NavMenu

Bojana Nenadović, Marketing Director, Coca-Cola HBC - Hiperpersonalizacija sadržaja danas daje najbolje rezultate

Izvor: eKapija Srijeda, 30.11.2022. 06:58
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube.com/Marketing mreža/Printscreen)
Bojana Nenadović, Marketing Director, Coca-Cola HBC (Srbija, Crna Gora), dobitnica je Mark Awards priznanja u kategoriji CHIEF MARKETING OFFICERS OF THE YEAR - MULTI COUNTRY, koje dodjeljuje Marketing mreža, najuspješnijim stručnjacima iz kompanija u Srbiji.

Kako ispričati lokalnu priču globalnog brenda? Koliko je važna lokalizacija komunikacije?

- Iako je godinama centralizacija bila fokus kompanijama, u poslednje vrijeme globalni brendovi se, u odgovoru na potrebe potrošača, okreću lokalizaciji i povezivanju sa demografijom regiona u kojoj su. Ljudi žele nešto blisko, sa čime mogu da se povežu, a brendovi žele da izgrade odnose sa potrošačima.

Usklađivanje ta dva zahtjeva je izazovno, a posebno ako vodite globalno velike brendove, koji na svim tržištima teže konzistentnosti u komunikaciji. Dodatno, ako su u pitanju tržišta koja imaju različite navike potrošača, specifičnu turističku sezonalnost, drugačije praznike, čitava jednačina postaje još kompleksnija.

Sve ovo traži od nas dobro razumijevanje lokalnog konteksta, potrošača i njihovih navika. Međutim, sama lokalizacija sada više nije dovoljna. Hiperpersonalizacija sadržaja je ono što će vam u marketingu dati najbolje rezultate.

Na koji način jedan brend utiče na kulturu jednog podneblja?

- Veliko je pitanje da li brend utiče na kulturu nekog podneblja ili podneblje utiče na brend kulturu. Lično mislim da globalni brendovi mogu da imaju veći uticaj na popularnu kulturu, nezavisno od podneblja, dok lokalni brendovi svakako više pozajmljuju iz kulture odakle potiču i u njoj traže inspiraciju, neminovno vremenom postajući dio njene istorije, obilježavajući čitave generacije ili epohe.

Ko je potrošač 3.0 i šta očekuje od vašeg brenda?

- Potrošač 3.0 očekuje da brend kome poklanja svoje povjerenje bude aktuelan, relevantan i da dijeli njegove vrijednosti. Najbolji marketing za brend ovih dana nije reklama, to je akcija koju preduzimate. Bilo da se radi o zaštiti životne sredine, mentalnom zdravlju ili ljudskim pravima, potrošač želi da je njegov omiljeni brend aktivan.

Potrošač 3.0 želi da do svog brenda može da dođe lako i brzo, bilo da kupuje online ili u fizičkoj radnji. Kvalitet mora da bude neupitan i konzistentan u svakom trenutku, ali zato iskustvo treba da bude iznova novo i uzbudljivo. Brendovi moraju da budu dio najljepših doživljaja i uspomena potrošača, i da pronađu svoje mjesto u tome.

Brend mora da bude i aktivan na svim kanalima komunikacije. Veoma je važno da brend čuje i odgovori, zato zaboravite na automatizovane poruke na društvenim mrežama. Personalizujte sadržaj. Ko-kreirajte vašu narednu kampanju sa potrošačima, tako ste dobili najbolje brend ambasadore!

Šta za Vas znači Mark Awards priznanje i kako će ono uticati na Vašu dalju karijeru?

Sama nominacija među ovakvim profesionalcima je veliko priznanje, i nagrada je sama po sebi. Ona čini da sam samo još čvršća u ubjeđenju da to što radimo ima smisla i da je zapaženo van okvira same kompanije i ostvarenja poslovnih ciljeva.

Prestižna nagrada nosi sa sobom uz osjećaj prestiža, i odgovornost. Odgovornost da budemo REMARKABLE i u godinama koje slijede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.