Izvor: PR Centar | Subota, 02.05.2020.| 12:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kompanija Sandoz donirala hidroksihlorokin za liječenje hospitalizovanih pacijenata oboljelih od koronavirusa

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Kompanija Sandoz donirala je značajne količine hidroksihlorokina za liječenje hospitalizovanih Covid-19 pacijenata u Crnoj Gori i na taj način, kako je saopšteno, odgovorila na potrebe ljekara da omoguće pacijentima pristup potencijalnoj terapiji, uz istovremeno napredovanje kliničkih ispitivanja u svijetu u borbi protiv virusa korona.

Iz te kompanije su kazali da su sve količine lijeka donirane Kliničkom centru, a na molbu Ministarstva zdravlja Crne Gore, i u skladu sa potrebama, distribuiraće se u ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

- Protokol liječenja koji je definisan od strane eminentnih stručnjaka u Crnoj Gori uključuje primjenu hidroksihlorokina kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom Covid-19, sa umjerenom do teškom kliničkom slikom. Prema ovom protokolu, donirana količina lijeka dostupna je velikom broju pacijenata kod kojih je primjena hidroksihlorokina neophodna - navodi se u saopštenju, prenosi Pr Centar.

U toku je, kako je saopšteno, nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima se istražuje dejstvo hidroksihlorokina u liječenju Covid-19.

- Hidroksihlorokin je lijek koji se koristi za liječenje malarije i autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematozus i hronični poliartritis. Hidroksihlorokin još uvijek nije odobren u svijetu za liječenje infekcijom Covid-19 - pojasnili su iz kompanije.

Direktorka Sandoz Predstavništva za Crnu Goru i Srbiju, Nataša Petrović, kazala je da je u ovom momentu važnije nego ikad da se ispuni misija povećanja dostupnosti ljekova pacijentima u Crnoj Gori i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

- Donacijom ove značajne količine hidroksihlorokina dodatno doprinosimo proširivanju znanja i iskustva u primjeni ovog lijeka u liječenju pacijenata sa koronavirusom - rekla je Petrović.

Kompanija Novartis, sa svojom generičkom divizijom Sandoz, duboko je, kako su kazali, posvećena globalnom naporu da se pobjedi virus i pružanju podrške stabilnosti zdravstvenih sistema širom svijeta.

- Podsjećamo da su nedavno kompanije Novartis i Sandoz donirale novčana sredstva zdravstvenom sistemu Crne Gore kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Kompanija Sandoz se obavezala da će zadržati stabilne cijene osnovnih ljekova, posebno antivirusnih ljekova i antibiotika koji bi mogli da pomognu u liječenju pacijenata sa potvrđenom infekcijom ovim koronavirusom - poručili su iz kompanije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.