NavMenu

Crnogorska vila Smokvica najtraženija nekretnina na portalu Mansion Global - Vjekovima stara kamena kuća prodaje se za 7 mil EUR

Izvor: Nedeljnik Srijeda, 10.02.2021. 11:56
Komentari
Podeli
Vjekovima stara kamena kuća na poluostrvu Smokvica na crnogorskoj rivijeri proglašena je za jednu od najtrazenijih luksuznih rezidencija na portalu Mansion Global u prethodnoj kalendarskoj godini. Ovaj prestižni portal za nekretnine uživa povjerenje kupaca sa najistančanijim ukusom za estetiku, velike investicije, pasionirane kolekcionare luksuznih nepokretnosti, i broji preko 30 miliona posjeta godišnje.

- "Stamena dama" na sopstvenom privatnom poluostrvu Smokvica u Reževicima, datira iz XIV vijeka i na tržištu luksuznih nekretnina se prodaje po cijeni od 7 mil EUR (8,6 mil USD). Vila Smokvica je sagrađena od kamena, sa krovom od terakote i drvenim zelenim škurama. Ta okućnica je Mediteran u malom, odakle puca pogled na sve nijanse modroplavih talasa Jadrana i gdje do terase dopire miris soli i miješa se sa četinarima planinskih masiva, spokoj bonace i divlja ljepota nevere - to je taj detalj koji čini razliku u luksuzu i po čemu jadranska obala odskače i visoko se kotira na tržištu autentičnih destinacija za nekretnine - istice direktor Montenegro Sotheby’s Realty-a Niko Laković.

Lakovićev portfolio na tržištu nekretnina Montenegro Sothebys se bazira na prodaji rezidencija na Jadranu - njegova ekspertiza je i valorizacija kulturnog, istorijskog i arhitektonskoj nasljedja koje baštine Jadran i Mediteran. On je zagovornik stava da se autentičan Mediteran, od arhitekture do načina zivota primoraca, u svijetu kotira kao veliki luksuz, i to zaslužno, kao i to da da je ova Mansion Global’s lista to i dokazala - pored savremenih i najvećih arhitektonskih dostignuća na ovoj platformi, vila Smokvica "Mediteran u malom" je najcjenjeniji, i tu ne govorimo prvenstveno o novcu, već o poštovanju svega što Mediteran jeste.

Sotheby's je brend koji uživa povjerenje svjetske javnosti i sinonim je za aukcije najvrijednijih umjetnina na svijetu. Ova kompanije se, istovremeno bavi i prodajom luksuznih nekretnina i sinonim su za najviše standarde izvrsnosti i u ovom poslu. Na mapi od 72 države svijeta u kojima ova poslovna imperija niže svoje uspjehe, od 2020. godine se nalazi i Crna Gora. Strastveni kolekcionari umjetnina i nekretnina, koji su zasigurno i jedni od najbogatijih, upoznati su sa tržištem trofejnih nekretnina sirom crnogorske obale i Jadrana. Tako Vila Smokvica i druge autentične rangiraju se kao vodeće i najcjenjenije na svim meridijanima - o njoj i slicnima na rivijeri pišu globalni mediji u njihovim najboljim editorijalima, kao što su Bloomberg, New York Times, Financial Times, Wall Street Journal.

Vila Smokvica - Sveti Stefan u minijaturi

Rezidencija Smokvica se temelji na privatnom poluostrvu od 2.152 m2 čistog Mediterana - stijene sa zelenom oazom borova, čempresa, masline i divlje primorske voćke sa slatkim plodom smokve do istorijskog nasljeđa same rezidencije jer su se iz ove kuće branili Paštrovići od čestih napada gusara. Rezidencijalni dio kamene vile u kojoj je pisana lokalna istorija čine četiri spavaće sobe, pet kupatila, prostrani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom - kuriozitet je da su unutar stijene na utvrđenju Smokvica sagrađene i dvije spavaće sobe koje su nekada bile puškarnice. Rustika Mediterana je identitet enetrijera ove vile sa kamenim zidovima, drvenim gredama, i autentičnim primorskim namještajem. Vila, u hladu drevnih borova, ima sedam terasa - gumna spojenih kamenim stepenicama i pru-aju potpunu privatnost. Ostvo ima i dva izvora slatke pitke vode.

Kuriozitet je da su za sedam vjekova postojanja vile u Reževićima, vlasnici ovog raskošnog primorskog raja bile samo tri porodice - teško je odreći se ovog luksuza koje samo priroda kreira. Pretpostavlja se da je današnja luksuzna nekretnina od istorijskog značaja u početku služila kao karantin za pomorce koji su se vraćali kući sa dugih plovidbi po svjetkim akvatorijumima, a zatim i kao njihovo odmorište. Naime, nakon širenja kuge u Veneciji 1347. godine, luke na Jadranu su otkazivale gostoprimstvo brodovima za koje se sumnjalo da dolaze iz inficiranih područja. Ovo poluostvo je bilo prva spona između mora i kopna, utočište onih koji su morali u izolaciju prije nego sto bi zagrlili svoje bližnje. Izolovano i ušuškano između borova, vijekovima je služilo kao lazaret, samostan na ostrvu, te i danas, zbog svog izgleda, ostaje kao stameni izaslanik. Život na njemu kreiran je po mjeri ljubitelja starog i autenticnog Mediterana - i samo rijetki imaju taj "luksuz" da isti prepoznaju i uživaju u detaljima svakodnevice na obali.


Autentičan Mediteran je luksuz

Osim što je najzapaženija nekretnina na portalu Mansion Global, vila Smokvica je konkurenciju nadmašila i cijenom od 7 mil EUR, iako je po površini od 200 kvadratnih metara ujedno najmanja od svih pet nekretnina sa pomenutoj listi. Poređenja radi, druga na listi je vila u arhipelagu Maldiva sa privatnim bazenom i toboganom koji vodi pravo u Indijski okean. Iako ima 625 m2, cijena joj je 6,5 mil EUR. Trećeplasirana "trougaona kuća" u Kaliforniji površine 490 m2, smještena između dva brda, košta 2,8 mil EUR. Kuća u priobalju Švedske, s površinom 405 kvadrata sa privatnom lukom, koja je na četvrtom mjestu, cijeni se 2,6 mil EUR. Na začelju liste je kuća Mevs u Londonu, koja ima 371 m2 a cijena joj je 3,9 mil EUR. Još jednom je dokazano da kvalitet nadmašuje kvantitet pa i kada je u pitanju mjerna jedinica m2. A zašto? Zato što su autentičnost, priroda i nasljeđe vrijednosti koje prevazilaze sve ostale kategorije, pa i u domenu nekretnina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.