NavMenu

Izvještaj Svjetske banke o lakoći poslovanja - Crna Gora napredovala u oblasti izdavanja građevinskih dozvola

Izvor: eKapija Utorak, 29.10.2019. 16:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora je u novom Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke, zauzela 50. mjesto na listi od 190 ranigiranih zemalja. U poređenju sa prošlogodišnjim Izvještajem, Crna Gora je povećala ocjenu za 1,07 (sa 72,73 na 73,8) i zadržala isti rang.

Najznačajniji napredak je ostvaren kod indikatora dobijanje građevinskih dozvola, gdje se Crna Gora našla na 40. mjestu i time poboljšala rang u ovoj oblasti za 35 mjesta. U odnosu na prošlu godinu, shodno metodologiji Svjetske banke, Crna Gora je smanjila troškove i vrijeme potrebno za dobijanje građevinske dozvole.

Ovakav napredak potvrda je da Svjetska banka u kontinuitetu prepoznaje reformske napore koje Crna Gora sprovodi u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, a prije svega uspostavljene novim zakonskim okvirom iz 2017. godine.

Napredak je postignut i kod indikatora prekogranična trgovina. Ovaj indikator tretira procedure za uvoz i izvoz. Crna Gora je poboljšala poziciju za 6 mjesta tako što je smanjila vrijeme i troškove potrebne za uvoz, kao i troškove izvoza.


U oblasti dobijanja priključka za električnu energiju došlo je do smanjenja vremena, odnosno broja dana i troškova, uz nepromjenjeni rang.

Kod ostalih indikatora nije bilo promjena u ocjenama u odnosu na prošlogodišnje, a korekcije u rangu su posljedica intenzivnijih reformskih procesa koje su sprovodile druge zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.