NavMenu

U planu uređenje lijeve obale Lima u Beranama - Uz rijeku niču stambeno-poslovni objekti, novi dom kulture, javna garaža, parkovi i igrališta za djecu

Izvor: eKapija Petak, 05.02.2021. 11:39
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/dokumentacija)
U planu je uređenje prostora uz lijevu obalu Lima u Beranama, a Nacrt Detaljnog urbanističkog plana "Lijeva obala Lima" i Nacrt Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma stavilo na javnu raspravu. Dokumenti će na javnom uvidu biti do 24. februara 2021.

Ministarstvo će, u saradnji sa Opštinom Berane organizovati i javnu prezentaciju Nacrta DUP-a "Lijeva obala Lima", koja će biti održana 19. februara 2021. godine, od 11-13 sati u sali Skupštine Opštine Berane.

Nacrt DUP-a "Lijeva obala Lima" u Beranama zahvata područje između rijeke Lim i Ulice Svetog Save od raskrsnice kod mosta na Limu do nastavka pravca ulice između gimnazije i medicinskog centra.

Plansko područje se nalazi između najužeg gradskog centra sa funkcijama opštinskog i šireg značaja i rijeke Lim. Položaju u urbanom tkivu po namjeni u okviru planskog područja odgovara parkovska površina, kao uređena zona koju je neophodno dalje razvijati, obogaćivati zelenilom, sa ostvarivanjem funkcionalne i oblikovne veze grada i rijeke.

Najveći dio područja još uvijek je zauzet privremenim objektima u kojima su uglavnom organizovani poslovno komercijalni sadržaji u objektima neujednačene i nedefinisane arhitektonske forme i kvaliteta. U sjevernom dijelu prostora, u skladu sa planskim dokumentom, izgrađena su dva objekta kolektivnog stanovanja sa uređenjem parcela i objekat u funkciji zdravstvene zaštite. Iz ranijeg perioda planskim rešenjem se zadržava i objekat crvenog krsta.

Korito rijeke Lim je neregulisano a priobalje neuređeno i nezaštićeno. U toku prethodne godine urađen je projekat obaloutvrde čija se realizacija očekuje. U toku je infrastrukturno opremanje - izgradnja ulice sa svim planiranim instalacijama od značaja za realizaciju planskog i kontaktnog područja.

Parcele u okviru planskog područja je 95,69% u državnom vlasništvu pa je predmetni proctor prije svega značajan za opštinu koja je zainteresovana za njegovu kvalitetnu plansku valorizaciju.

Područje planskog dokumenta obuhvata nekoliko karakterističnih cjelina: rijeku sa neuređenom obalom - površinske vode, park - površine za pejzažno uređenje javne namjene, dvije veće površine sa privremenim objektima i dvije izgrađene objektima u skladu sa prethodnim planskim dokumentom, definisane kao površine za stanovanje većih gustina i površine mješovite namjene.

Stvoreni uslovi pogoduju izgradnji i uređenju planskog područja. Položaj u odnosu na važne gradske funkcije, slobodno zemljište i obodno izgrađeni infrastrukturni objekti i mreže, čine ovaj proctor interesantnim za izgradnju i korišćenje.

Opšti ciljevi izrade ovog planskog dokumenta odnose se na stvaranje planskih pretpostavki za organizaciju i uređenje prostora uz valorizaciju vrijednosti planskog područja kao i ispunjavanje funkcionalnih uslova za realizaciju sadržaja adekvatnih predviđenim namjenama površina.

Programskim zadatkom je predviđeno da vizija razvoja prostora u obuhvatu DUP-a treba da prati viziju razvoja sjevernog regiona, koji treba da se usmjereno i kontrolisano razvija, koristeći na održiv način svoje prirodne, kulturne i stvorene potencijale.

Osnovni cilj koji treba da se postigne je stvaranje planskih preduslova za razvoj kroz poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrastrukture, redefinisanje prethodnog planskog rešenja,u dijelu saobraćaja i parcelacije, stvaranjem uslova za optimalno korišćenje kapaciteta prostora.

Planirani sadržaji

Prostorna organizacija u važećem planskom dokumentu zasnovana je većim dijelom na transformaciji prostora i stvaranju uslova za kvalitetnije korišćenje značajnog gradskog područja. U okviru jasno opredijeljene i prostorno definisane cjeline izdvojene su urbanističke parcele sa namjenama površina i definisanim sadržajima i funkcijama koji se u okviru planirane namjene mogu realizovati.

