NavMenu

Potpisan sporazum o izgradnji luksuznog turističkog kompleksa Bigova Bay

Izvor: eKapija Srijeda, 18.12.2019. 14:58
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Opština Kotor, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora i kompanija Bigova Bay d.o.o. potpisali su sporazum kojim se stvaraju preduslovi za realizaciju vrijedne investicije na području Bigova-Trašte.

Prema usvojenim planskim dokumentima, na poluostrvu Bigova-Trašte planirana je izgradnja turističkog kompleksa najviše kategorije, uključujući hotele, vile i komercijalne sadržaje, navodi se na sajtu opštine Kotor.

- Ideja za ovaj projekat rodila se prije sedam godina, a shodno dinamičkom planu, državna studija lokacije 38 za Bigovu i lokalna studija lokacije za Trašte, daju nam osnov da u skadu sa onim što je dogovoreno, već početkom januara iduće godine, krenemo u realizaciju putne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije i atmosferske kanalizacije - rekao je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Kako je istakao, plan je da se u narednom period iznađu tehnička rješenja za kvalitetno elektro snabdijevanje od trafostanice na Jugodrvu 35/10, zatim polaganje podzemnog kabla i gradnja trafostanice koja će opsluživati buduće naselje, a i lokalnom stanovništvu omogućiti kvalitetnije elektro snabdijevanje.

- Ovaj projekat u sebi sadrži stacionarne smještane kapacitete u hotelu od preko 400 ležajeva i nešto preko 700 ležajeva u vilama. To dovoljno govori o tome da će veliki broj naših sugrađana dobiti mogućnost radnog angažmana, a multiplikativni efekti za cijelu Crnu Goru će biti nemjerljivi - istakao je predsjednik Aprcović.

Ukupno procijenjeni troškovi izgradnje primarne i sekundarne javne komunalne infrastructure za opremanje područja DSL Sektor 38 i LSL Trašte iznose oko 14,3 mil EUR, dok naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koju je kompanija Bigova Bay dužna da plati iznosi 6,5 mil EUR. Važno je napomenuti da je pristupna infrastruktura tako projektovana i kapacitirana da će njenom izgradnjom biti zadovoljene potrebe za pitkom vodom i riješene praktično sve ključne komunalne potrebe naselja Bigova i drugih naselja u Donjem Grblju u blizini trase nove komunalne infrastrutkure.

- Mi smo još prije četiri godine bili spremni za ovaj sporazum. Spremni smo da uložimo stotine miliona eura u ovaj projekat, što će imati veoma važan efekat na ovo područje, ali i na cijelu Crnu Goru. Svako će imati koristi od ovog projekta. Nadam se da ću vrlo brzo doći i prisustvovati otvaranju Bigova bay - rekao je Haim Ramon, predsjednik kompanije u čijem je vlasništvu Bigova Bay.

Visina planirane investicije u ovaj turistički rizort, prema procjenama investitora, iznosi više od 300 mil EUR. Kompanija Bigova Bay je inače zemljišnoknjižni vlasnik preko 900 m2 zemljišta na polustrvu Bigova-Trašte koje je kupljeno od izvornih privatnih vlasnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.