NavMenu

Nebojša Đekić, cargo-partner Srbija - Za potrebe svojih klijenata razvijamo potpuno jedinstvena rješenja

Izvor: eKapija Srijeda, 31.05.2023. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: cargo-partner)
cargo-partner je globalna logistička kompanija koja uskoro slavi 40 godina poslovanja. Nedavno su prošilirili skladišne kapacitete u Hrvatskoj, otvorili novo skladište u Sloveniji i Turskoj, prošle godine otvorili su i predstavništva u Grčkoj, Barseloni, Indoneziji i Meksiku, a u planu je i širenje poslovanja u Srbiji.

Sa direktorom prodaje i razvoja Nebojšom Đekićem sumiramo uspjehe kompanije koja nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avionski, pomorski, drumski transport i skladištenje sa posebnom ekspertizom u informacionoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdijevanja.

Gdje je cargo-partner sada, posle četiri decenije od osnivanja i šta ste postigli za to vrijeme?

- Priča o našoj kompaniji je inspirativna i dokaz da kada istinska želja postoji, zaista je sve moguće. cargo-partner nastao je davne 1983. godine u Beču, kao porodični biznis uskospecijalizovan za avio-transport i tada je naš tim činilo svega nekoliko kolega. Međutim, ubrzo nakon osnivanja uvidjeli smo da potrebe tržišta prevazilaze naše usluge, nakon čega smo u portfolio postepeno uvrstili i druge modalitete transporta. Vremenom, širili smo poslovanje na sve veći broj tržišta i gradili veliku mrežu sopstvenih kancelarija i partnera kojima danas možemo da se pohvalimo. Iako danas cargo-partner porodicu čini više od 4.000 zaposlenih, kada kompanija iznikne iz jedne male kancelarije u austrijskoj prestonici, svaki postavljen kamen temeljac za novo skladište raduje nas kao da je prvi.

Pozdravili smo početak novog milenijuma razvojem svoje online Platforme SPOT za upravljanje transportom i lancem snabdijevanja, nakon čega informaciona logistika postaje naša uža specijalnost i čime cargo-partner otpočinje novu avanturu u kojoj uvijek nastoji da bude u korak sa digitalizacijom i tehnološkim inovacijama. Ja lično sam sa cargo-partnerom skoro polovinu njihovog putovanja i mogu da posvjedočim da nam je to "pomjeranje granica" na neki način i postalo filozofija poslovanja kroz sve ove godine.

Imali smo pandemiju, pa sukob u Ukrajini, a iako i jedna i druga kriza i dalje traju, čini se da je sada najveći fokus poslovnog svijeta na inflaciji. Kako globalni rast cijena utiče na industriju transporta i logistike?

- Inflacija je donijela osjetne promjene u ponašanju potrošača, ali i u troškovima duž čitavog lanca snabdijevanja. Ne možemo reći da su se u transportu dogodile nekakve radikalne promjene, jer on čini vitalni element svakog poslovanja i kao takav ne može se izbjeći, ali do određenih varijacija definitivno jeste došlo. Klijenti su ti čiji izbori diktiraju trendove i cijene u našoj industriji, pa se u skladu sa tim promijenila roba koja je predmet transporta, rute kojima se ta roba šalje, obim poslovanja prelivao sa jednog modaliteta na drugi itd. Za globalnu kompaniju poput cargo-partnera koja u svom portfoliju nudi sve vrste transportnih rješenja, to podrazumijeva modifikovanje postojećih i razvoj novih rješenja i servisa.

Avionski transport dobio je na značaju jer je idealno rješenje za vremenski osjetljive pošiljke, a tajming je u neizvjesnom okruženju poput današnjeg jedan od najznačajnijih faktora za uspješno poslovanje.

Nearshoring je posljedično doveo do povećanja obima na intraevropskim i drugim relacijama. Indo-Azija postala je sve veća konkurecija kineskom tržištu, što je takođe donijelo promjenu transportnih tokova. Mi u cargo-partneru nastojimo da uvijek budemo korak ispred svih izazova, ali u praksi to nije uvijek izvodljivo, već novi servisi nastaju i kao odgovor na potrebe naših klijenata. Trudimo se da slušamo naše klijente i razumijemo njihovo poslovanje, kao i izazove sa kojima se oni susreću. Otuda i naš čuveni moto "we take it personally".

