Izvor: eKapija | Utorak, 05.11.2019.| 10:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kuća maslina u Baru - Mjesto susreta maslinara, ali i turista (FOTO)

(Foto: Arhing inženjering)
U Baru je nedavno položen kamen temeljac za izgradnju Kuće maslina u koji će Vlada Crne Gore uložiti 1 mil EUR. Kako je navedeno tom prilikom, Kuća maslina biće kuća svih crnogorskih maslinara, gradiće je preduzeće BomBeton iz Cetinja, dok je za idejno rešenje bila zadužena projektantska kuća Arhing inženjering. Lokacija objekta nalazi se nedaleko od Starog grada, a u blizini se nalazi i jedna od najastarijih sahat kula u Crnoj Gori. Izvođač radova ugovorom se obavezao da izgradnju završi u roku od 10 mjeseci od dana uvođenja u posao.

Rifat Alihodžić, vlasnik i osnivač biroa Arhing inženjering, kaže za eKapiju da je cilj bio da se na već tradicionalnom mjestu gdje se održava poznata manifestacija Dani masline, napravi objekat koji će biti važno mjesto susreta maslinara.

- Takođe, važno je bilo napraviti i važnu turističku tačku gdje će turisti rado dolaziti. Mediteranski duh ambijenta uticao je, ne samo na oblikovanje objekta, već i na njegovu urbanističku postavku kao i prostorni koncept. Primjena kamena i bijelog maltera doprinos je poštovanju tradicionalne gradnje iskazane ne samo kroz puko imitiranje, već kroz pažljivi postupak transpozicije u moderan arhitektonski izraz - kaže Rifat Alihodžić za naš portal.

Kako navodi, korisna površina objekta iznosi 1.080 m2, a sastoji se od suterenskog dela, prizemlja i sprata. Važan i neodvojiv sadržaj objekta predstavlja i dvorište koje, na neki način, predstavlja pravi mali grad.

- Pored prostora za prodaju i degustaciju maslinovog ulja, tu će se naći i edukativni centar za obuku maslinara, održavanje raznih seminara i konferencija posvećenih ovoj djelatnosti - kaže naš sagovornik.

(Foto: Arhing inženjering)
Administrativni dio posvećen je Udruženju maslinara Crne Gore, tako da objekat prevazilazi lokalni značaj.

- Prostor za proizvodnju i pakovanje maslinovog ulja dostupan posjetiocima predstavlja posebno interesantan segment. Dvorište je koncipirano kao mjesto susreta posetilaca, a u njemu je predviđeno stablo masline, kao centralni motiv prostora, jer je poznato da je se u Baru nalazi najstarije maslinovo stablo koje prelazi 2.000 godina - kaže Alihodžić.

Kako je već navedeno, objekat će biti izgrađen u Starom Baru, nedaleko od lokacije gdje se održava tradicionalna Maslinijada, a tu je i pijaca tradicionalnih proizvoda koji se gaje u okolini Bara.

- Sa lokacije se vidi kompletan Stari Bar kao i novi dio grada na morskoj obali, tako da na neki način zauzima centralnu poziciju u urbanom jezgru, spajajući staro i novo. Prilikom projektovanja Kuće maslina, naš cilj je bio da se maksimalno ispoštuju uži i širi kontekst i postigne kontinuitet gradnje koja je karakteristična za taj kraj, sa svim elementima tradicije Mediterana - zaključujue Rifat Alihodžić u razgovoru za eKapiju.

D. Obradović


Fotogalerija
Kuća maslina u Baru

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.