NavMenu

Jovana Cvetković, direktorka u kompaniji MPC Properties - Kreiranje vrijednosti u sektoru nekretnina izvan tradicionalnih finansijskih metrika

Izvor: eKapija Utorak, 09.05.2023. 09:31
Komentari
Podeli
(Foto: MPC)
Kompanija MPC Properties, regionalni lider u razvoju, izgradnji i upravljanju modernim šoping destinacijama i poslovnim centrima, je razvila sveobuhvatnu društveno odgovornu strategiju u skladu sa ESG ciljevima (Environmental, Social, Governance), koji su implementirani u kompanijske procedure, polise i kompanijsku kulturu.

- Sistematskim i sveobuhvatnim pristupom razvija se održiva nekretnina koja dugoročno smanjuje rizik, povećava vrijednost (profitabilnost) i uticaj. Zeleni projekti predstavljaju primjer implementacije inovativnih rješenja "skaliranog procesa cirkularne ekonomije" na mikro nivou jedne zgrade i zatvorenih održivih rješenja na nivou objekta, a u cilju sprovođenja projekata koji su skladu sa Deklaracijom Zelene Agende, a u vezi sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte, očuvanjem životne sredine i promovisanja novih održivih projekata - kaže Jovana Cvetković, direktor razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties.


eKapija: UŠĆE Shopping Center ima solarnu elektranu, kompost mašinu, kao i parking stanicu za eko vozila. Kažite nam nešto više o zelenim projektima?

- Na krovu UŠĆE Shopping Centera je trenutno instalirana solarna elektrana snage 50 kW na površini od 400 m2 i koristi se za punjenje električnih vozila u garaži centra. U narednom periodu planiramo i proširenje kapaciteta solarne elektrane snage 311 kW na površini od 1,600 m2. Tako proizvedena energija će koristiti za sopstvenu potrošnju UŠĆE Shopping Centera. Pored solarnih panela, instalirali smo i pet solarnih klupa sa punjačima za telefon u parku između UŠĆE poslovnih kula. U narednom periodu planiramo da kroz ceo MPC portfolio obezbijedimo približno 25.000 m2 površine koja će biti pokrivena solarnim panelima. Ukupna snaga solarnih panela za tu površinu iznosiće do 4,500 kW.

(Foto: MPC)
MPC takođe izuzetno vodi računa o promociji alternativnih vidova transporta, obezbjeđivanjem adekvatnih parking stanica za sve tipove eko vozila, a koje našim korisnicima omogućavaju udobnost i svu potrebnu infrastrukturu, dok sa druge strane promovišu ekološki način života i posredno utiču i na zdravlje naših posjetilaca. MPC u svojoj poslovnoj mreži posjeduje 400 parking mjesta za bicikle, 46 punjača za električne automobile, a UŠĆE Shopping Center je prvi šoping centar na Balkanu sa smart city parking stanicom za električne bicikle i trotinete. Planiramo da ovakvu stanicu postavimo i ispred ostalih objekata koji su dio MPC Properties mreže.

Posebno smo ponosni na projekat nabavke kompost mašine, koja se nalazi na objektu UŠĆE Shopping Center koji je dio UŠĆE komercijalnog kompleksa, a čijom je nabavkom, pored reciklaže, kompostiranje uvedeno kao dodatna strategija upravljanja otpadom. Nabavku kompost mašine na UŠĆE komercijalnom kompleksu podržao je projekat "Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji" koji finansira Vlada Japana, a sprovodi UNDP Srbija u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije. U okviru ovog projekta ostvareno je i strateško partnerstvo sa Privrednom komorom Srbije, sa kojom smo održali i serijal edukativnih radionica, kako za zakupce i saradnike koji posluju u okviru MPC Properties poslovne mreže, tako i za posjetioce UŠĆE Shopping Centera, a sve u cilju da im približimo sve prednosti procesa kompostiranja i odgovornog upravljanja otpadom.


eKapija: U planu je i postavka zelenog krova sa urbanim povrtnjakom?

- Trenutno MPC posjeduje zeleni krov na poslovnom centru Navigator Business Center 1, a na krovu UŠĆE Shopping Center planirana je postavka zelenog krova površine oko 800m2 sa urbanim povrtnjakom koji će se navodnjavati kišnicom.

Biodiverzitet smo unaprijedili korišćenjem autohtonih vrsta biljaka i postavkom košnica na MPC Properties objektima u saradnji sa Beogradskim Udruženjem Pčelara i Udruženjem Mad Med. Postavljeno je 12 košnica koje se nalaze na krovovima UŠĆE Shopping Centera i poslovnog centara Navigator Business Center 2, kao i u bašti ispred UŠĆE Towers poslovnog kompleksa. Pored postavke košnica, u sklopu promocije i implementacije MPC ESG strategije, pokrenuli smo i niz zelenih događaja i radionica, među kojima je i serijal vrcanja meda i prezentacija o značaju pčela za djecu, kako bi im na jedan inkluzivan način predstavili temu urbanog pčelarstva. Na radionicama vrcanja meda mnogi MPC poslovni partneri su imali priliku, da po prvi put, uživo prisustvuju procesu nastanka meda, da se bolje upoznaju sa time kako su pčele organizovane, ali i da degustiraju svež med direktno iz MPC košnica.

Redovnim CSR aktivnostima doprinosimo širenju svijesti zajednice, tržišnoj edukaciji i unapređenju iskustva korisnika objekta. Cilj je da proširimo razumijevanja vrijednosti u sektoru nekretnina izvan tradicionalnih finansijskih metrika.


Fotogalerija
MPC
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kreće rekonstrukcija željeznice vrijedna ukupno 80 mil EUR - Prvo tnderi za tri čelična mosta i prugu na dionici Lutovo-Bioče

Sanacija 13 čeličnih mostova, osam tunela i 20 kilometara pruge na trasi Lutovo-Bratonožići-Bioče, modernizacija depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava, neki su od projekata koji bi nakon zaključenja ugovora o grantu između Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) i Evropske investicione banke (EIB) trebalo da budu završeni do 2027. Ovaj posao vrijedan ukupno 80 mil EUR, dijelom će se finansirati kroz Fond za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.