NavMenu

Ambasada Izraela donirala defibrilatore Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

Izvor: eKapija Srijeda, 20.10.2021. 15:54
Komentari
Podeli
Jahel Vilan, Jelena Borovinić Bojović i Vuk Niković (Foto: Ministarstvo zdravlja)Jahel Vilan, Jelena Borovinić Bojović i Vuk Niković
Nerezidentna ambasada Izreala u Crnoj Gori donirala je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dva defibrilatora, medicinske aparate koji se koriste kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugog poremećaja srčanog ritma.

Medicinsku opremu u ime Ambasade ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuku Nikoviću, uručio je nerezidentni ambasador države Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan.

Zahvaljujući ambasadoru na dosadašnjoj podršci i pomoći, ministarka zdravlja je istakla da je ova donacija neizmjerno važna za zdravstveni sistem, jer se upotrebom ovih aparata spašavaju ljudski životi.

Izražavajući zadovoljstvo zbog saradnje dvije zemlje, ministarka Borovinić Bojović je najavila spremnost i potrebu za mogućnost unapređenja odnosa dvije zemlje u oblasti medicine, s posebnim naglaskom na Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

- Sistem hitne medicinske pomoći u Izraelu je možemo slobodno reći suveren, precizan i besprekoran, sa jasno definisanim protokolima i mi, kao sistem koji želi da unaprijedi ovaj vid veoma važnog segmenta zdravstva, želimo da primijenimo modele od najboljih, što vi svakako jeste - kazala je ministarka zdravlja.

Ona najavila da će, u cilju produbljivanja saradnje dvije zemlje u oblasti zdravstva, pokrenuti inicijativu za potpisivanje memoranduma o saradnji ministarstava zdravlja Crne Gore i Izraela.

Izražavajući zadovoljstvo zbog susreta sa ministarkom zdravlja, ambasador Vilan je najavio i u narednom periodu pomoć i podršku njegove zemlje crnogoskom zdravstvenom sistemu. Takođe, kazao je da će se kroz obuke koje organizuje Agnecija za međunarodnu razvojnu sardanju (MASHAV), omogućiti crnogorskim zdravstvenim radnicima stručno usavršavanje u različitim oblastima medicine.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dr Vuk Niković, upoznao je ambasadora sa načinom funkcionisanja ustanove kojom rukovodi i kazao da je u planu njena reorganizacija, pri čemu će, kako je dodao, iskustva Izraela u tom segmentu biti od velike pomoći, kako bi se unaprijedio sistem crnogorske hitne pomoći.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.