Najveći značaj u redefinisanom planskom rešenju dobija južni dio planskog područja uz rijeku i novi kružni tok gdje se planira izgradnja doma kulture uz funkcionalno i oblikovno povezivanje sa parcelom parka i dalje pejzažno uređenim površinama javne namjene - uređenom obalom, planiranim parkom i skverom.

- Objekat doma kulture po sadržaju treba da zadovolji različite kulturne potrebe korisnika i ima funkciju mjesta okupljanja zajednice sa ulogom promocije umjetnosti i kulture. Programski elementi koje treba da sadrži su sledeći: održavanje pozorišnih predstava, prikazivanje bioskopskih projekcija, organizacija koncerata, organizacija izložbi, edukativni sadržaji, književni program, scenski program, zabavne aktivnosti, organizovanje tribina i multimedijalni sadržaji - navodi se u dokumentu.

U okviru objekta potrebno je organizovati dva scensko gledališna prostora: malu salu kapaciteta do 70 mjesta i veliku multi funkcionalnu salu kapaciteta do 300 mjesta, izložbeni prostor, kancelarijske i druge prateće sadržaje.

- Maksimalna spratnost objekta je P+1, uz mogućnost izgradnje suterena ili podruma. Visina etaža treba da prati zahtjeve programskih sadržaja, pa se u okviru gabarita u nekim djelovima objekta može organizovati i etaža više. Parkiranje u okviru parcele nije predviđeno, ali se može realizovati u okviru suterena ili podruma, u dijelu koji ne ugrožava tehničke sisteme objekta - navodi se.

S obzirom na namjenu, vrijednost i značaj lokacije i priobalja rijeke Lim, kao i na izgrađene strukture na drugoj strani obale, za urbanističku parcelu UP 15, predviđeno je raspisivanje javnog konkursa za arhitektonsko rješenje, a u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima iz planskog dokumenta.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/dokumentacija)
Na površinama PUP-om namjenjenim za centralne djelatnosti predviđeni su objekati centralnih - poslovnih, komercijalnih i uslužnih djelatnosti, koji na višim etažama mogu imati stambeni dio. U okviru ove namjene osim parcela za objekte centralnih djelatnosti definisane su i parcele za pejzažno uređenje javne namjene i parcela za drumski saobraćaj - garažu.

Predškolski objekat predviđen je neposredno uz plansko područje, u okviru DUP-a "Medicinski centar", a objekat osnovnog obrazovanja u okviru DUP-a "Hareme", na udaljenosti oko 200m od planskog područja.

Na površinama PUP-om namjenjenim za mješovite namjene zadržana je urbanistička parcela sa objektom crvenog krsta, a urbanistička parcela sa objektom u funkciji zdravstva djelimično proširena do planirane saobraćajnice, kao i do planirane parcele vrtića iz kontaktnog područja.

UP1 je planirana kao parcela stanovanja, a UP3 kao objekat socijalne zaštite - dnevni centar i stanovi za penzionere.

- Na urbanističkoj parceli UP1 moguća je izgradnja objekata čija je pretežna namjena stanovanje sa mogućnošću korišćenja prizemlja za obavljanje delatnosti, koji ne ometaju osnovnu namjenu i koje služe potrebama stanovnika područja. To su djelatnosti trgovine, ugostiteljstva, uslužnog zanatstva, školstva, zdravstvena i socijalna zaštita, sport i rekreacija. Najveći procenat navedenih namjena kompatibilnih stanovanju može biti 25%. Dnevni centar je predviđen u prizemnoj etaži, tako da može zauzimati 25% BGP objekta, dok su stanovi za penzionere predviđeni na spratnim etažama - objašnjeno je.

Parcele stanovanja većih gustina sa dva izgrađena objekta se zadržavaju po usvojenim površinama, dok su parametri za neizgrađenu parcelu usaglašeni sa preporukama Priručnika za planiranje stambenih naselja u Crnoj Gori. Na ovim parcelama predviđa se malo dječije igralište, za djecu do tri godine, površine 100 m2, dok je srednje dječje igralište za djecu od tri do sedam godina, površine 300 m2, predviđeno u okviru površine za pejzažno uređenje javne namjene koja se nalazi u okviru odgovarajućeg radijusa gravitacije od 150 - 250 m.

