NavMenu

U naselju Dubavica u Budvi gradiće se novi apartmantski blok - Projektom predviđene dvije zgrade sa 65 stanova

Izvor: eKapija Subota, 05.12.2020. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio R.A.F.F./Screenshot)
Kompanije CA Properties i Montenegro Real Estate Investments planiraju izgradnju apartmanskog bloka u Budvi, za šta su dobili i saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Objekat će se graditi u zahvatu DUP-a Dubovica I - izmjene i dopune, a kako se može vidjeti u idejnom rješenju koje je obradio studio R.A.F.F. iz Budve, u planu je izgradnja dva objekta spratnosti 2G+P+4 i G+P+4 na UP 10.

- Na zahtjev investitora objekat je neophodno koncipirati tako da odgovori potrebama stanovanja i turističkog izdavanja. Na prizemlju kao i na svim spratovima potrebno je predvidjeti stambeni prostor, povezati ih stepenicama i električnim putničkim liftom nosivosti 400 kg. U podzemnim etažama predvidjeti prostor za parkiranje i tehničke prostorije, a broj parking mjesta uskladiti sa UT uslovima i postaviti parking mjesta oko objekta na parceli, kao i u garažama. Potrebno je obezbijediti i kolski prilaz sa obje saobraćajnice koje uokviruju parcelu - objašnjeno je u idjenom rješenju koje potpisuje studio R.A.F.F.

Planirana namjena lokacije prema DUP-u Dubovica I je stanovanje srednje gustine u zoni nove izgradnje SS4. Objekti se grade na parceli površine 1.604 m2, predviđena je gradnja dvije zgrade sa ukupno 65 apartmana, i to 35 u prvom, odnosno 30 u drugom objektu.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio R.A.F.F./Screenshot)
Apartmanski blok je projektovan na izrazitoj padini a sačinjen je od objekta A i objekta B koji su postavljeni kaskadno i smaknuti po visini. Zbog izrazitog pada objekti su postavljeni tako da krov objekta A predstavlja uređeni teren ispred prizemlja objekta B.

- Na taj način smo visinsku razliku od najniže tačke terena do najvisočije koja na nekim mjestima iznosi i do 23 metra koristili kao prednost tako da imamo samo jedan duboki usjek, a krov od objekat A služi kao zelena površina pa je na taj način obezbijeđen koristan prostor u parteru iako je objekat na padini - navodi se u idejnom rješenju objavljenom na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Objekti su koncipirani kao jednostavani linearni kubusi, izražene horizontalnosti gdje se po horizontali izvlače kubusi koji prave ritam na fasadi. Na prednjoj fasadi se ritmično smjenjuju "puni i prazni" kubusi u volumenu koji su bojom i materijalom odvojeni a iz kojih se izvlače terase pokrivene pokretnim panelima što dodatno fasade čini spontanim. Stepenište i lift su smješteni neposredno uz ulaz u objekat pomoću kojih se obezbjeđuje vertikalana komunikacija u bloku.

- Objekat A se sastoji od prizemlja, četiri sprata i dvije podzemne etaže. Glavni ulaz u objekat je obezbijeđen sa prednje strane. Na prizemlju i na spratovima su stacionirane stambene jedinice. U njemu se ukupno nalazi 35 stambenih jedinica od čega 10 dvosobnih stanova i 25 jednosobnih stanova. U sve stanove se ulazi iz pristupnog hodnika - objašnjeno je u dokumentaciji.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio R.A.F.F./Screenshot)
U podzemnim etažama je uglavnom prostor namijenjen garažiranju kao i prostorije za stanarske ostave, tehničke prostorije kao i praonica veša. Svi spratovi su povezani vertikalnim komunikacijama, stepeništem i liftom. Liftovsko jezgro i armirano-betonsko stepeniste se nalaze u centralnom dijelu zgrade, čime je omogućena što kraća veza preko hodnika do svih stambenih jedinica na svim etažama

Objekat B se sastoji od prizemlja, četiri sprata i jedne podzemne etaže. Glavni ulaz u objekat je obezbijeđen sa sjeverne strane.

- Na prizemlju i na spratovima su stacionirane stambene jedinice. U objektu B se ukupno nalazi 30 stambenih jedinica od čega 10 dvosobnih stanova, 19 jednosobnih stanova i jedna garsonjera. U sve stanove se ulazi iz pristupnog hodnika - piše u idejnom rješenju.

U podzemnoj etaži se nalazi prostor namijenjen garažiranju kao i prostorije za ostave, tehničke prostorije. Svi spratovi su povezani stepeništem i liftom. Kao i kod prvog objekta, liftovsko jezgro i armirano-betonsko stepeniste se nalaze u centralnom dijelu zgrade, čime je omogućena što kraća veza preko hodnika do svih stambenih jedinica na svim etažama.

- Sve stambene jedinice su u oba objekta projektovane tako da prostori u kojima žive i borave ljudi (dnevne i spavaće sobe) budu osvijetljeni prirodnom svjetlošću preko prozorskih otvora, koji svojom veličinom zadovoljavaju najveće standarde u pogledu prirodnog osvjetljavanja i provjetravanja stambenog prostora. U svim sanitarnim prostorijama je omogućena prinudna ventilacija preko ventilacionih kanala. Svaka stambena jedinica izlazi na terasu koje su koncipirane tako da omoguće najatraktivniji pogled koji omogućava lokacija - objašnjeno je.

(Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio R.A.F.F./Screenshot)
Na parceli se nalazi ukupno 12 nadzemnih parking mjesta koja su ušuškana u zelenilu i to ispred objekta B i 47 mjesta u garažama objekata A i B, što ukupno iznosi 59 parking mjesta.

- Prema izdatim UTU za ovu parcelu svaki novi objekat treba da zadovolji broj od 0,7 parking mjesta po stanu odnosno apartmanu (optimalno jedno po stanu) i jedno parking mjesto na 50 m2 djelatnosti. Uzimajući u obzir zadate parametre broj projektovanh parking mjesta zadovoljava potrebu objekta - stoji u dokumentaciji.

Kada je riječ o uređenju terena i slobodnih površina oko objekata, kao važno se ističe da su sa ulazne strane objekata planirane kao slobodne i prilazne površine.

- Prilazne površine predstavljaju kolski prilazi, kose rampe. Pješačkom stazom stiže se do platoa sa kojeg je organizovan glavni ulazi u objekat. Ostale površine su tretirane kao slobodne, namijenjene zelenilu. Kaskadirane su u skladu sa konfiguracijom terena podzidama ili potpornim zidovima - navodi se u idejnom rješenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.