NavMenu

Zadužbina Ljubatovića u Risnu postaje hotel visoke kategorije - Novi turistički sadržaji planirani i na lokaciji Glavatičići

Izvor: eKapija Petak, 12.06.2020. 11:13
Komentari
Podeli
Kotor (Foto: Pixabay.com/ravisimo)Kotor
Kotor bi mogao da dobije još jedan hotel visoke kategorije i to na lokaciji Zadužbine Ljubatovića u Risnu, u sklopu projekta valorizacije kulturnih dobara za 2020. godineu.

Naime, na juče održanoj sjednici, Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o aktivnostima za dodjelu koncesije za valorizaciju nepokretnog kulturnog dobra Zadužbina Ljubatovića i usvojila koncesioni akt, s Nacrtom ugovora o koncesiji.

Kako je saopšteno, prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđeno je zadržavanje postojećeg objekta evidentiranog kao nepokretno kulturno dobro – javna arhitektura uz mjere propisane konzervatorskim uslovima.

- Na osnovu uspostavljenih autentičnih gabarita i tako dobijenih kapaciteta planiraće se buduća turistička namjena. Na toj lokaciji planiran je hotel visoke kategorije, minimum četiri zvjezdice, a u okviru buduće namjene ovog kompleksa predviđena je memorijalna soba porodice Ljubatović, koja će u potpunosti imati rekonstruisan enterijer iz vremena gradnje zadužbine sa artefaktima iz porodičnog i istorijskog arhiva, kao i naselja Risna - saopšteno je iz Vlade.

Predviđeno trajanje koncesije je 30 godina nakon datuma početka radova, kao što je predviđeno u nacrtu Ugovora o koncesiji, odnosno datuma kada budu ispunjeni svi preduslovi iz nacrta Ugovora o koncesiji.

Podjsetimo, krajem prošle godine Vlada je usvojila Plan davanja koncesija za valorizaciju kulturnih dobara za 2020. godinu. Tim planom predviđeno davanje koncesija za tvrđave Goražda (zaleđe Boke kotorske – mirac) i Besac i Zadužbinu Ljubatovića, kao oblika podsticaja privatnih investicija u obavljanju djelatnosti od javnog interesa, a radi obezbjeđivanja zaštite i očuvanja kulturnog dobra.

U Koncesionom aktu za Zadužbinu Ljubatovića navodi se da ideja o valorizaciji ove lokacije za rekonstrukciju Zadužbine i privođenje novoj namjeni - hotelu, svoje uporište nalazi u istraživanjima koja su pokazala da posjetioce u ovakve hotele privlači destinacija koja "priča priču o prošlosti", nudeći im time jednistveno iskustvo.

- Inicijativa za sprovođenje adekvatnih konzervatorskih mjera u cilju obezbjeđenja zaštite nepokretnog kulturnog dobra i očuvanja kulturnih vrijednosti, kao i njegovog budućeg funkcionisanja, uvođenjem aktivne namjene, je i više nego opravdana. Ovakav jedan hotel imao bi funkciju, ne samo privlačenja turista i ostvarivanja ekonomske koristi, već prije svega čuvanja kulturne baštine od zaborava i promocije Crne Gore kao destinacije sa bogatim kulturnim nasljeđem - stoji u Koncesionom aktu.

Kako se navodi, sve popularnija poslovna praksa u svijetu hotelijerstva jeste upravo otvaranje hotela baština ili "heritage" hotela.

- Ovi hoteli ne samo da svojim preuređenjem uspijevaju da sačuvaju svoje kulturne vrijednosti, već omogućavaju da se turistička ponuda učini raznovrsnom, nudeći turistima novu vrstu smještaja i doživljaja - navodi se u dokumentu.

Lokacija Glavatičići

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je donijela odluku o donošenju Lokalne studije lokacije Glavatičići, takođe na teritoriji opštine Kotor, s izvještajem sa javne rasprave. Koncept organizacije prostora u zahvatu LSL je urađen u skladu sa prostornim uslovima i društvenim vrijednostima lokalne zajednice.

- Polazni principi za planiranje razvoja su: racionalno i održivo korišćenje prostora, kreiranje novih turističkih sadržaja koji će unaprijediti ponudu i doprinijeti prepoznatljivom identitetu šireg područja i očuvanje ambijnetalnih vrijednosti sredine. Predviđena je rekonstrukcija pristupne saobraćajnice, izgradnja turističkog kompleksa male gustine, u okviru koga će biti hotelski i ugostiteljski objekti, uz oblikovanje i materijalizacija objekata u skladu sa konfiguracijom terena i ambijentom - stoji u Vladinom saopštenju.

Kako se navodi, planirano je i uređenje zelene površine javne namjene, sa sadržajima za odmor i rekreaciju.

- U diskusiji je naglašeno da će se poštovanjem zadatih mjera za zaštitu prostora i uslova za izgradnju obezbijediti ekološka održivost, energetska efikasnost i očuvanje autetničnog zelenila - zaključuju iz Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.