Na UP7 planirana je izgradnja objekata za stanovanje sa mogućnošću korišćenja prizemlja za obavljanje delatnosti, koji ne ometaju osnovnu namjenu i koje služe potrebama stanovnika područja. Najveći procenat navedenih namjena kompatibilnih stanovanju može biti 20%. Na parceli se ne mogu graditi pomoćni objekti u funkciji korišćenja glavnog objekta (garaža, tehnički prostori i sl.), već se ti sadržaji ukoliko su potrebni, mogu graditi u podzemnoj etaži - podrumu. Suterenske etaže se mogu graditi, one ulaze u obračun BGP i u slučaju izgradnje spratnost se umanjuje za jednu etažu.

Na UP8, UP10, UP11, UP12, UP13 i UP14 planirani su objekti centralnih djelatnosti, a riječ je o površinama koje su planskim dokumentom pretežno namijenjene smještanju centralnih-poslovnih, komercijalnih i uslužnih djelatnosti i obilježja su centara naselja.

Na UP 9 planirana je izgradnja višeetažne garaže sa 137 parking mjesta.

Plansko područje je u saobraćajnom pogledu određeno ulicom Svetog Save i ulicom pored Lima koja predstavlja produžetak nove saobraćajnice duž Lima. Sa ovih saobraćajnica se u unutrašnjost zone uvodi saobraćaj prije svega u cilju prostornog definisanja područja gradnje i obezbjeđenja površina za javno parkiranje.

Kao saobraćajne površine u planu su opredeljne površine za kolovoze, trotoare, platoe, staze i prilaze. Ostale javne površine su površine koje se javljaju uz saobraćajnice i koje se u skladu sa položajem i okruženjem mogu popločati, ozeleneti travnatim površinama ili drvoredima. Saobraćajnice su definisane rangom, profilima, regulativom i nivelacijom na nivou čitavog plana.

- Površine za javne parkinge su definisane u okviru planskog područja u javnoj garaži na UP9 sa 137 parking mjesta, podužno uz Ulicu Svetog Save, uz parcele centralnih djelatnosti i stanovanja u Ulici Nova 4 kao i površine za pejzažno uređenje javne namjene uz Ulicu Nova 2. Pored toga, u okviru svake planirane parcele osim parcele za kulturu, predviđeno je da se obezbijedi potreban broj parking mesta u skladu sa namjenom - navodi se.

Površinske vode

Na području planskim dokumentom definisanom kao površinske vode moguće je izvođenje radova na uređenju korita, u skladu sa odgovarajućom tehničkom dokumentacijom, a u cilju zaštite voda i zaštite od voda. U okviru planskog područja destabilizacioni procesi riječnog korita uglavnom se odvijaju pod uticajem hidroloških i manje antropogenih faktora.

U uslovima obilnih padavina i topljenja snijega proticaji vode se znatno povećavaju, pa se voda izliva i plavi okolno područje. Plansko područje nije izloženo poplavama, ali se u vodotoku odvijaju procesi erozije dna i obala i taloženja nanosa, što ima za posledicu promenu morfologije korita. Tehničkim rešenjem potrebno je obezbijediti osiguranje neophodne stabilnosti korita i zaštitu priobalja od poplava u uslovima mogućeg variranja proticaja vode (od malih do velikih stogodišnjih voda).

Infrastruktura

Na razmatranom prostoru predviđa se pretežno stanovanje srednje gustine, mješovita namjena i centralne djelatnosti. Za tu vrstu korišćenja prostora prilagođena su i tehnička rješenja hidrotehničke infrastrukture. Razvoj vodovodne mreže vodi se potrebom da svaka urbanistička parcela ima mogućnost priključenja na javni vodovod.

U zoni zahvata predviđa se prikupljanje svih fekalnih voda i njihovo odvođenje separatnim sistemom kanalizacije. Zbog toga je potrebno za svaki od postojećih ili planiranih objekata stvoriti uslove za priključivanje na zajedničku mrežu fekalne kanalizacije, a druga eventualno postojeća rješenja se moraju ukinuti i na odgovarajući način sanirati.

