a Ulcinjsko polje.

- U zahvatu plana za koji je rađen konkurs je određena namjena površina centralne djelatnosti, na šest urbanističih parcela maksimalne spratnosti P+5, a predviđena je i izrada kružnog toka - navode iz Opštine Ulcinj.

Cilj konkursa bio je pronalaženje rješenja koje će na najefikasniji način valorizovati ukupni potencijal zone Ulcinjskog polja i njegovih kontaktnih zona.

Prema odluci žirija, prva nagrada pripala je radu radu pod šifrom "GREEN GATE". Odlučeno je da se druga nagrada ne dodijeli, dok je treća nagrada dodijeljena radovima pod šiform "090188-23" i "C0I053UM".

Prvo mjesto (Foto: Opština Ulcinj)Prvo mjesto
Prema ocjeni žirija, autor prvonagrađenog rješenja je koristio jednostavan pristup konceptualnog rješenja ukupnih potencijala parcele i njenih kontaktnih zona. Ponudio je jednostavno i otvoreno rješenje kao i korišćenje jednostavnih materijala.

- Pristupom zelenoj arhitekturi na rekreativnim zonama kao i oplemenjavanjem samog kružnog toka urađena je interesantna interpolacija funkcionalnosti i estetike. Takođe, uočen je značajan momenat segmenta realizacije datog rješenja u smislu karakteristike prostore koji zahvata krug djelovanja konkursa, uz poštovanje stepena ekoloških standarda - navodi se u objažnjenju članova žirija.

Navode i da je donijeta odluka da se druga nagrada ne dodijeli, iz razloga što su preostala dva rješenja, iako interesantno uređena, projektovana kao "zatvoreni arhitektonski zid", koji je teško prliagodljiv stanju terena, nije ekonomski opravdan i nema izričito jasan stepen ekoloških standarda.

Žiri je stoga odlučio da dodijeli dvije treće nagrade.

Treće mjesto - prvi rad (Foto: Oština Ulcinj)Treće mjesto - prvi rad
- Rad pod šifrom "090188-23" okarakterisan je kao maštovito rješenje zahvata, interesantnog arhitektonskog oblikovanja inovativnim linijama kretanja, a rad karakteriše i kreativan pristup korišćenju materijala. Autor je koristio dinamične linije u oblikovanju objekata, sa posebnim akcentom na interakciji unutar-spolja. Međutim, totalnim zatvaranjem kružnog toka prema unutrašnjosti postigao je neželjeni efekat lavirinta u linijama kretanja saobraćaja sa posebnim akcentom na pješake - obrazložio je žiri.

Za rad pod šifrom "C0I053UM" žiri kaže da ga karakteriše inovativan pristup rješenja zahvata, sa protočnim sistemom komunikacija.

- Pristup zadatku iz ugla arhitekata je dinamičan. Homogenizacijom čitavog zahvata postignut je željeni efekat kompleksa, ali je autor takođe postigao neželjeni efekat "zatvorenog arhitektonskog zida" - dodaju.

Treće mjesto drugi rad (Foto: Opština Ulcinj)Treće mjesto drugi rad

DUP Ulcinjsko polje

Lokaciju prostora za izradu DUP-a čini prostor Ulcinjskog polja, odnosno nekadašnjeg oglednog poljoprivrednog dobra, između sadašnje trase bulevara prema Velikoj plaži i "Solanskog puta" i stambenu zonu uz Port Milenu. U najvećem dijelu lokacija je sa zasadima agruma i maslina, kao i dio parcela na sjevero-istočnoj strani zahvata (zona servisa) sa poslovnim objektima, magacinima i skladištima.

Položaj lokacije je takav da ravnomjerno gravitira postojećoj zoni grada Ulcinja i turističkoj zoni Velike plaže. Planirani zahvat tangira zonu gradskih sadržaja sa namjenom, prema GUP-u, mješovito stanovanje i zonu sa centralnim funkcijama, dok se na sjevernoj strani naslanja na zonu poljoprivrednog zemljišta, napadnutu po obodu stanovanjem i u manjem procentu poslovnim objektima.

Saobraćajna povezanost ovog lokaliteta je dobra sa svim djelovima grada i šire, s obzirom na to da se nalazi između glavnih gradskih tokova saobraćaja. Površina zahvata DUP-a je 110, 23 hektara.

Planom je prostor zahvata podjeljen na 4 zone u skladu sa planiranim namjenama površina i to:

DUP Ulcinjsko polje (Foto: Opština Ulcinj)DUP Ulcinjsko polje

Zona A, na koju se i odnosio raspisani konkurs, obuhvata prostor velikog kružnog toka na mjestu nekadašnjeg komunalnog preduzeća (podzona 1) i podzonu 2, sa stambenim, stambeno-poslovnim i poslovnim objektima u funkciji centralnih sadržaja i usluga. Ova zona ima kompleksne sadržaje, a zbog specifične saobraćajne matrice - dvostrukog kružnog toka, pa je zato obrađiva plana i predložio da se njoj posveti specijalna pažnja kroz raspisivanje urbanističko-arhitektonskog konkursa kojim će se detaljno utvrditi fizičke strukture u zoni kružnog toka.

Zona B obuhvata prostor nekadašnjih agruma. Ovim planom, a u skladu sa GUP-om se transformiše u zemljište za gradnju sa dvije komplementarne namjene. Pojas koji se prostire neposredno uz bulevar prema Velikoj plaži planira se za namjenu centralne djelatnosti, a preostali (najveći dio) za zonu mješovite namjene.

Zona C, koja obuhvata veliki prostor između novog "centralnog bulevara" i puta za Solanu, planirana je za individualne-porodične objekte u funkciji stanovanja i turizma. Ovo je prvenstveno zona stanovanja sa mogućnošću formiranja poslovno-uslužnih prostora u djelovima objekata, ali isključivo u funkciji dopune osnovne ponude - stanovanja i turizma. U ovoj zoni primjenjuje se specifičan režim gradnje radi očuvanja postojećih, nažalost prilično devastiranih maslinjaka.

Zona D je servisno skladišna zona, sa objektima tipa skladišta i magacina i poslovno-uslužnim objektima sa djelatnostima primjerenim stambeno-turističkoj zoni na koju senaslanja. Posebnu pažnju kod propisivanja uslova za izgradnju u ovoj zoni treba obratiti na vrstu djelatnosti koje se u ovim objektima planiraju, da bi se izbeglo bilo kakvo zagađenje koje bi moglo da ugrozi susjedne "mirne zone" stanovanja.


Fotogalerija
Nagrađena rješenja za uređenje DUP-a Ulcinjsko polje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.