NavMenu

Za projekat Hiljadu plus prijavilo se pet banaka - Poziv za građane najvjerovatnije do kraja oktobra

Izvor: Mina Srijeda, 16.09.2020. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Na javni poziv u okviru projekta Hiljadu plus prijavilo se pet komercijalnih banaka, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja, Marko Čanović, dodajući da će poziv za građane biti najvjerovatnije raspisan do kraja oktobra.

Čanović je Pobjedi kazao da su se na javni poziv u okviru četvrte faze projekta Hiljadu plus prijavile Crnogorska komercijalna banka (CKB), NLB, Podgorička, Lovćen i Erste.

Kako je objasnio, javnim pozivom za banke koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra definisani su ključni uslovi - fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 odsto.

- Vlada je u petak imenovala Projektni odbor za upravljanje projektom rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima. Projektni odbor će na prvoj sjednici, između ostalog, razmotriti i verifikovati pristigle prijave komercijalnih banaka, nakon čega ćemo imati konačnu listu komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu - kazao je Čanović.

On je naveo da javni poziv za investitore, pojedince i kompanije - ponuđače stanova, traje od 28. avgusta do petka, odnosno za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme, do završetka realizacije projekta Hiljadu plus.

- Dobitnik vaučera moći će da, ukoliko nađe stan na tržištu, a koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom, isti da prijavi i kupi kroz projekat Hiljadu plus. Ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji - rekao je Čanović.

Prateći ovu dinamiku realizacije projekta, očekuju, kako je saopštio, da će se javni poziv za građane raspisati do kraja oktobra.

- Tome predstoji i početak komunikacione strategije, koja, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje Call centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti, a sve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva - objasnio je Čanović.

U projeku Hiljadu plus mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

Kada je riječ o dugoročnim hipotekarnim kreditima, oni će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama - 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30% ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavaju uslove projekta, a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama.

- U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član osoba sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u četvrtoj fazi su dodati i zdravstveni radnici kao prioriteti - precizirao je Čanović.

Projekat Hiljadu plus, kako je naglasio, predstavlja šansu za sve građane Crne Gore, koji ispunjavaju definisane kriterijume, da sebi i svojoj porodici obezbijede stan po najpovoljnijim uslovima na tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.