NavMenu

Pandemija izazvala poremećaje na tržištu nekretnina - Stambeni objekti otporniji na krizu, najviše pogođeni hoteli i retail sektor

Izvor: Mina Subota, 08.08.2020. 11:05
Komentari
Podeli
(Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)
Pandemija koronavirusa uticala je na sve sektore tržišta nekretnina, a većina evropskih tržišta neće se oporaviti od krize do kraja godine, pokazalo je istraživanje kompanije RE/MAX.

Ta vodeća međunarodna kompanija u posredovanju nekretninama sprovela je istraživanje o uticaju pandemije koronavirusa na evropsko tržište nekretnina, koje je, između ostalog, pokazalo da su porodične kuće manje pogođene krizom nego stanovi u urbanim cjelinama.

U istraživanju je učestvovalo više od dvije hiljade najuticajnijih RE/MAX agenata i brokera iz 27 zemalja Evrope.

Pojava koronavirusa je, kako su kazali predstavnici RE/MAX-a, poremetila tržišta i dovela do nestabilnosti, straha od recesije, dok je broj nezaposlenih u Evropi u sve većem porastu.

Izvršni direktor kompanije RE/MAX Montenegro, Mladen Grgić, smatra da to nije tipična ekonomska ili finansijska kriza i da se većina evropskih tržišta neće oporaviti do kraja godine.

- Ipak, tržište nekretnina je već mnogo puta odolijevalo krizama, a nekretnine i dalje ostaju dobra dugoročna investicija - naveo je Grgić.

Istraživanje je pokazalo da su stambene nekretnine otpornije na novonastalu krizu, iako se očekuje pad njihovih cijena do deset odsto prilikom prodaje, dok će sektor izdavanja proći bez većih promjena, osim na Malti, u Grčkoj, Slovačkoj, Sloveniji i Crnoj Gori gdje se očekuje pad cijena.

Istraživanje pokazuje da su komercijalne nekretnine znatno pogođenije krizom.

- Zatvaranje ekonomije, pad turizma i sve veći prelazak na rad od kuće ostavili su veliki trag na komercijalni sektor. Prema rezultatima istraživanja očekuje se pad cijena tog tipa nekretnina između deset i 20 odsto kod izdavanja i prodaje, kao i 20% manje transakcija - navodi se u saopštenju.

Posebno su pogođeni hoteli i retail sektor, dok se očekuje rast cijena građevinskog zemljišta, naročito u Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Švajcarskoj, Izraelu, Rumuniji, Slovačkoj, Turskoj i Holandiji.

- Još je rano da bismo mogli predvidjeti kada će se tržište nekretnina vratiti u stanje u kakvom je bilo prije pandemije, naročito zato što je situacija drugačija u svakoj zemlji. Ipak, sa padom cijena, nekretnine i dalje važe za siguran, dugoročan način ulaganja - saopštili su iz RE/MAX Montenegro.

Ta kompanija je osnovana u maju 2018. godine i već pune dvije godine je prisutna na tržištu Crne Gore. Trenutno posluje sa tri kancelarije: u Podgorici, Budvi i Tivtu i ima 17 agenata specijalizovanih za izdavanje i prodaju nekretnina na teritoriji Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kompanije bi gradile na desetine zgrada i hotela na obali Tare

Kompanije Beppler&Partners, Stablo i Irenia Investments tražile su tokom javne rasprave o nacrtu Prostorno urbanističkog plana (PUP) Kolašin da se tim planskim dokumentom omogući izgradnja hidrotehničke infrastrukture i saobraćajnica za parcele na kojima žele da grade 14 depadans objekata na samoj obali Tare. Tačnije, traženo je da u plan gradske hidrotehničke infrastrukture bude uključeno vodosnabdijevanje, kako kažu,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.