(Foto: cargo-partner)

Moderne tehnologije su postale neizbježne u bilo kojoj sferi privrede. Gdje je cargo-partner kada je riječ o IT inovacijama u poslovanju?

- Digitalizacija je donijela brojne benefite za savremeno poslovanje, pa tako i za logistiku. Modernizacija lanca snabdijevanja danas je neophodna i naša kompanija se upravo zbog toga specijalizovala za optimizaciju lanca snabdijevanja korišćenjem savremenih tehnologija. Naš tim za razvoj aplikacija stalno poboljšava i proširuje portfolio rješenja i kontinuirano ulaže dodatni napor kako bi klijenti dobili baš ono što im je potrebno. Čak i ukoliko standardizovane usluge nisu adekvatne, za potrebe svojih klijenata razvijamo potpuno jedinstvena rješenja.

Posebno smo ponosni na svoju SPOT online platformu koja omogućava da u svakom trenutku znate šta se dešava sa vašom pošiljkom. Spot okuplja sve učesnike u transportu na jednom mjestu kako bi se svi procesi optimizovali i kako bi protok informacija bio što jednostavniji - od kupovine do proizvodnje, transporta, skladištenja i distribucije.
Pored toga, možemo povezati sisteme naših klijenata sa našim putem EDI ili API-ja kako bismo automatizovali razmjenu podataka, minimizirali ručni rad i poboljšali kvalitet i vidljivost podataka.

Društvena odgovornost je još jedan segment koji je sve važniji za kompanije, mnogo se govori o tzv zelenoj logistici - šta Vaša kompanija može da izdvoji u tom domenu poslovanja?

- Danas svaki biznis ima određen uticaj na okruženje, ali uprkos toj činjenici, bitka za održivi razvoj ne mora biti izgubljena. Za početak, važna je svijest o uticaju na okolinu i nebježanje od istog, već integrisanje društvene odgovornosti u samu viziju poslovanja. Jedan od najkrupnijih cargo-partnerovih poduhvata jeste u potpunosti drvena konstrukcija logističkog centra u Fišamendu, koji je rezultirao ukupnim smanjenjem emisije ugljenika za 8.400 t. Oblici umanjenja efekata koje naša industija ima po okruženje su zapravi brojni i primjenjuju se u svakodnevnom poslovanju, od štednje papira, električnih viljuškara, štedljivih LED osvjetljenja do solarnih panela, koji su jedna od planiranih investicija i za naše skladište u Dobanovcima.

Ništa manje bitna je i podrška istraživačkim projektima koji su usmjereni na razvoj novih i efikasnijih oblika transporta, ali ono što bih posebno izdvojio su projekti koji su bili idealan spoj lijepog i korisnog poput cargo-partner šume i korišćenje starih cerada za pravljenje torbi i nesesera. Naime, za svaki popunjen upitnik o zadovoljstvu od strane naših korisnika, zasadili smo jedno drvo u saradnji sa Ecologi platformom. Naša cargo-partner šuma danas broji više od 1.000 stabala.

Na samom kraju dodao bih da je važno da se naša inicijativa ne završava unutar kompanije, već se održiva rješenja i transportne alternative promovišu duž čitave mreže, čime se svi partneri, saradnici, ali i kupci podstiču na "zelenu revoluciju".


Kompletan sadržaj tematskog biltena "Brzo. Pouzdano. Logi(sti)čno" pogledajte OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.11.2023.  |  Građevina

Raspisan tender za rekonstrukciju objekta Tehničkih fakulteta - Vrijednost radova 1,15 mil EUR

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za izbor izvođača radova na adaptaciji objekta Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore. Vrijednost ovog projekta iznosi 950.000 EUR bez, odnosno 1,15 mil EUR eura sa PDV-om. Kako je pojašnjeno, predmet javne nabavke je sanacija eksterijera zgrade, obuhvatajući fasadnu bravariju i fasadu, kao i hidroizolaciju dijela krova Tehničkih fakulteta. Rektor Vladimir Božović kazao je da je ova

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.