Uličnu mrežu saobraćajnica potrebno je opremiti atmosferskom kanalizacijom na svim dionicama, gdje će se sa jedne ili obje strane izgraditi trotoar. Atmosferske vode će se sa saobraćajnih površina prikupljati u ulične slivnike i odvoditi cjevovodima. Prikupljanje i odvođenje atmosferskih voda sa predmetnog zahvata nadovezuje na postojeće kolektore, koji će odvoditi kišnicu dalje u smjeru prema Limu.

Područje koje obuhvata DUP Lijeva obala Lima u Beranama, opskrbljeno je elektronskom komunikacionom infrastrukturom koja nije adekvatna aktuelnom momentu i svojim kapacitetima je na izmaku, tako da ne omogućava provlačenje novih kapaciteta u zoni zahvata.

Elektronska komunikaciona kanalizacija unutar posmatrane zone je gotovo potpuno iskorišćena, tako da se bez izgradnje nove elektronske komunikacione kanalizacije, kroz postojeću ne može vršiti bilo kakvo proširenje postojećih ili provlačenje novih kablovskih kapaciteta.

Jedan od ciljeva izrade ovog DUP jeste da se želi obezbjediti planiranje i građenje elektronske komunikacione infrastrukture koja će zadovoljiti zahtijeve više operatora elektronskih komunikacija, koji će korisnicima sa ovog područja ponuditi kvalitetne savremene elektronske komunikacione usluge po ekonomski povoljnim uslovima.

Zelene površine

Na slobodnim površinama u zoni saobraćajnica (zelene trake duž trotoara) planirani su drvoredi i parterene zelene površine otvorenog tipa. Drvoredi su planirani u zelenoj traci između trotoara i novoprojektovne saobraćajnice sa istočne strane zahvata plana. Takođe su planirani između trotoara i građevinske linije GL 0 kao i duž parking prostora u okviru drugih namjena. Obavezno je predvidjeti i ozelenjavaje duž parking prostora.

Koncept sistema zelenih površina predviđa i rekonstrukciju postojeće parkovske površine na UP Z4 (11.616.94 m2 ) kao i izgradnju novog parka na UP Z2 i UP Z3 (3.807,84 m2 ).

- Planirane su dvije parkovski uređene zelene površine tipa skvera (UP Z6 i UP Z7) koje osim dekorativne imaju i kompoziciono-regulacionu funkciju. Ove površine služe i kao mjesto za kraći odmor odraslih i igru djece. Skver organizovati kao zelenu površinu poluotvorenog tipa sa dekorativnim biljnim vrstama, stazama, platoima, sjenovitim mjestima sa klupama za odmor i prostorom za igru djece - stoji u dokumentu.

Kada je riječ o ozelenjavanju, naznačeno je i da je, u slučaju formiranja podzemnih garaža većih od gabarita objekata, gabarite podzemnih etaža neophodno uskladiti sa zadatim minimalnim procentom zelenila na slobodnom tlu.

- U tu svrhu moraju se dati uslovi i smjernice za intenzivno krovno ozelenjavanje. Intenzivni krovni vrtovi mogu imati sve elemente jedne parkovske ili dvorišne zelene površine i obuhvataju sadnju većeg žbunja ili manjeg drveća, kao i druge elemente parkovskih površina, klupe, staze, bazene itd.

Uređenje obale

Planirano je i uređenje obale uz rijeku Lim u vidu višenamjenskog zelenog pojasa. Ova kategorija zelenila predstavlja tampon zonu između naselja i rijeke. Takođe je značajna sa aspekta očuvanja autentičnih odlika pejzaža, estetskog oblikovanja prostora, zaštite obale od erozije, kao i stvaranje uslova za rekreativno korišćenje prostora.

- Pejzažno uređenje će se odvijati u skladu sa ekološkim, estetskim i rekreativnim kriterijumima. Neophodno je maksimalno sačuvati prirodni ambijent, a pažljivim intervencijama obalu učiniti dostupnim i prijatnim mjestom za pasivni odmor i aktivnu rekreaciju posjetilaca (kupalište, šetne staze, biciklističke staze, klupe i dr.). Takođe, projekat pejzažnog uređenja obale, obavezno treba uskladiti sa projektom uređenja korita rijeke. Predvidjeti pristup kupalištu i plaži - naznačeno je u Nacrtu DUP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.