Izvor: Mina | Srijeda, 29.04.2020.| 08:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EPCG uvela dodatne subvencije za skoro 20.000 domaćinstava

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) donijela je odluku da dodatno subvencioniše skoro 20.000 domaćinstva, korisnika prava na subvenciju za električnu energiju. Iznos subvencija je dupliran tj. identičan iznosu koji za ovu svrhu opredjeljuje Vlada Crne Gore, saopšteno je iz EPCG.

- To znači sljedeće da grupa ranjivih kupaca neće plaćati račun za utrošenu elektičnu energiji do potrošnje od 600 kWh tj. onima kojima se do sada obračunavao popust od 50% za utrošak do 600 kwh električne energije, obračunaće se popust od 100% odsto. Grupi ranjivih kupaca kojima se obračunava popust od 40% na račun do 60 EUR, obračunavaće se popust od 80%. Za obje grupe važi da, ako imaju račun preko 60 EUR, popust se obračunava na dio do 60 EUR odnosno 600 kwh potrošene električne energije - navodi se u saopštenju.

Kako ističu iz EPCG, grupa korisnika koji imaju pravo na subvenciju su korisnici materijalnog obezbjeđenja koji su u stanju neke socijalne potrebe, i njima se, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, obračunava popust od 30% ili 40%, odnosno sada će popust biti dupliran na 60 ili 80%, a ako je ovim grupama račun preko 60 EUR, umjesto obračuna fiksne subvencije od 18 ili 24 EUR, obračunavaće se popust od 36 odnosno 48 EUR.

- Ove dodatne subvencije biće obračunate već na aprilskom računu, kao i na računima za maj i jun i sprovode se u skladu sa Uputstvom o postupku i načinom sprovođenja programa subvencioniranja računa za električnu energiju i Uredbom o snabdijevanju ranjivih kupaca električne energije. EPCG subvencije obračunava na osnovu spiskova koje svakog mjeseca dobija od Ministarstva rada i socijalnog staranja, pa nema potrebe da korisnici po ovom osnovu dolaze u prostorije EPCG - kažu iz preduzeća.

Takođe, EPCG je odlučila da napravi i još jedan vanredni presjek za članstvo u "Zlatnom timu", koji se inače sprovodi samo jednom godišnje i što je već urađeno 31. januara.

- Na ovaj nači želimo da nagradimo naše redovne kupce tako će sva domaćinstva koja 30. aprila ne budu imala dugovanja postati članovi "Zlatnog tima" i dobiti popust u visini od 13% na obračunatu aktivnu energiju - ističu iz EPCG.

Vlada Crne Gore donijela je odluku i da energetski subjekti oslobode privredna društva plaćanja fiksnog dijela naknade na računu za utrošenu električnu energiju za april, maj i jun.

Iz Elektrošrivrede podjećaju da račune za utrošenu električnu energiju domaćinstva od sada mogu platiti i putem portala, a ukoliko domaćinstvo izabere ovaj način plaćanja računa bitno je naglasiti da nema naplate provizije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.