Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 06.01.2020.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Crnoj Gori se gradi 4.000 stanova - Broj izdatih građevinskih dozvola od sredine 2018. bilježi stalan pad

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Izgradnja stambenih zgrada u Crnoj Gori je na vrhuncu, ali bi uskoro moglo da dođe do značajnog pada, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat o broju izdatih građevinskih dozvola i predatih prijava radova, pišu podgoričke Vijesti.

Sada se u Crnoj Gori u raznim fazama gradnje nalazi više od četiri hiljade stanova, za koje su većinom građevinske dozvole izdate krajem 2017. godine, ali je u 2018. a naročito u 2019. kako navodi list, došlo do značajnog pada broja građevinskih dozvola i prijava radova, kao i broja stanova na koje se te prijave odnose.

Prema podacima Monstata, u 2014, 2015. i 2016. godini izdate građevinske dozvole odnosile su na izgradnju po oko tri hiljade stanova godišnje, da bi u 2017. godini došlo do velikog rasta pa je izdato građevinskih dozvola za 4.439 stanova.

U 2018. godini predato je građevinskih dozvola i prijava radova za 2.339 stanova, a za devet mjeseci 2019. prijavljena je gradnja ukupno 1.030 stanova.

Početkom 2018. godine stupio je na snagu novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se ukidaju građevinske dozvole, osim za složene građevinske objekte, a stambeni objekti se grade uz prijavu radova i izjavu revidenta.

To nije, dodaje list, uticalo na statističke podatke o broju stanova koji su u planu za izgradnju, jer se podaci koji su ranije navođeni u dokumentima za građevinsku dozvolu sada nalaze u prijavama gradnje.

Donošenjem novog Zakona, nadležnost građevinskih dozvola, odnosno prijave radova, u potpunosti je prešla u nadležnost Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U trećem kvartalu 2019. godine, (jul, avgust, septembar) u Crnoj Gori su izdate 44 građevinske dozvole i prijave radova, za izgradnju ukupno 233 stana. U istom periodu 2017. godine izdate su 262 građevinske dozvole za ukupno 1.508 stanova, što je smanjenje, kako piše list, od 85%.

Na početku 2018. godine, pozivajući se na grafikon Monstata, dolazi do velikog pada broja građevinskih dozvola i predatih prijava radova u stambenoj gradnji, koji se kasnije malo oporavlja, ali je, kako dalje navode, jasna i vidljiva tendencija pada koja traje godinu i po.

Kako se u praksi najčešće dešava da građevinski radovi počinju i godinu nakon dobijanja dozvole, a da sama gradnja traje godinu ili godinu i po, pad broja novoizgrađenih stanova, navode, mogao bi se očekivati krajem ove, ili početkom naredne godine.

Pod stanovima u ovom izvještaju Monstata, smatra se i izgradnja stambenih jedinica u privatnim kućama i u kolektivnim stambenim zgradama.

Od ukupnog broja izdatih građevinskih dozvola i prijava radova, 44 u trećem kvartalu, na fizička lica se odnosi 13, a na firme 31. Njima se predviđa gradnja 233 stana, ukupne površine 13.864 m2.

Od ukupnog broja, 219 stanova nalazi se u zgradama sa tri i više stanova, što je, objašnjava list, kategorija koju koristi Monstat.

Osam stanova odnosi se na pojedinačnu dogradnju, dva stana su u kućama koje imaju dvije stambene jedinice, a četiri su u kućama sa po jednom stambenom jedinicom.

Prema pisanju Vijesti iz Ministarstva održivog razvoja i turizma im nisu odgovorili na pitanja šta je razlog za ovaj, kako navode, pad broja izdatih dozvola i prijava radova u stanogradnji i kako to komentarišu.

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u trećem kvartalu u Crnoj Gori iznosila je 1.122 EUR.

Cijena u komercijalnoj prodaji bila je 1.226 EUR, ali je, kažu, zahvaljujući manjem broj prodatih stanova preko sindikalnih i stambenih fondova solidarnosti, gdje je cena bila 663 EUR po kvadratu, ukupna prosječna, nešto niža.

U Podgorici prosječna cena u komercijalnoj prodaji iznosila je 1.248 EUR po kvadratu. Prodaje stanova iz solidarne izgradnje bilo je samo u Podgorici, navodi list, i to po cijeni od 663 EUR po kvadratu.

U primorskim opštinama prosječni kvadrat je vrijedio 1.365 EUR, u središnjem regionu bez glavnog grada (Nikšić, Cetinje, Danilovgrad i Tuzi) prosječna cena bila je 660 EUR, a na sjeveru 676 EUR po kvadratu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE