Izvor: bankar.me | Ponedjeljak, 20.04.2020.| 11:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tržište nekretnina u Crnoj Gori stabilno - Cijene kvadrata zavise od regije, lokacije u gradovima, kvaliteta gradnje i stepena opremljenosti

Ilustracija
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)
Colliers International Crna Gora je već šestu godinu zaredom odradio istraživanje tržišta nekretnina - stambenih prostora u tržišno aktivnim zonama - zonama kupoprodaje stambenih prostora u Crnoj Gori. Zaključak istraživanja je da su cijene ove vrste nekretnina stabilne u poređenju sa prethodnim periodom.

Tržište novosagrađenih stambenih nekretnina je relativno stabilno u predmetnom periodu na osnovu naznačenog perioda, sa zabilježenim razlikama intenziviranja gradnje u pojedinim dijelovima Crne Gore, kakav je osim Podgorice i Budve svakako i Ulcinj.

Istraživanjem nijesu obuhvaćeni luksuzni rizort projekti poput Porto Montenegra, Luštica Bay, Porto Novi projekta, Dukley Gardensa i par manjih koji su posmatrani kao specijalna zona, kao ni objekti kolektivnog stanovanja koji su građeni pod subvencionisanim uslovima, gdje su lokalne uprave odlučile da zemljište daju i oslobode plaćanja komunalija sindikalne organizacije, jer te cijene ne odražavaju tržišna kretanja.

Generalni zaključak istraživanja Colliers International Crna Gora je da cijene kvadrata u Crnoj Gori, za stambene nekretnine zavise prvenstveno od regije u kojoj se grade objekti, potom od lokacije u gradovima, kao i od kvaliteta gradnje, odnosno stepena opremljenosti. Istraživanjem je obuhvaćena cijela Crna Gora, gdje je konstatovano da se osim primorske regije i centralne, na sjeveru Crne Gore gradi manje, gdje pojedine zone nijesu tržišni aktivne.

- Opsežnim istraživanjem na gotovo cjelokupnom uzorku objekata novogradnje u Crnoj Gori, u zonama gdje je uzorak bio reprezentativan, konstatovani su indeksi promjene cijena stambenih prostora u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu, a koja je upotrebljiva za 2020. godinu, do pojave pandemije Covid-19 u martu mjesecu, od kada na dnevnom nivou pratimo situaciju na tržištu. Trenutno se radi o kratkom vremenskom intervalu, da bi moglo da se predvidi kretanje uticaja pandemije na tržište nekretnina. Tokom istraživanja tržišta obuhvaćeni su i stambeni prostori starogradnje u opsezima kretanja cijena, u odnosu na sve potrebne karakteristika tih nekretnina u zavisnosti od stanja u kojima se nalaze - navode iz Colliersa.

Zaključci istraživanja su sljedeći:

Podgorica - U KO Podgorica I i KO Tološi prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.375 EUR/m2, dok je u KO Podgorica II 1.275 EUR/m2. U KO Podgorica III prosječna postignuta cijena u novogradnji je 1.097 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u glavnom gradu bilježi porast indeksa za KO Podgorica III od 0.18%, za i KO Podgorica I i KO Tološi 0.08%, dok je za KO Podgorica II porast 0.93%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Podgorica I i KO Tološi je 1.000 EUR/m2, u KO Podgorica II 1.050 EUR/m2 i u KO Podgorica III 850 EUR/m2.

Ulcinj - U KO Ulcinjsko polje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.000 EUR/m2, dok je u KO Ulcinj 1.190 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Ulcinju, za ove dvije katastarske opštine je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u opštini Ulcinj je 770 EUR/m2.

Bar - U KO Novi Bar prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.420 EUR/m2. U KO Sutomore nijesu identifikovani objekti novogradnje. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Baru je u porastu za 0.54 %. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Novi Bar je 1.100 EUR/m2, a u KO Sutomore 900 EUR/m2.

Budva - U KO Budva prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.600 EUR/m2, dok je u KO Bečići 1.950 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji bilježi porast indeksa za KO Petrovac, KO Sveti Stefan, KO Bečići i KO Buljarica I od 0.89%, a za KO Budva, KO Maine i KO Prijevor I 2.03%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Budva je 1.200 EUR/m2, u KO Maine 1.000 EUR/m2, u KO Prijevor I 950 EUR/m2, u KO Bečići 1.200 EUR/m2 i u KO Petrovac 1.250 EUR/m2.

Tivat - U opštini Tivat prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 2.820 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Tivtu je u porastu za 0.47%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Donja Lastva je 1.350 EUR/m2, u KO Radovići 1.150 EUR/m2, a u KO Tivat 1.300 EUR/m2.

Kotor - U opštini Kotor prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.970 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Kotoru je u porastu za 1.76%. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Dobrota I je 1.250 EUR/m2, u KO Stoliv I i II 1.350 EUR/m2, u KO Risan I 1.250 EUR/m2, a u KO Škaljari I 1.250 EUR/m2.

Herceg Novi - U opštini Herceg Novi prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.500 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Herceg Novom je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Herceg Novi je 1.450 EUR/m2, u KO Topla 1.300 EUR/m2, u KO Baošići, KO Kumbor i KO Đenovići 1.300 EUR/m2, u KO Bijela 1,250 EUR/m2, a u KO Kuti 1.100 EUR/m2.

Cetinje - U prijestonici Cetinje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 1.010 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji na Cetinju je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Cetinje I je 720 EUR/m2.

Nikšić - U opštini Nikšić prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 880 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Nikšiću je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Nikšić je 600 EUR/m2.

Bijelo Polje - U opštini Bijelo Polje prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 870 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Bijelom Polju je stabilan u poređenju sa prethodnim istraživanjem. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Bijelo Polje je 700 EUR/m2.

Berane - U opštini Berane prosječna postignuta cijena u novogradnji, u zavisnosti od investitora i mikrolokacijskih karakteristika, je 860 EUR/m2. Indeks promjene cijene stambenih prostora za ostvarene cijene u novogradnji u Beranama je u porastu za 1.52 %. Što se tiče stambenih prostora starogradnje prosječna postignuta cijena u KO Berane je 600 EUR/m2.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE