Izvor: RTCG | Utorak, 12.05.2020.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U narednoj fazi projekta Hiljadu plus u ponudi će biti i stanovi u starogradnji - Kamatna stopa neće biti veća od 2,99%

Ilustracija (Foto: Narong Jongsirikul/shutterstock.com )
Kamatna stopa u četvrtoj fazi projekta Hiljadu plus (1000+) neće biti veća od 2,99%, kazao je Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Kako je i ranije najavljeno, 4. faza projekta trebalo bi da bude realizovana ove godine.

Čanović je podsjetio da su uslovi iz faze u fazu bili sve bolji, pa je kamatna stopa 2010. godine bila 4,99, u narednom projektu 3,99%, a u prošlom najpovoljnija i iznosila je 2,99%.

- Počeli smo preliminarne pregovore sa bankama i ono što mogu da kažem jeste da ta kamatna stopa neće biti veća od one na prethodnom projektu - naveo je Čanović i podsjetio da je riječ o fiksnoj kamatnoj stopi.

Čanović je kazao i da su sredstva Banke za razvoj Savjeta Evrope obezbijeđene. Kako je istakao, bilo je malih zastoja zbog virusa korona, ali se nada da će projekat biti uspješno realizovan do kraja godine. Pokušaće da i u ovoj fazi unaprijede uslove.

- Mislim da ćemo uskoro početi sa realizacijom 4. faze projekta. Kad kažem realizacijom, znači priprema dokumentacije za samu implementaciju, a podjela vaučera će zavisiti od više faktora - naveo je Čanović.

Vjeruje da će i u ovoj fazi banke odobravati grejs period, za stanove koji su u izgradnji. U novoj fazi projekta u ponudi će biti i stanovi u starogradnji.

- Ovoga puta ćemo ići u varijantu da sve ono što je na tržištu bude predmet realizacije Projekta 1000+, naravno uz ispunjavanje uslova koje smo imali u dogovoru sa bankom SE, a koji se odnose na energetsku efikasnost - ističe Čanović.

Podsjeća, da građevinari prethodni put nijesu mogli da ponude stanove skuplje od 1.100 EUR.

- Razmatraćemo i taj parametar u projektu - kazao je Čanović, ali nije mogao da precizira da li će taj limit biti i novom pozivu.

Podsjeća i da je 1.185 crnogorskih porodica u prethodnim projektima obezbijedilo krov nad glavom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.