Izvor: eKapija | Subota, 03.10.2020.| 12:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regionalni stambeni projekat sprovodi se u 13 crnogorskih opština - Ukupna vrijednost 27,6 mil EUR

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore usvojila je Informaciju o implementaciji Regionalnog stambenog programa i zadužila Upravu za nekretnine da u što kraćem roku izvrši prenos vlasništva za objekte socijalnog stanovanja izgrađene u okviru ovog projekta.

Kako je saopšteno, vlasništvo treba da se sa Ministarstva rada i socijalnog staranja prenese na Glavni grad Podgorica, a Glavni Grad Podgorica i opštine Bar i Herceg Novi da do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore za izgradnju objekta individualnog stanovanja - socijalnog stanovanja u okviru RHP Projekat MNE8 izgradnja 50 kuća za potrebe korisnika Regionalnog stambenog programa, izdaju urbanističko tehničke uslove u skladu sa planskim dokumentom višeg reda.

- Regionalnim stambenim projektom, koji se sprovodi u 13 opština, predviđena je gradnja 907 stambenih jedinica; isporuka građevinskog materijala za 120 stambenih jedinica, gradnja 50 gotovih kuća, Dom za stare u Pljevljima, kupovina stanova u Opštini Herceg Novi sa mogućnošću proširenja projekta i na druge primorske opštine, rekonstrukcija postojećih vojnih objekata - vojni kompleks Trebjesa za potrebe izgradnje Doma za stara i odrasla invalidna lica u opštini Nikšić.

Ukupna vrijednost projekta je 27,6 mil EUR.

Na navedenim projektima ostvarene su uštede u ukupnom iznosu od 1,2 mil EUR, koje takođe mogu biti korištene u cilju rješavanja preostalih potreba u Crnoj Gori. U tom cilju, podnešen je Concept Note za kupovinu dodatnih 18 stanova i gradnju 18 individualnih kuća kao i dodjelu građevinskog materjala za 20 porodica.

Uštede će biti operativne nakon ostvarenog napretka na projektima koji se trenutno realizuju, a koji se prvenstveno odnosi na realizaciju podprojekta izgradnja 50 kuća širom Crne Gore za lica koja posjeduju zemljište i dozvole
za gradnju, kao i regulisanja odnosa vlasništva i upravljanja nad sagrađenim objektima na Kampu Konik.

Glavni donator programa je Evropska Unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske i druge. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat ujedinjenih naroda za izbjeglice - UNHCR i Organizacija za sigurost i saradnju u Evropi - OSCE.

Četiri partnerske zemlje - Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska - su uspostavile veliki broj bilateralnih i regionalnih radnih grupa, uz znacajnu podrsku UNHCR-a, OEBS-a i drugih medjunarodnih organizacija, koje djeluju u skladu sa dogovorenim okvirom.

- Implementacijom Regionalnog stambenog programa zatvoriće se poglavlje raseljeništva na prostoru bivših jugoslovenskih republika. Značajan doprinos ovog programa ogleda se u uspostavljanju i unapređenju saradnje između partnerskih država iz oblasti penzijsko invalidskog osiguranja, prava po osnovu radnih odnosa te regulisanja pravnog statusa raseljenih i interno raseljenih lica - navodi se u Vladinom dokumentu.

Regionalni stambeni program se implementira kroz više faza: priprema projektne dokumentacije, ugovaranje grantova, selekcija korisnika, prekogranična verifikacija i saradnja, projektovanje, javne nabavke i ugovaranje sa izvođačima, izvještavanje i verifikacija troškova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.